Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які задачі вирішує гігієнічна гімнастика?

  2. Назвіть засоби гігієнічної гімнастики?

  3. Які вимоги ставлять до розробки комплексів гігієнічної гімнастики?

2. Професійна гімнастика

Професійна гімнастика – використання фізичних вправ в режимі робочого дня з метою підвищення професійної працездатності, зняття втоми, профілактики професійних захворювань. Наукові дослідження переконливо довели позитивний вплив професійної гімнастики на здоров'я працівників, підвищення працездатності, зниження травматизму і виробничого браку, отже і на підвищення продуктивності виробництва. З впровадженням гімнастики на виробництві продуктивність праці зростає.

Гімнастичні вправи, які використовуються в системі наукової організації праці, різносторонньо впливають на організм людини. З їх допомогою можна цілеспрямовано впливати на різні функції організму. При регулярному виконанні вправ поліпшується точність рухів, вони стають економними, спритними і цілеспрямованими. Таким чином, під впливом систематичних занять професійною гімнастикою, поліпшується здоров'я, підвищується працездатність людини, виховується організованість, дисципліна.

На сьогоднішній день професійна гімнастика одержала широкий розвиток.

Заняття гімнастикою на виробництві віднімають лише декілька хвилин робочого часу, але вони приносять неоціненну користь для працівників.

На відміну від інших форм занять фізичними вправами і спортом, гімнастика на виробництві проводиться безпосередньо в цеху, відділі, лабораторії тощо перед початком зміни (ввідна гімнастика) або в спеціальні перерви протягом робочого дня (фізкультпауза). Особливості професійної гімнастики зумовлюють її специфічні види, засоби і методи проведення занять.

Задачами професійної гімнастики є:

1) поліпшення здоров'я працівників, яке досягається в результаті систематичних занять фізичними вправами;

2) збільшення працездатності , зниження професійної втоми;

3) підвищення загальної культури рухів. Поліпшення рухової координації забезпечує більш точне виконання робочих операцій;

4) сприяння залученню широких мас працівників до занять масовими формами фізичної культури;

5) естетичне виховання тих, хто займається. Цьому дуже сприяє чіткий, гарний показ вправ, їх виконання з музичним супроводом.

Основні форми занять професійною гімнастикою:

1. Ввідна гімнастика.

Її мета – прискорити протікання фізіологічних процесів в організмі і підвищити функціональну готовність до роботи. Період впрацьовування організму при різних видах праці різний. Іноді він продовжується до 1,5-2 год. Гімнастика перед роботою дозволяє значно скоротити період впрацьовування. Тривалість ввідної гімнастики 7-10 хв.

2. Фізкультурна пауза.

За допомогою фізкультурних пауз, що проводяться в режимі робочої зміни, забезпечуються умови активного відпочинку, досягається стійка, висока працездатність центральної нервової системи, знижується професійна втома.

Час проведення фізкультурних пауз визначається першими ознаками наступаючого стомлення. На заняття відводиться до 10 хв. Для людей, зайнятих одноманітною працею, корисно проводити дві фізкультурні паузи: першу за 1,5- 2 год. до обідньої перерви, другу - за такий же час до кінця зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]