Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ДЕРЖЕКЗАМЕН ЯКИМІВ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
99.35 Кб
Скачать

21.Призначення кеш-памяті,співпроцесора

Кеш-пам'ять. Обмін даними всередині процесора відбувається набагато швидше ніж

обмін даними між процесором і оперативною пам'яттю. Тому, для того щоб зменшити кількість звертань до оперативної пам'яті, всередині процесора створюють так звану надоперативну або кеш-пам'ять. Коли процесору потрібні дані, він спочатку звертається до кеш-пам'яті, і тільки якщо там потрібні дані відсутні, відбувається звертання до оперативної пам'яті. Чим більший розмір кеш-пам'яті, тим більша ймовірність, що необхідні дані знаходяться там. Тому високопродуктивні процесори оснащуються підвищеними обсягами кеш-пам'яті.

Співпроцесор.

Співпроцесор - спеціалізований процесор, що розширює можливості центральногопроцесора комп'ютерної системи, але оформлений як окремий функціональниймодуль. Фізично співпроцесор може бути окремою мікросхемою або може бути вбудований в центральний процесор (як це робиться у випадку математичногоспівпроцесора в процесорах для ПК починаючи з Intel 486DX). Розрізняють таківиди співпроцесорів: математичні співпроцесори загального призначення, співпроцесори введення-виведення, співпроцесори для виконання будь-якихвузькоспеціалізованих обчислень.

22.Призначення озп, пзп.Основні характеристики.

Оперативний запам'ятовуючий пристрій, ОЗП - технічний пристрій, що реалізує функції оперативної пам'яті.ОЗП може виготовлятися як окремий блок або входити в конструкцію, наприклад ,однокристальної ЕОМ або мікроконтролера. ОЗП більшості сучасних комп'ютерів є модулі динамічної пам'яті, що містять напівпровідникові інтегральні плати(зап. пристрої), організовані за принципом пристроїв з довільним доступом. Пам'ять динамічного типу дешевше, ніж статичного, і її щільність вище, що дозволяє на тій ж площі кремнієвої підкладки розміщувати більше елементів пам'яті, але при цьому її швидкодія нижче. Статична, навпаки, більш швидка пам'ять, але вона і дорожча. У зв'язку з цим масову оперативну пам'ять будують на модулях динамічної пам'яті, а пам'ять статичного типу використовується для побудови кеш-пам'яті всередині мікропроцесора.

Постійний запам'ятовувальний пристрій(пам'ять постійного зберігання, постійний запам'ятовувальний пристрій, пам'ять тільки для читання (англ. ROM - Read Only Memory)  — носій інформації, що використовується тільки для отримання і відтворення даних. Зазвичай інформація записується на такий носій в заводських умовах, недоступних споживачу. Зазвичай ROM використовується для керування роботою апаратної частини комп'ютера. Найважливішою мікросхемою ROM є BIOS (Basic Input/Output System — базова система введення/виведення).Комп'ютер звертається до BIOS зразу ж після подачі живлення на центральний процессор, ще до завантаження операційної системи.

Мікросхема ППЗ здатна тривалий час зберігати інформацію, навіть при вимкненому комп'ютері. Кажуть, що програми, які знаходяться в ППЗ, «зашиті» у ній — вони записуються туди на етапі виготовлення мікросхеми. Комплект програм, що знаходиться у сучасних ППЗ утворює базову систему введення/виведення BIOS (Basic Input Output System). Основне призначення цихпрограм полягає в тому, щоб перевірити склад та працездатність системи та забезпечити взаємодію з клавіатурою, монітором, жорсткими та гнучкими дисками.