Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_teoriya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Зв’язок логістики з маркетингом. Спільні та відмінні риси

Логістика – комплексна наука, яка тісно пов’язана із маркетингом, економікою та організацією виробництва, фінансами. Вона виникла на основі цих дисциплін і відповідає сучасному рівню їх управління. Зокрема, якщо маркетинг забезпечує виробництво продукції відповідно до ринкового попиту, то логістика відповідає за те, щоб продукція вироблялась відповідно до необхідних параметрів конкурентоспроможності, які визначає маркетинг.

Спільне. 1.концепції і логістики і маркетингу ґрунтуються на принципі комплексності і синхронності. 2. логістика і маркетинг — образ дії, інтегровані функції економічних систем.

3. логістика і маркетинг мають агреговані показники ефективності. 4.логістика і маркетинг існують тільки у формі систем, тобто мають системний характер. 5. логістика і маркетинг — міждисциплінарні науки. 6. концепції та методології і логістики і маркетингу мають універсальний характер. 7. логістика і маркетинг відповідають особливостям існуючих виробничих відносин. 8. логістика, як і маркетинг — інструменти гармонізації відносин з узгодження інтересів держави, діячів ринку та населення.

Відмінності. По-перше, універсалізм концепцій логістики і маркетингу автори тлумачать по-різному. Універсалізм концепції логістики проявляється у тому, що вона може використовуватися на підприємствах різної галузевої належності для оптимізації різноманітних ресурсопотокових процесів. Логістичні системи можуть бути сформовані тільки на мікроекономічному рівні, а маркетингові — на макро-, мезо- та мікрорівнях. По-друге, логістика функціонує тільки в умовах планомірних зв'язків між виробництвом та споживанням, оскільки за відсутності договірних відносин між виробником та споживачем немає сенсу використовувати логістику. Разом з тим маркетинг — діяльність, що властива як ринковим, так і планомірним формам зв'язків виробництва та споживання. Комплекс логістики є складовою частиною комплексу маркетингу, тому значення логістики в рамках маркетингу теоретично повністю очевидне. У стратегію маркетингу повинна бути інтегрована ефективна стратегія логістики.

Сутність та визначення розподільчих центрів

Мережа, через яку здійснюється розподіл матеріального пото­ку, є. значимим елементом логістичної системи. Побудова мережі розподільчих центрів суттєво впливає на витрати, які виникають у процесі доведення товарів до споживачів, а через них і на кінцеву вартість реалізованого продукту.

Розподільчий центр - складський комплекс, який отримує товари від підприємств-виробників або від підприємств оптової то­ргівлі (які знаходяться в інших регіонах країни або за кордоном) і розподіляє їх більш дрібними партіями замовникам (підприємствам дрібнооптової та роздрібної торгівлі) через свою або їх товаропровідну мережу.

За традиційною класифікацією, розробленою Гувером, існує 3 принципові стратегії розташування розподільчих складів: поблизу від ринків збуту, поблизу від виробництва або проміжне розташування. Кількість, потужності, розташування і функції розподільчих центрів залежать від розмірів матеріальних потоків, стратегії і фі­нансового стану підприємства, яке проектує мережу розподільчих центрів. При цьому враховують вартість транспорту­вання, складської переробки вантажів, складування вантажів, офо­рмлення замовлень і системи управління, рівень обслуговування клієнтів. Найкращою товаропровідною мережею з розподільчими центрами є та, що забезпечує найвищий рівень обслуговування споживачів за мінімальних загальних витрат.

Відповідно до обраної стратегії розташування товаропровідна мережа може бути організована як централізована структура (з єди­ним великим розподільчим центром) і децентралізована структура (з декількома дрібними розподільчими центрами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]