Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
53.78 Кб
Скачать
  1. Метод аудиту

Метод аудиту доцільно розглядати як сукупність прийомів, за допомогою яких оцінюється стан об'єктів, що підлягають дослідженню.

До загальнонаукових методів відносяться: аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, моделювання, абстрагування, конкретизація, класифікація тощо.

Аналіз - це метод дослідження, який включає вивчення предмета шляхом уявного та практичного розчленування його на складові частини (ознаки, властивості тощо).

Метод синтезу дозволяє вивчати предмет у цілості, єдності та взаємозв'язку його окремих об'єктів. Цей метод дає можливість знаходити взаємозв'язки загального з частковим.

Аналогія – це наукове дослідження, яким досягається пізнання ознак об'єктів на основі їх подібності з іншими.

Абстрагування - це вдумливе відволікання від тих чи інших сторін, властивостей і зв'язків об'єкта дослідження.

Під змістом класифікації розуміють розподіл предметів, явищ і понять за класами, групами залежно від їх загальних ознак. Науково обгрунтована класифікація, підсумовуючи результати попереднього розвитку, часто виявляє новий етап у розвитку.

До спец прийомів віносять факт перевірку., документальну перевірку, підтвердження, аналіт тести, суцільна перевірка, ін..

  1. Місце аудиту в с-мі екон контролю

Із розвитком прод сил і виробн. Відносин виникає об’єктивна потреба в удосконаленні різних ф-цій в управлінні. До таких ф-цій належать: облік, планування, рег-ння, аналіз та контроль.

Контроль як ф-ція управління – це с-ма спостереження та перевірки відповідності процесів функціонування об’єкта управління прийнятим упр рішенням, становлення результатів упр впливу на керований об’єкт, виявлення відхилень допущених у ході виконання цих рішень.

Отже, контроль є прямою ф-цією управління усіма сусп. Процесами. Це стосується соц., екон і держ управління.

Види екон контролю:

1)фін-екон: держ, муніципальний

2)фін-госп: незалежний та контроль власника.

Форми контролю: ревізія, тематична перевірка, слідство, службове розслідування, аудит зовн, внутр. аудит.

  1. Об’єкти внутр. Аудиту

Вн. аудит є одним із видів вн.госп. контролю суб'єктів під-цької д-сті. Він контролює раціональне витрачення матер., труд. і фін. ресурсів, дотримання законності госп. оп-й, виявлення допущених зловживань чи порушень.

Основними об'єктами вн. аудиту є:майнові ресурси (ОЗ, МШП, сировина, матеріали, товари тощо)-законодавчі акти; касові, банківські оп-ції (звіти касира, виписки банку)-нормативні документи з обліку і аудиту; праця і з/п –перв. й зведені док-ти; розрахунки з постачальниками, покупцями та ін. дебіторами, кредиторами - регістри б/о; власний капітал (статутний, пайовий, резервний, додатковий тощо) - баланси і фін. звіти; витрати - засновницькі док-ти (статут, протоколи зборів засновників, свідоцтво, ліцензія); фінансові рез-ти -акти перевірок (довідки, висновки) подат. адмін-ції, банку, держ. фондів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]