Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ДЕРЖЕКЗАМЕН ЯКИМІВ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
99.35 Кб
Скачать

9. Ознаки та виявлення несправностей системної плати.

Це складна, трудомістка, але проте цілком посильна і дуже цікава справа. Отже, ви

прийшли на роботу, включили ПК і по закінченні деякого часу переконалися в тому, що ПК не працює, а всі ознаки вказують на вихід з ладу системної плати/motherboard. Як знайти місце несправності? Несправність СП може бути виявлена при первісному запуску ПК (самотестуванні, завантаженні операційної системи), при прогоні програм і в процесі роботи (через 20-30 хв. Після включення). Насамперед скористайтеся візуальною й звуковою сигналізацією, що передбачена в ПК. Візуальна сигналізація забезпечується програмою самотестування (Power On Self-Test - POST),

записаної в ПЗП BIOS.

Методика пошуку несправностей цим способом полягає в послідовній перевірці:

• правильності установки всіх перемикачів режимів роботи СП;

• напруг живлення СП ±5 В і ±12 В;

• всіх кварцових генераторів, тактових генераторів і ліній затримки (до речі, лінії затримки часто

виходять з ладу);

• роботи мікропроцесора (наявність штатних сигналів на виводах);

• функціонування шин адрес, даних і керування;

• сигналів на контактах мікросхем ПЗП й ОЗП;

• сигналів на контактах роз’ємів розширення СП;

• тимчасової діаграми роботи набору НВІС і схем малого ступеня інтеграції.

Якщо ви добре знайомі з апаратною частиною ПК, маєте достатній досвід діагностики й ремонту й маєте у своєму розпорядженні електричні схеми СП, то знайти несправний компонентне складе для вас особливих труднощів .

10. Ознаки та виявлення несправностей клавіатури, маніпуляторів.

Найпоширенішими неполадками в клавіатурах є дефекти в кабелі і “залипання” клавіш. Виявити дефект у кабелі досить просто. Якщо клавіатура перестала працювати або кожне натискання на клавішу приведе до помилки або введення неправильного символу, то, швидше за все, проблеми пов'язані з кабелем.

Часто перше повідомлення про несправність клавіатури з'являється під час виконання

процедури POST. Код помилки при цьому звичайно починається із цифри 3. Якщо таке повідомлення з'явилося, запишіть код помилки. У деяких BIOS виводиться не код помилки, а що-небудь на зразок Keyboard stuck key failure.

Подібне повідомлення при “залипанні” клавіші виводить BIOS компанії Phoenix. На жаль, по такому повідомленню не можна визначити, яка саме клавіша несправна.

Визначити несправність роз’єму клавіатури на системній платі можна, вимірявши напруги на деяких контактах. Щоб уникнути ушкодження клавіатури або системного блоку, виключте комп'ютер. Потім від’єднайте клавіатуру і включіть живлення. Перевірте напруги між загальнимпроведенням і іншими контактами. Якщо всі напруги перебувають у зазначених межах, виходить,вузли на системній платі, що мають відношення до клавіатури, справні.Якщо ви вважаєте, що несправний кабель, замініть його. У деяких комп'ютерах контролер клавіатури (наприклад, 8042) встановлений у гнізді, тобто

є зйомним. У цьому випадку можна відремонтувати схему керування клавіатурою на системній

платі, просто замінивши мікросхему контролера.