Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Засоби ритмічної гімнастики

  2. Структура уроку ритмічної гімнастики

4. Лікувальна гімнастика

Лікувальна гімнастика – різновид прикладної гімнастики, лікувальний метод застосування фізичних вправ для швидшого і повноцінного відновлення здоров'я хворої людини, її працездатності, а також розвитку фізичних якостей: швидкості, сили, витривалості, координації рухів тощо, необхідних в умовах загально-трудової діяльності. Спеціально підібрані гімнастичні вправи (за діагнозом лікаря) успішно застосовують для відновлення рухових функцій після різних ушкоджень. Лікувальна гімнастика попереджає захворювання, прискорює одужання, зберігає людині здоров'я, продовжує її життя. Найбільший розвиток лікувальна гімнастика отримала в роки великої Вітчизняної війни. Досвід роботи в госпіталях фронту і тилу країни показав, що лікування з включенням його до лікувальної гімнастики забезпечувало не тільки одужання, але і швидке відновлення боєздатності поранених і хворих солдатів та офіцерів Української Армії, повернення їх в ряди захисників Батьківщини.

На сьогоднішній день продовжується вивчення впливу вправ, вдосконалення засобів і методики занять лікувальною гімнастикою, розробляються науково обґрунтовані методики використання вправ при різних захворюваннях. Так, наприклад для хворих з недостатнім кровообігом лікувальна гімнастика крім загальнозміцнюючого впливу вправ має за мету полегшити роботу серця, зміцнити серцевий м'яз і пристосувати його до поступово зростаючого фізичного навантаження, відновити нормальний кровообіг і поліпшити обмін речовин. При захворюванні органів дихання гімнастика сприяє ліквідації або зменшенню дихальної недостатності, розвиваючи рухливість грудної клітки і збільшуючи життєву місткість легенів. Лікувальна гімнастика - хороший засіб профілактики і лікування захворювань травного тракту. Вправи, що правильно проводяться, відновлюють функції шлунку і кишківника, укріплюючи м'язи передньої стінки живота і покращують кровообіг внутрішніх органів.

Безпосередня і найбільший вплив вправ відчуває опорно-руховий апарат: м'язи, зв'язки, суглоби і кістки. При відсутності рухів суглоби втрачають свої функції, рухливість, м'язи втрачають скоротливі властивості, працездатність.

Засоби лікувальної гімнастики - стройові вправи, різновиди пересувань і танцювальні кроки; ЗРВ без предметів і з різними предметами (палиці, гантелі, скакалки, м'ячі тощо), вправи на гімнастичній стінці, лаві, з лавкою, на кільцях і прикладні вправи (біг, стрибки, лазіння).

Широке застосування одержали спеціальні апарати і тренажери. У кабінетах ЛФК різні тренажери застосовують для більш ефективного відновлення організму людини після хвороб чи травм. Вони дозволяють виконувати рухи в полегшених умовах, дозувати навантаження на певні групи м'язів і функціональну систему, сприяють відновленню втрачених функцій окремих м'язових груп, загальної і спеціальної працездатності, допомагають усувати атрофію м'язів і малорухливість суглобів.

Вправи, що використовують впливають майже всі функції організму. Позитивною стороною гімнастичних вправ є їх доступність для будь-якого віку, різноманіття форм і видів вправ, що використовують відповідно до віку, статі та можливостей тих, хто займається. У основі лікувальної дії вправ їх

здатність впливати на процеси збудження і гальмування, що протікають в корі головного мозку.

Вправи надають через нервову систему оздоровчу і загальнозміцнюючий вплив на весь організм хворого, підвищуючи його стійкість до різних несприятливих чинників зовнішнього середовища.

Основною формою занять є процедура, або урок лікувальної гімнастики. Вправи підбираються відповідно до рекомендацій лікуючого лікаря. Вони призначаються хворому з лікувально-профілактичною метою. Комплекси складаються як із спеціальних вправ (відповідно до даного захворювання), так і з вправ, що здійснюють загальний вплив на організм.

Вправи підбираються прості, доступні для хворих; навантаження на уроці (процедурі) поступово зростає, послідовно включаються в роботу різні м'язові групи.

Важливе значення в процесі занять має емоційний стан тих, хто займається. Цікаве, живе заняття завжди сприяє успіху, краще засвоюється і правильніше виконують самі вправи, а це сприяє швидкому відновленню втрачених функцій.

Загальна тривалість заняття - 30-60 хв. З хворими, де важлива точність фізичного навантаження, проводяться індивідуальні заняття (процедури).

Методист лікувальної гімнастики працює в тісному контакті з лікуючим лікарем. Він повинен добре (професіонально) знати свою справу, з любов'ю відноситися до неї, бути чуйним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]