Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_teoriya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Поняття ефективності логістичної системи. Логістичні витрати

Ефективність логістичної системи - показник (система показників), який характеризує рівень якості функціо­нування логістичної системи за заданого рівня загальних логістич­них витрат. З точки зору споживача, який є кінцевою ланкою логістичного ланцюга, ефективність логістичної системи визначається рівнем якості обслуговування його замовлення.

Зростаюча зацікавленість у підвищенні ефективності всього логістичного ланцюга висуває підвищені вимоги і до системи оці­ночних показників, яка у даному випадку повинна забезпечувати інтегральну оцінку логістичних процесів.

В спеціальній літературі немає єдиної дум­ки щодо питання визначення ефективності функціонування логіс­тичної системи. Найчастіше осно­вним критерієм такої ефективності вважають мінімізацію логістич­них витрат. Без сумніву, орієнтація на мінімізацію витрат є актуа­льною, але за умови досягнення необхідного рівня логістичного сервісу. Найбільше розповсюдження отримали наступні критерії оцін­ки: витрати, задоволення споживачів/якість, час, активи.

Витрати. Фактична величина витрат, пов'язаних з виконан­ням певних логістичних операцій найбільшою мірою відображає результати логістичної діяльності. Величину витрат, як правило, виражають або загальною грошовою сумою витрат, або грошовою сумою з розрахунку на одиницю продукції (питомі витрати), або часткою в обсязі продажів.

Задоволення споживачів/якість. Ці показники характеризують здатність фірми досягти повного задоволення за­питів своїх клієнтів. До підсумкових показників цієї групи відносяться досконале замовлення, задоволення споживачів і якість продукції.

Продуктивність – показник, що вимір. відношенням між кінцевим рез. роботи с-ми на виході і обсягом ресурсів на вході.

Активи – показники, що х-ють ефективність використання капіталу, вкладеного у споруди та устаткув., а також обігового капіталу у запасах.

Лог.витрати пов’зані з викон.лог.операцій. при обгрунт.лог.рішень враховують і втрати прибутку від замороження матер.р-сів, збитки від недостатньої якості обсл., невдалого вибору постач. Витрати у сфері логістики: - вир.логістика – на переналагодження устаткув. І його простій в р-ті неякісного опер.м-ту; на тех..забезп.якості; на внутрішньо вир.переміщення; на упакув.і сортув.; на інф.забезп. - постачання – на утрим.запасів; приймання продукції; підготовку до обробки; вибір постач.; утрим.персоналу; відрядження; оформл.замовлень. - логістика розподілу- підтримку контакту з спож.; обробка замовлень; до- і після продаж.сервіс; маркув.прод.; ор-ція зворотних матер.потоків. - логістика транспортув. – підготовка товару до відвантаж.; навантаж.і розвантаж. роботи; утрим.персоналу; мито; страхув.; ліцензії. - логістика складув. – утрим.запасів; плата за оренду складських площ; охорона; обробка вантажу; збитки від псування прод.

Підходи у сфері упр.обліку лог.витрат: -калькуляція витрат за видами діяльності з метою визн.і спів ставити витрати, що ств.додану вартість. - групув.ПВ і ЗВ з метою визн.причетності лог.витрат до поточ.чи потенц.лог.операцій. -групув.функціон.витрат – об’єдн.прямих і непрямих витрат в 1 осн.категорію, що хар.даний вид діяльн. - групув.і розподіл витрат, признач.для співставл.заг.лог.витрат з натур.показн.діяльн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]