Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ДЕРЖЕКЗАМЕН ЯКИМІВ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
99.35 Кб
Скачать

17.Попередження уражень високою напругою, лазерами. Процедури утилізації. Попередження електростатичних розрядів.

Техніка безпеки - це комплекс заходів, щодо запобігання нещасних випадків, та інших факторів, небезпечних для життя чи імущества.Чтоби не відбулося ніякихнеприємностей, то варто для початку, перед розкриттям корпусу, необхідновідключити комп'ютер від електроживлення. Ще одною важливою складовою, при дотриманні техніки безпеки під час роботи з ПК, є відсутність рідин.Можна забезпечити захист від електростатичного розряду і зняти статичний електричний заряд зі свого тіла, доторкнувшись до взаємодії з будь-яким з електронних компонентів до заземленого металевого предмету (наприклад, нефарбованої металевої поверхні панелі введення / виводу комп'ютера). При приєднанні периферійних пристроїв (включаючи кишенькові комп'ютери) до комп'ютера безпосередньо перед підключенням слід завжди торкатися до заземленої частини і заземлювати периферійне обладнання. Крім того, при роботі з внутрішніми компонентами комп'ютера періодично торкайтеся до заземленого металевого предмету для зняття накопиченого статичного заряду.

Утилізацієї старої комп’ютерної техніки займаються спеціальні фірми. Вони техніку дрібнять на спеціальному обладнанні, за допомогою спеціальних хімреактивів та магнітів видобувають цінні(золото, срібло, платина та ін..) та інші метали і відсилають їх на метало переробні заводи, пластик теж переробляють аналогічним чином. Стурбованість громадськості проблемами екології, а також нові, більш жорсткізакони щодо захисту навколишнього середовища змушують великих виробників обладнання створювати мережі по збору вийшла з обігу техніки і заводи з її утилізації.

18.Форм-фактори системних плат. Основні компоненти.

Форм-фактор системної плати — стандарт, що визначає розміри системної плати для персонального комп'ютера, місця її кріплення до корпусу; розташування на ній інтерфейсів шин, портів вводу/виводу, сокета центрального процесора (якщо він є) і слотів для оперативної пам'яті, а також тип розніму для підключення блоку живлення.

Форм-фактор (як і будь-які інші стандарти) носить рекомендаційний характер, проте переважна більшість виробників намагаються їх дотримуватися, оскільки ціною відповідності існуючим стандартам є сумісність системної плати і стандартизованого устаткування (периферії, карт розширення) інших виробників. Застарілими вважаються: Baby-AT; Mini-ATX; повнорозмірна плата AT; LPX. Сучасними вважаються: АТХ; microATX; Flex-АТХ; NLX; WTX. Впроваджуваними вважаються: Mini-ITX і Nano-ITX; Pico-ITX; BTX, MicroBTX і PicoBTX.

На системній платі містяться змонтовані:

  • слоти DIMM для установки модулів пам'яті типу SDRAM, DDR, DDR2,DDR3;

  • спеціалізований рознім типу AGP або PCI-Express для установки відеокарти. Також зустрічаються і системні плати (з найдешевших) без відеорознімів взагалі — їхні чипсети мають вбудоване графічне ядро, і зовнішня графічна карта для них необов'язкова;

  • поруч із слотами для відеокарт зазвичай знаходяться слоти для підключення додаткових карт розширення стандартів PCI або PCI-Express х1

  • інтерфейси (IDE і/або сучасніший Serial ATA) для підключення дискових накопичувачів — твердих дисків і оптичних приводів через відповідні шлейфи.

  • недалеко від процесора розташовуються роз’єми для підключення живлення що складається з силових транзисторів, дроселів і конденсаторів. Цей модуль перетворює, стабілізує і фільтрує напругу, що подається від блоку живлення;

  • задню частину системної плати займає панель з рознімами для підключення додаткових зовнішніх пристроїв — монітора, клавіатури і миші, мережних-, аудіо- і USB-пристроїв тощо;

  • окрім перелічених слотів і рознімів, на будь-якій системній платі є велика кількість допоміжних джамперів (перемичок) і рознімів: це можуть бути і контакти для підключення системного динаміка, кнопок і індикаторів на передній панелі корпусу, і розніми для підключення вентиляторів, і контактні колодки для підключення додаткових аудіорознімів і рознімів USB і FireWire.