Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_teoriya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Шляхи та критерії вибору постачальників

Вибір постачальника може здійснюватись шляхом конкурсних торгів (тендерів) чи письмових переговорів на основі письмового подання (оферти).

Якщо ініціатором є постачальник, то він розсилає свої оферти з пропозиціями (тверді оферти). Оферти - пропозиції на продаж визначеного товару можливому покупцю. Виділяють тверду оферту, де вказано період дії оферти, тобто час, на протязі якого продавець вважає себе зобов'язаним до виконання умов, перерахованих в оферті. Вільна оферта не зобов'язує до виконання умов, що містяться в оферті, на протязі певного періоду часу.

Якщо ініціатором є покупець, використовується вільна оферта. Покупець розсилає потенційним постачальникам комерційні листи чи запити, метою яких є отримання оферти. Запит містить всі необхідні реквізити (найменування, якість, умови та терміни поставки, платежі), крім ціни, яка обумовлюється у відповіді покупця. Якщо покупець звертається для своїх постійних постачальників, то замість запиту він може використовувати замовлення.

Існує 2 основних критерії вибору постачальника:

  1. вартість закупівлі продукції або послуги: ціна продукції або послуги; вартість, яка не має грошового вираження (імідж фірми, соціальна значимість).

  2. якість обслуговування: якість продукції або послуг; надійність обслуговування. Надійність можна оцінювати через ймовірність відмови у задоволенні замовлення споживача.

Інші критерії вибору постачальника: віддаленість постачальника від споживача; терміни виконання поточних і термінових замовлень; наявність у постачальника резервних потужностей; організація управління якістю продукції у постачальника; психологічний клімат у трудовому колективі постачальника; ризик страйків постачальника; здатність постачальника забезпечити поставку комплектуючих частин протягом всього терміну служби поставленого обладнання; кредиторська спроможність та фінансовий стан постачальника.

Для отримання достатньої інформації використовують наступні джерела: власні дослідження; місцеві джерела (офіційні органи статистики); банки і фінансові інститути; конкуренти потенційного постачальника; торговельні асоціації; державні джерела (реєстраційні органи, податкова, ТПП, ліцензійна служба).

Х-ка факторів, що впливають на вибір транспортного засобу для перевезення пр-ї

Оскільки транспортні операції є безпосереднім вираженням зв’язків між окремими етапами товароруху, ефективність цього процесу великою мірою залежить від способу реалізації переміщення.

Завдання вибору виду транспорту вирішується у взаємозв’язку з іншими завданнями логістики. Основою вибору виду транспорту, оптимального для конкретного перевезення, служить інформація про х-ні риси різних видів транспорту. Існують такі види транспорту: залізн., мор,річк, авто,пов,трубопр. Кожний з видів транспорту має конкретні особливості з т. зору лог. Мн, переваги і недоліки, які визначають можливості його використання в лог. с-мі.

Виділяють 6 факторів, які впливають на вибір виду транспорту: час доставки; частота відправлень вантажу; надійність дотримання графіка доставки; здатність перевозити різні вантажі; здатність доставити вантаж у будь-яку точку території; вартість перевезення.

Вибираючи засіб доставки конкретного товару, відправники враховують до 6 факторів одночасно. Якщо відправника цікавить швидкість, його основний вибір зосереджується на повіт­ряному або автомобільному транспорті. Якщо мета - мініма­льні витрати, вибір обмежується водним і трубопровідним транспо­ртом. Найбільше переваг пов'язано з використанням автомобільно­го транспорту, чим і пояснюється зростання його частки в обсязі перевезень. Однак остаточний висновок про варіант доставки ван­тажів ґрунтується на техніко-економічних розрахунках.

Х-ка логістичного процесу на складі

Склад є спеціальним стаціонарним чи пересувним приміщенням або іншим місцем зосередження матеріальних цінностей. Він забезпечує їх розміщення, збереження, підготовку до споживання і відвантаження споживачам; як правило, обладнаний власними чи обслуговується залученими засобами механізації (автоматизації) робіт. Об’єктивна необхідність в спеціальних місцях для утримання запасів існує на всіх стадіях руху матеріального потоку – від первинного джерела сировини до кінцевого споживача.

Логістичний процес на складі є досить складним, оскільки вимагає повної узгодженості функцій постачання запасами, переробки вантажів і фізичного розподілу замовлень. Практично логістика на складі охоплює всі основні функціональні галузі, що розглядаються на мікрорівні. Тому логістичний процес на складі є набагато ширшим, ніж технологічний процес і включає: 1. постачання запасами 2. контроль за поставками 3. розвантаження та приймання вантажів 4. внутрішньоскладське транспортування і перевалка вантажу 5. складування і зберігання вантажу 6.комплектація замовлень клієнтів та відвантаження 7.транспортування та експедирування замовлень 8.збирання та доставка порожніх товароносіїв 9.контроль за виконанням замовлень 10.інформаційне обслуговування складу 11. забезпечення обслуговування клієнтів

Функціонування всіх складових логістичного процесу має розглядатись у взаємозв’язку і взаємозалежності. Такий підхід дозволяє не тільки чітко координувати діяльність служб складу, він є основою планування і контролю за просуванням вантажу на складі з мінімальними витратами.

Умовно весь процес можна поділити на 3 складові: операції, спрямовані на координацію служби закупівлі; операції, безпосередньо пов’язані з переробкою вантажу та його документацію; операції, направлені на координацію служби продаж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]