Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoritichny_pitannya.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
63.36 Кб
Скачать

9.Чинники формування та загальна характеристика вільного ринкового господарства.

Матеріальною основою формування ринкового господ. держав. Західної цивілізації. Став промисловий переворот, який забезпечував впровадження у промислове виробництво і транспортні системи робочих машин, парових двигунів, створення самостійної машинобудівельної галузі. Промисловий переворот –це світовий процес, що визначався загальними законами і одночасно мав свої особливості у кожній країні. Батьківщиною промислового перевороту стала Великобританія, де в середині XVIII ст. склався комплекс економічних та політичних передумов його успішного здійснення, насамперед високий рівень розвитку мануфактурного виробництва.

Загальні риси економічного розвитку провідних країн після промислового перевороту:

-Остаточна перемога індустріальної цивілізації над аграрною; -Формування в розвинутих країнах структури капіталістичного індустріального суспільства, різне зростання частки міського населення; -Зростання обсягів промислового виробництва; -Розширення транспортної мережі; -Розширення торгівлі та світового ринку до якого також залучаються колонії;

-Зростання розмірів вивозу капіталу;

-Формування міжнародного поділу праці та міжгалузевої спеціалізації. – Основними верствами населення стали фабриканти та наймані робітники.

Епохою вільної конкуренції в Європі, і незважаючи на низку законів, які її обмежували, а також заборону на певні товари, можна вважати період від початку до 70-х рр. XIX ст.

Головним завданням держави цього періоду стало формування умов господарської діяльності незалежних суб’єктів, взаємодія між якими стала будуватись на засадах еквівалентності, де досягнення цілей кожного спирається на вільну конкуренцію.

Умови системи вільної конкуренції:

-Велика кількість продавців і покупців, через що в них відсутня можливість впливати на ринкову ціну;

-Товар однорідний, що визначається відсутністю марки єдиним критерієм вибору є ціна;

-Немає дискримінації продавців і покупців, а законодавчі обмеження однакові для всіх;

-Фактори виробництва абсолютно мобільні;

-Всі учасники ринку однаково –інформовані або несформовані про ситуацію на ньому;

-Ринок є джерелом засобів існування для продавців, а тому вони не можуть на свій розсуд залишити його без втрат.

10.Основні риси світового господарського розвитку на початку XX ст.

Основні риси світового господарського розвитку на початку XX ст.

- концентрація промислового капіталу, зумовлена переважним розвитком галузей важкої індустрії; - трансформація системи вільної конкуренції у систему монополістичного капіталізму (основною формою організації виробництва й капіталу стала монополія, набули поширення монополістичні союзи - картелі, трести, синдикати, концерни); - концентрація банківського капіталу, який зосереджувався у невеликій кількості потужних банків;

-злиття банківського капіталу з промисловим; завершення територіального поділу світу та формування колоніальної системи, що закріпила за провідними країнами світу величезні колоніальні території (на початку XX ст. найбільшими колоніальними державами стали Великобританія, Франція і Росія);

- початок економічного поділу світу як результат перетину на світо­вому ринку інтересів окремих монополій, особливо в таких галузях, як електротехнічна, нафтова, морські перевезення тощо; - мілітаризація економіки провідних країн світу внаслідок високої прибутковості та стабільності воєнного виробництва, що забезпечувалися державними замовленнями.

В таких умовах не всі розвинуті країни мали рівні можливості. У вінкращому становищі перебували США, чиї монополії відносно легко зеалізували свої економічні інтереси у Центральній та Південній Америці. Великобританія та Франція використовували з цією метою власні величезні колонії. Водночас Німеччина, маючи стрімко зростаючий промисловий потенціал, була практично позбавлена підконтрольних ринків сировини та збуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]