Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

20

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені М.П.ДРАГОМАНОВА

Інститут фізичного виховання та спорту

Кафедра теорії та методики фізичного виховання

ЛЕКЦІЯ

«УРОК ГІМНАСТИКИ В ШКОЛІ»

Київ-2011

Зміст

1.Вступ.

2.Характерні особливості уроку основної гімнастики в школі.

3.Задачі уроку основної гімнастики в школі.

4.Структура уроку основної гімнастики в школі.

5.Методика проведення окремих частин уроку.

6.Послідовність розробки плану-конспекту уроку основної гімнастики.

7. План-конспект уроку для учнів молодших класів.

8. План-конспект уроку для учнів середніх класів.

9. План-конспект уроку для учнів старших класів.

ВСТУП

Гімнастика з методикою викладання - одна з основних дисциплін учбового плану факультетів фізичного виховання. Вагоме місце у цьому курсі відводиться методиці підготовки і проведення уроків з основної гімнастики в школі. Основна гімнастика є базовою частиною цільової комплексної програми "Фізичне виховання - здоров'я нації", а також основою фізичного виховання учнів загальноосвітніх шкіл.

Засоби гімнастики безпосередньо є найбільш ефективними в фізичному вихованні дітей і підлітків, значно впливають на їх стан здоров'я, розвиток фізичних якостей.

Сучасна гімнастика - це система спеціально підібраних фізичних вправ і методичних прийомів для зміцнення здоров'я, гармонійного фізичного розвитку і вдосконалення фізичних якостей людини - сили, швидкості, гнучкості, витривалості, стрибучості, спритності. Останні роки гімнастика збагатилася новими нетрадиційними видами, такими як аеробіка, ритмічна гімнастика, шейпінг, стретчінг, ушу, хакха-йога, атлетична гімнастика (бодібілдінг) та інші. Збільшилися вимоги до основ знань учнів, використання на уроках сучасних засобів і методів навчання.

Урок фізичної культури з гімнастичним спрямуванням є одним з основних критеріїв оцінки рівня професійно-педагогічної підготовленості фахівців фізичного виховання для середніх загальноосвітніх шкіл.

Шкільний період в житті людини - найважливіший і найвідальніший в усіх відношеннях. У цей період формуються основи фізичного і психічного здоров'я людини, необхідні вміння і навички використання відповідних засобів у повсякденному житті.

Характерні особливості проведення занять з основної гімнастики

Серед різноманітних вправ, що використовують в школі для фізичного виховання, одне з провідних належить гімнастиці, бо вона містить великий арсенал вправ, спеціально розроблених рухових дій, природних, від найважливіших рухів до складнокоординаційних дій, що робить її доступною для дітей будь-якого віку, статі і рівня фізичної підготовки. Водночас організаційні форми застосування гімнастичних вправ дають нам можливість широко використовувати їх в режимі праці та відпочинку Завдяки різноманітності гімнастичних вправ забезпечується всебічна фізична підготовка учнів і досягається досить високий рівень розвитку рухових якостей.

Гімнастика є одним з основних елементів активного рухового режиму, єдиним засобом, здатним "нейтралізувати" наслідки напруженого навчання-патологічний рівень інформації, зберегти здоров'я і високу працездатність. Проведення уроків з гімнастики не вкладається в загальноприйняті встановлені рамки для інших предметів, а пов'язане з рядом специфічних особливостей і навіть більше-складностей. Відносна складність державної програми, велика кількість учнів у класі, недостатність дитячого спортивного інвентаря і снарядів - це, так сказати, складність об'єктивна. Але є на цих уроках і специфічна складність - це передусім постійна напружена вчителя з попередження травматизму, багатоманітність гімнастичних снарядів - все це змушує викладача бути єдиним у множині. Але це далеко не всі складності викладання гімнастики.

Вивчення гімнастики в умовах школи потребує специфічної організації учбового процесу, що забезпечує оптимальну зайнятість учнів, що зв'язано з розподілом класів на дрібні групи по 5-7 чоловік для можливого використання різних програмних вправ і методів організації занять. В порівнянні з іншими предметами, коли перед уроком для учнів, ставиться одне або два завдання, тоді для уроків з гімнастики їх може бути по 10 і більше, які повинні відображати специфіку теми занять або інших вправ.

Виконання вправ невеликими групами потребують самостійності і взаємодопомоги з боку учнів і певного ризику з боку вчителя. Вчитель повинен широко використовувати різнобічні форми організації учнів в процесі навчальної роботи, нетипові для організації уроку з інших дисциплін, з урахуванням статі, фізичної підготовки і, особливо, зі станом здоров'я. Все це і становить особливості викладання гімнастики в школі.

Урок гімнастики повинен будуватися за визначеним науковообгрунтованими принципами, які б сприяли найбільш ефективному рішенню поставлених задач перед уроком. Хоча кожний урок повинен мати свої характерні відмінності, однак у кожному уроці завжди намагалися знайти ряд загальних для усіх уроків принципів з тим, щоб покласти їх в основу побудови будь-якого уроку, для будь-якого контингенту і представити у вигляді універсального керівництва.

Спроби в цьому напрямку призвели до створення так званої типової схеми уроку з гімнастики. В її основі було покладено принцип поділу уроку на частини на основі схожості в рішенні педагогічних задач і деякої послідовності їх рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]