Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.Краснюк Н..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

2.2 Характеристика агропромислового комплексу регіону

Агропромисловий комплекс включає до свого складу галузі, що забезпечують його засобами виробництва, сільське господарство і харчову промисловість. Найбільшу частку в загальному обсязі випуску продукції становлять тракторне і сільськогосподарське машинобудування ( понад 70%), машинобудування для харчової і комбікормової промисловості.

Сільське господарство району характеризується однорідністю територіальної спеціалізації. Це пояснюється тим, що вся територія району практично розташована в степовій зоні. Умови району сприятливі для розвитку сільськогосподарського виробництва (родючі грунти, сприятливі кліматичні умови, зростаючі потреби споживача).

За валовою продукцією сільського господарства район посідає шосте місце серед економічних районів країни. Частка валової додатної вартості сільського господарства становить 12,5%. А за загальною площею, площею сільськогосподарських угідь і площею орних земель він переважає Донецький район. Значно більші тут і площі зрошувальних земель.

У сільському господарстві зайнято 18,6% працюючих, зосереджено 14% фондів економіки регіону. Виробництво насіння соняшнику – 35% від обсягу в Україні, зерна – 17%, овочів – понад 15%. У виробництві продукції тваринництва на регіон припадає: м’яса – 13%, молока – 10%, яєць – близько 11% виробництва України. [12, 13]

Сільськогосподарську діяльність в районі здійснюють більше 1100 сільгосппідприємств різних форм власності та 3534 селянських (фермерських) господарства.

Основним напрямком розвитку сільського господарства області є виробництво на продовольчі та фуражні цілі зерна, соняшнику, цукрового буряка, овочів і продукції тваринництва.

В районі за всіма категоріями господарств рілля в обробітку складає 5,8 млн. га. За виробництвом зерна і насіння соняшнику регіон знаходиться на першому місці в Україні.

Зернове господарство є стратегічною і найбільш вагомою галуззю народного господарства. Природно-кліматичні умови та родючість ґрунту району сприяють вирощуванню усіх зернових культур і дозволяють отримувати високоякісне продовольче зерно.

Заплановані обсяги виробництва зерна і соняшнику повністю задовольняють потребу регіону в цих культурах.

У галузі тваринництва в усіх категоріях господарств сьогодні утримується 366 тис. голів великої рогатої худоби, 466 тис. голів свиней і 10 млн. голів птиці. За чисельністю поголів’я худоби і птиці область займає місця в першій десятці.

Стратегічним направленням роботи щодо поліпшення продуктивності і підвищення виробничих показників галузі є генетичне вдосконалення селекційно-племінних якостей тварин власної та зарубіжної селекції в господарствах з різною формою власності.

У молочному скотарстві сформовано 12 племінних заводів, 31 племінний репродуктор з маточним поголів’ям 13 тис. корів.

У галузі свинарства створена одна з найбільших в Україні племінна база. Усього в регіоні працює 9 племінних заводів і 31 племінний репродуктор з маточним поголів’ям 4,9 тис.

Показники кращих репродукторів сільгосппідприємств “Агро-Овен” Магдалинівського, ”Чумаки” та навчгоспу ”Самарський” Дніпропетровського, ”Обрій” покровського районів відповідають світовим досягненням.

У галузі конярства розведенням племінного молодняку для вдосконалення користувальних тварин, а також вирощуванням високоякісних спортивних коней займаються 2 племінних заводи та 2 племінних репродуктори сільгосппідприємств.

Харчова промисловість за вартістю виробленої продукції посі­дає третє місце після машинобудування і металургії. На неї припа­дає 18 % валової продукції промисловості Придніпров'я. Працюють численні підприємства різноманітних галузей харчової промисло­вості (переважно на місцевій сировині). Найбільш розвиненими є борошномельно-круп'яна й олійна промисловість. Значну кількість продукції дають цукрова, маслоробна, м'ясна, кондитерська та деякі інші.

Підприємства харчової промисловості розташовані в Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську, Дніпропетровську та в багатьох містах. Вони виробляють цукор-пісок, м'ясні й молочні продукти, рослинне і тваринне масло, борошно, крупу, кондитерські і лікеро-горілчані вироби тощо. Збудовано найбільший у Європі Верхньодніпровський крохмалепатоковий комбінат, м'ясокомбінати у Токмаку, Бердян­ську, Пологах та ряд інших підприємств. Споруджено м'ясокомбі­нат і рибний завод у Нікополі. [9]

Основні показники, що характеризують виробництво сільськогосподарської продукції(див. табл.. 2.1.3 додаток В)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]