Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія шпори.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
165.43 Кб
Скачать
  1. Архітектура німеччини іі пол. 19 ст.

ЗЕМПЕР

Будівлям Земпера притаманний еклектизм, і все ж він віддавав перевагу ясному і виразному мові архітектури італійського Відродження. Характерна його робота - Палацовий театр в Дрездені (1838-1841 рр.., Перебудований автором в 1871 - 1878 рр..).

Опера Земпера або Земперопер (нім. Semperoper) - оперний театр в Дрездені, побудований за проектом Готфріда Земпера. Стильову приналежність початкового будівлі складно визначити однозначно, так як воно має особливості, притаманні Ранньому Відродженню і Барокко. Перебудовувався 3 рази. В результаті сильної пожежі в вересні 1869 року перше будівлю Земперопери було повністю знищено.

Будівництво 2 театру було завершено в 1878 році.

Портал будівлі прикрасила бронзова квадрига з Діонісом і Аріадною скульптора Йоганнеса Шіллінга (нім. Johannes Schilling). Фасади прікрашала велика кількість скульптур. Крім Шіллінга в роботі по створенню статуй для нового театру брали участь такі скульптори як Ернст Рітшель і Ернст Хенель. Внутрішній інтер'єр був багато прикрашений з використанням дорогих матеріалів. Під час бомбардування Дрездена 13 лютого 1945, при якій був практично повністю зруйнований центр міста, сильно постраждало і будівля опери, цілими залишилися лише зовнішні стіни і деякі скульптури.не палац, але скромний благопристойний дім ».

  1. Особливості модерну Англії. (к. 19-поч. 20 ст.)

Модерн- стиль в архітектурі (к. 19-поч. 20 ст.)

Характерні риси:

  • Ассиметрія, складні композиційні побудови, символізм, площинність, декоративність, стилізований рослинний мотив, лінії удару батога.

Будівлі:

Складні криві обриси віконних, дверних прорізів, сходів, перил, входи з навісами довільної форми, складнеі силуетні форми в вінчаючи частинах будівель.

Чарльз Мекінтош, ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ В ГЛАЗГО, модерн (ар-нуво),

У своєму проекті Макінтош пішов нетрадиційним шляхом. Пошуки в сфері нових способів формоутворення привели його до методу проектування "зсередини назовні". Функціональне призначення інтер'єру відбивалося в зовнішньому вигляді будівлі. Наприклад, потреба в природному освітленні студій живопису визначила надзвичайно великі засклені північного фасаду. Розчленував приміщення за допомогою перегородок, які не доходили до стелі. Поняття «простір, що переливається». Нові матеріали: залізобетон, великі скляні плити, залізо.

Макінтош розробляв ідею тотального дизайну: будівля з усією його начинкою (аж до меблів і дрібних деталей внутрішньої обробки) - це цілісний об'єкт, всі елементи якого повинні знаходитися в стильовій єдності. Передбачалося системне проектування всієї житлової або суспільного середовища. Школа Мистецтв в Глазго створювалася саме таким способом.

  1. Особливості модерну Бельгії. (к. 19-поч. 20 ст.)

Характерні риси:

-Пасажі;

-криті торгівельні вулиці,

- універсальні приміщення;

- клубні приміщення ( народні будинки).

Пионером модерна считается бельгийский архитектор Виктор Орта. Отель Тассель (1893) – первое в мире сооружение модерна, собственный дом (ныне музей) иллюстрируют успешный опыт применения графических находок для создания новых материальных форм на новом языке.

В.Орта. Отель Тассель в Брюсселе – первое сооружение стиля модерн. Характерні риси: металеві рами вікон та еркера, симетричний план, «лінія удару батогом» або лінія орта. Впервые в архитектуре появляется новое выражение новых приемов крупного остекления, использование находок графики модерна – в построении фасада, в деталях и отделке. Всередині будівлі головна вхідна зона складається з Т-подібного приміщення; житлові кімнати відокремлюються розсувними дверима від їдальні, вікно якої з еркером виходить у сад. Увагу привертає незвичайна текуча форма сходів. Витончена композиція її залізних перил, що нагадують водні рослини , включає численні квіткові орнаменти, які, подібно розписній декорації, покривають стіни.

В даному випадку ми маємо справу з новим розумінням простору, який керує поєднанням внутрішніх обсягів, використанням полуетажних зсувів по вертикалі великої кімнати, що виходить на вулицю напівкруглою стіною, що нагадує барокові фасади. Можливо, що в даному випадку архітектор піклувався про краще освітлення кімнати глибиною 7 метрів, що виходить на вузьку вулицю. У більш пізніх будівлях, таких як особняк Солвей (1895), особняк Орта (1898) або особняк Ван Ешвельде, криволінійні поверхні фасадів є даниною "живописній" архітектурі. В Народному Домі (1896-1899) кожен поверх вирішений в різних членуваннях, без турботи про відповідність по вертикалі. Загальний задум полягає в тому, що архітектор стає художником, декоратором, малювальником шпалер або мозаїки. Орта для дому Тасселя намалював все. На сходах орнамент переходить з підлоги на стіни, проходячи через металеві опори. Ті ж криві відображаються на металевих огорожах сходи і на стінних фресках.

Виктор Орта. Народный дом. 1896—1899 гг., не сохранился. Брюссель 1895— 1900, снесен в 1964) Будівля вписувалося в ділянку дивною клиноподібної форми на круглій площі Еміля Вандер-Вельде. В широких, вигнутих фасадах цегла, природний камінь, метал та скло комбінувалися з майже навмисної незграбністю, що нагадувала спроби, відображені в Бесідах Віолле-ле-Дюка, знайти закони конструктивної «чесності» архітектури.