Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія шпори.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
165.43 Кб
Скачать

52. Річард Мейєр та Арат Ісодзакі.

Р. Мейер. 1934,США. Представник білої архітектури, білого модерну. Лауреат Пріцкерівської премії.

,,Арх.-ра—футбол, і тут є свої вболівальники*.

Х-но: чисті білі площини, металеві білі панелі.

  • Музей Гетті. 1997, Лос-Анжелес. – музей сучасного мистецтва.х-ні чіткі прямолінійні лінії.

  • Музей Вівтар Світу. 2006, Рим. – багато скла.

  • Музей прикладного мистецтва . 1985,Німеччина. его абстрактный стиль достиг наибольшей зрелости

Ця будівля суттєво вплинула на розвиток арх-ри 90-х рр. В будівлях особливо яскраво використана метафора порядку і ясності, Мейер продовжив напрям романтичного модернизму, родоначальником которого був Ле Корбюзье.

В своих будівлях Мейер старався максимально оголити структуру и ясність архітектурних конструкцій. його роботи впізнавані через прямолінійні элементи, втілені в вигляді білих металевих панелей, і основному элементі – біли й колір зовнішнього опорядження, як природної частини оточуючого середовища. його будівлі вдало виглядають при огляді із кількох точок .

Арата Ісодзакі

один из найбільш впливових сучасних архітекторов Японії, а також ключюва фігура в світовій арх-ре 2пол. XX века. Автор численних теоретичних робіт з архітектури, майстер архитектури постмодернизму. Сам ісодзакі називав свій стиль "маньєризмом".

  • Готель .,Пуерто Америка* 2006, Мадрид. 12 поверхів, кожен в різному стилі.

  • Музей мист. Центр академії мистецтв. 2008, Пекін. Сіро- сині панелі.

  • Музей суч. Мист. в Лос-Анджелесе (1981-86)

  • Штаб-квартира Disney Florida Operating Divisions (1987-90) в складі розважального комплексу Disneyworld в Флориді. Свої роботи 90-х рр ісодзаки пов*язує з поверненням в архитектуру , яка поступово підриває стверджений на попередньому єеапі авторитет ізольованої творчої суб*єктивності       Арата Исодзаки зайняв зараз в очах суспільства місце Танге в якості старійшини японської архітектури.

53.Футуристична архітектура Сантьяго Калатрави

Сантьго Калатрава 1951. послідовник Гауді, вплив Корбюзьє на творчість Кала трави.

  • Залізничний вокзал в Бельгії. 2009. х-но:пластика. 39 арок по 200м, висота – 50м. Білий колір. Використання скла.

  • Закручений будинок у Швеції, 2005.-житловий будинок, форма на основі скульптури закрученого тіла людини, яка збирається кинути диск. - приклад синтезу заліза, бетону, органических форм и людського генія .є другим по высоті житловим будинком в європі и складене із девяти блоків, повернутих один до одного під певним кутом, что дозволило створити поворот верхнього блоку відносно нижнього на 90°. высотой 190 метров, складається із 54 поверхів.       В 2005 году на архитекутрной выставке в Каннах это творение Калатравы получило приз за лучшее жилое здание в мире. Его прообразом стала скульптура самого архитектора под названием «Закручиващееся тело», представляющую собой фигуру человека, готовящегося к метанию диска.

Тема людського тіла присутня в багатьох роботах архітектора. Проект железнодорожного вокзала в Люцерне сопровождается эскизом лежащего изогнувшегося женского тела, а эскизом башни для олимпийского огня в Барселоне было изображение человека, стоящего на коленях и держащего в согнутых руках чашу.

  • Місто мистецтв і наук.Іспанія 1996-2005. довжина міста-2км, на дні висушеної річки.входить розважальний комплекс –басейни, парки, струмки, кінотеатр,науковий музей, галерея-сад, океанографічний парк, оперний театр або палац королеви Софії. Біоморфні форми.

  • Пішохідний міст Субісурі - ,,білий міст*. 1997, Більбао. Підвісний арочний міст на вантах.

  • Струнний міст ,,арфа Давида*. Ізраїль 2008. – залізничний міст дв.120 м.

  • Художній музей м.Мілуокі. США, 2001. – футуристична будівля.

  • Павильон «Куадраччи» по проекту Калатравы поєднує в собі новітні технології і інженерні традиції Старого Світа. Вестибюль павильона представляет собою скляну параболічну конструкцію висотою 27,4 м, на опорному контурі якої встановлена солнцезахисна структура в формі крил. вона скадається з 27 металевих регулируемых по высоті ребер. Макс. размах цих крил – 66м, вага -90 тон .        Калатрава черпає натхнення в природі, його роботи живі, цілісні і рухливі, за що його порівнюють с великим Гауди.       Еще одним выдающим творением испанского архитектора является Олимпийский комплекс в Афинах, построенный к началу Олимпиады 2004 года в Греции. Поражает своим величием и оригинальностью его недавно открытый Планетарий в Валенсии. В последнее время Калатрава много работает в США и в особенности в Нью-Йорке. В мае 2006 года он получил премию от ассоциации застройщиков Манхэттена.