Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.Краснюк Н..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

2.3 Транспорт і зовнішньоекономічні зв’язки Придніпровського економічного регіону

У Придніпров’ї розвинені такі види тран­спорту: залізничний, водний, автомобільний, авіаційний, трубо­провідний. Через Придніпров'я проходять шляхи, що з'єднують Криворізький басейн з Донбасом і центральними районами євро­пейської частини СНД, з портами Чорного та Азовського морів.

Провідну роль у транспортній системі Придніпров'я відіграє залізничний транспорт. Через цей район проходять Московсько-Кримська (Москва — Харків — Запоріжжя — Мелітополь — Крим), Криворізько-Донецька (Кривий Ріг — Запоріжжя — Волноваха) магістралі, які зв'язують район з іншими регіонами країни. Най­більш напружені ділянки залізниць електрифіковані (ділянки Довгинцеве — Нікополь — Запоріжжя, П'ятихатки — Нижньодні­провськ — Вузол — Чаплине — Ясинувата та деякі інші). Най­більші залізничні вузли району: Долинський, Нижньодніпровський, Апостолове, П'ятихатки, Синельникове, Запоріжжя, Знам'янка, По­мічна.

У розвитку водного транспорту велика роль Дніпра, особливо після спорудження Дніпрогесу. Після завершення будівництва кас­каду гідроелектростанцій значення Дніпра зросло ще більше. Най­важливішими річковими портами на Дніпрі є Запоріжжя (великий перевалочний пункт у залізнично-водному сполученні ряду райо­нів країни з Придніпров'ям і Донбасом) і пристані — Запоріжжя, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Нікополь. Передбачається будівництво портів на Дніпродзержинському водосховищі, важли­вим портом стане Верхньодніпровськ.

Значну роль в економічних зв'язках відіграє морський транс­порт. На узбережжі Азовського моря (у Запорізькій обл.) розташо­ваний великий морський порт Бердянськ, який посідає значне міс­це в загальному вантажообороті країни; особливо зросло його зна­чення після спорудження Волго-Донського судноплавного каналу. Від порту Бердянська курсують судна в напрямі Маріуполя, Таган­рогу, Ростова-на-Дону та міст Кримсько-Кавказького узбережжя.

Невпинно зростає значення автомобільного транспорту у внут-рішньорайонних і міжрайонних перевезеннях. Придніпров'я має розвинену мережу нерейкових шляхів. Довжина шляхів з твердим покриттям становить 6,1 тис. км. Серед них виділяються дуже важ­ливі автомагістралі Москва — Сімферополь, Запоріжжя — Ново­московськ та ін.

Авіатранспорт зв'язує найбільші міста Придніпров'я (Запоріж­жя, Дніпропетровськ, Нікополь, Кривий Ріг та ін.) з багатьма цен­трами країни [7].

Економічний регіон за обсягом зовнішньої торгівлі займає перше місце. Основні експортно-орієнтовані галузі Придніпров’я: металургія і обробка металів, виробництво машин і обладнання. У структурі експортної продукції значну питому вагу складають сировина і досить дорогі напівфабрикати (прокат чорних металів, труби, феросплави).

Загальний обсяг експорту товарів щорічно становить понад 4.3 млрд. дол.. США, або в межах 29-30% до загального обсягу експорту товарів України. Імпорт товарів становить трохи більше 1,7 млрд. дол.. США (12,5 % до України). Як видно з наведених даних, сальдо зовнішньоекономічної діяльності позитивне( понад 9,5 млрд. дол.. США). Маючи позитивне сальдо, регіон має можливості вкладати частку коштів від зовнішньоекономічної діяльності у розвиток власної економіки [11, 350].

Згідно з даними, що підготовлені на основі інформації Державної митної служби України, у січні 2012р. обсяги експорту товарів у регіоні становили понад 1 млрд.дол США, імпорту – 599,5 млн.дол., і проти січня попереднього року експорт збільшився на 0,1%, імпорт – на 23,3%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами складало 488,9 млн.дол. (у січні 2011р. – 405,3 млн.дол.). Зовнішньоторговельні товарні операції регіон здійснював з партнерами зі 111 країн світу. У загальних обсягах експорту та імпорту регіону питома вага країн СНД становила відповідно 35,2% та 36,3%, Азії - 35% та 16,1%, Європи – 18,3% та 27,1%, Африки – 8,8% та 0,5%, Америки – 2,5% та 16,6%.

Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу. У січні 2012р. до них експортовано товарів на 205,3 млн.дол. (18% експорту області), імпортовано - на 150,8 млн.дол. (26,3% імпорту області). Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснені

до Польщі – на 65,2 млн.дол., Чехії – на 26,9 млн.дол., Словаччини – на 13,2 млн.дол. Найбільше отримано товарів з Польщі – на 32,2 млн.дол. та Німеччини – на 20,1 млн.дол.

Основу товарної структури експорту області складали чорні метали (38% загального обсягу).

У вартісному виразі за січень 2012р. обсяг експорту чорних металів склав 291,9 млн.дол., руд, шлаків та золи – 187,1 млн.дол., виробів з чорних металів – 114,2 млн.дол., локомотивів залізничних або трамвайних, шляхового обладнання – 61,9 млн.дол., енергетичних матеріалів – 18,7 млн.дол., жирів та олії тваринного або рослинного походження – 16,8 млн.дол., механічного та електричного обладнання, машин та механізмів – 15,4 млн.дол., зернових культур – 6,6 млн.дол.

У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги енергетичних матеріалів, нафти та продуктів її перегонки, яких отримано на 155,1 млн.дол., механічного та електричного обладнання, машин та механізмів – на 65 млн.дол., чорних металів – на 55,7 млн.дол., полімерних металів, пластмас та каучуку і фармацевтичної продукції – на 23,8 млн.дол. кожної групи товарів, руд, шлаків та золи – на 18,1 млн.дол., паперу та картону – на 12,5 млн.дол. [14, 15, 16].

РОЗДІЛ ІІІ. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]