Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.Краснюк Н..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

40

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ БУКОВИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра загальноекономічних дисциплін

Курсова робота

З ДИСЦИПЛІНИ

«РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА»

на тему: ЕКОНОМІКА РЕГІОНІВ УКРАЇНИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ (НА ПРИКЛАДІ ПРИДНІПРОВСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО РЕГІОНУ)

Виконала:

Студентка І курсу

Групи ФК-13

Фінансово-економічний

факультет

Краснюк Н.Я.

Науковий керівник:

Доцент, к.г.н

Присакар В.Б.

Чернівці – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ І. ПРИДНІПРОВСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РАЙОН ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

1.1. Значення Придніпровського економічного регіону для економіки України………………………………………………………………...…6

1.2. Загальна характеристика природно-ресурсного потенціалу регіону…………………………………………………………………….7

1.3. Демографічна ситуація регіону…………………………...………10

РОЗДІЛ ІІ. ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ ТА СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІЧНОГО РЕГІОНУ

2.1. Промисловість Придніпров’я…………………..……………...….15

2.2. Характеристика агропромислового комплексу регіону…..….…20

2.3.Транспорт і зовнішньоекономічні зв’язки Придніпровського економічного регіону……………………………………………….….23

РОЗДІЛ ІІІ. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ

3.1. Основні проблеми економічного розвитку регіону…...…….. 26

3.2. Перспективні напрямки економічного розвитку регіону……….28

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ…………………………………………………...33

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………...36

ВСТУП

Формування адміністративно-територіального устрою та економічного районування – динамічний процес, який на сучасній території України і на прилеглих до неї українських етнічних землях почався за часів Київської та Галицької Русі.

Економічне районування - це науково обгрунтований поділ території країни на економічні райони, які формуються в процесі розвитку продуктивних сил на основі суспільного поділу праці. Економічне районування сприяє раціональній територіальній організації господарства.

Економічний район – це економічно цілісна частина території країни, якій властиві такі ознаки, як спеціалізація і комплексність господарства.

Економічне районування в соціалістичній Україні на державній організаційній основі, по суті, розпочалось з 1921 року. Основою його формування був територіальний поділ праці, що зумовлював виробничу спеціалізацію окремих територій.

Проте, тільки у післявоєнний період, коли в основному стабілізувався адміністративно-територіальний поділ і були визначені майже всі області України, а також завершилось об’єднання території України з її західними землями і Кримом, розпочалась більш науково обгрунтована розробка мережі економічних районів.

Головним завданням економічного районування є прискорити ріст продуктивності суспільної праці. Економічне районування повинно обгрунтовувати розвиток територіально-виробничих комплексів, встановити всі прогресивні тенденції в розвитку географічного поділу праці, міжрайонних і внутрішньорайонних зв’язків.

Актуальність обґрунтованого розв’язання проблеми районування зростає насамперед у зв’язку з необхідністю звільнитися від нашарування старих ланок територіального управління, підвищити його ефективність. Також вона полягає у врахуванні того, що в нинішніх умовах господарювання змінюється структура

виробничої діяльності і форми власності основних виробничих фондів, а звідси і всього економічного потенціалу.

Слід зважати на те, що адміністративно-територіальний устрій та економічне районування України вже давно не переглядались і в ряді випадків створюють певні труднощі для територіального прогнозування і дійового управління на регіональному рівні.

Об’єктом дослідження курсової роботи є Придніпровський регіон як господарський комплекс з територіальною структурою суспільного виробництва, здатний раціонально поєднувати економічний і соціальний розвиток, поліпшувати їх взаємодію в єдиному народногосподарському комплексі країни, здійснювати дальші прогресивні кроки в розміщенні продуктивних сил з врахуванням територіальних особливостей в економічних, соціальних і природних умовах.

Предметом дослідження курсової роботи є виявлення закономірностей та визначення принципів і факторів територіальної організації виробництва, сучасного і перспективного розміщення продуктивних сил Придніпровського регіону.

Метою даної роботи є дослідження ресурсного потенціалу, територіально-галузевої структури і перспектив розвитку Придніпровського економічного району.

При написанні роботи було опрацьовано ряд державних нормативних актів з питань ринкової та регіональної економіки, навчальні посібники цієї тематики, Лишиленка В.І., Маніва З.О., Маніва С.З., Качана Є.П, наукові праці вчених Інституту регіональних досліджень НАН України, статистичні дані, журнальні та газетні статті.

Структура роботи складається з вступу, трьох розділів, висновків і переліку використаної літератури.

У першому розділі розкрито значення регіону для економіки України, особливості природно-ресурсного потенціалу та демографічної ситуації регіону.

У другому розділі проаналізовано промисловий та агропромисловий комплекси, транспортну систему та зовнішньоекономічні зв’язки регіону.

У третьому розділі висвітлено основні проблеми і напрямки в соціально-економічному розвитку регіону на близьку та віддалену перспективу .

РОЗДІЛ І. ПРИДНІПРОВСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РАЙОН-ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]