Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoritichny_pitannya.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
63.36 Кб
Скачать

6.Передумови індустріалізації господарства та зародження інститутів ринкової економіки в країнах Західної Європи.

Передумови індутралізації госп Західної Європи:

-поступове витіснення натуральної форми господарства товарною; -перетворення феодальної земельної власності на об*єкт купівлі-продажу; -комутація ренти;

-дедалі ширше використання найманої робочої сили; -поглиблення поділу праці, який набуває якісно нового значення і проявляється на різних господарських рівнях; -посилення майнової та соціальної диференціації; -розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі, зростання ролі грошей;

-становлення внутрішніх національних ринків; -прискорення первісного нагромадження капіталу.

Джерела первісного нагромадження капіталу: -звільнення основної маси робітників від феодальної залежності і основних обмежень; -відокремлення робітників від засобів вир-ва з метою створення для них необхідності пошуку роботи за грошову плату; -аграрний переворот, коли було здійснено конверсію ріллі у пасовище; -наявність ринків постійного збуту продукції,що забезпечує доходи від торгівлі; -податкова система та система держ боргу; -концентрація капіталу переважно у грошовій формі.

У процесі розкладу феодальних господарств та переходу до індустріалізованих капіталістичних господарств вирішальна роль належить розвиткові науки, техніки, промисловості, сільськогос­подарського виробництва.

7.Економічні передумови та наслідки Великих географічних відкриттів.

ВГВ були значною мірою зумовлені економічними чинниками таких як:

-необхідність пошуку нових торгівельних шляхів (передовсім до Індії) внаслідок кризи традиційної левантійської торгівлі;

-«жага золота» як засобу матеріалізації багатства; -розвиток товарності вир-ва та удоскалення грошового обігу; -зростання потреби монархів у грошах для утримання війська, чиновників, двору.

Економічні наслідки ВГВ:

-переміщення торгівельних шляхів з країн Середземного моря на океани, занепад венеціанської та генуезької торгівлі; -початок формування світового ринку; -незнані раніше різкі стрибки цін, передовсім на с/г продукти в країнах Зах.Європи; -створення колоніальних імперій; -розвиток товарного господарства і розширеного відтворення, що остаточно знищили пережитки феодального господарства. – прискорення первісного нагромадження капіталу.

В період ВГВ найбільшого розвитку набула торгівля, передовсім зовнішня, яка стала найприбутковішою сферою економіки і характеризується:

-істотне територіальне розширення сфери обігу; -зротання торгівельного асортименту за рахунок нових товарів; -різке збільшення обігу відомих, але рідкісних раніше рису, цукру, прянощів; -виникнення таких організаційних форм як монопольні торгівельні об*єднання; -вдосконалення техніки торгівлі( виникли торгівельні біржі).

8.Мануфактурне господарство в країнах Західної Європи та на українських землях

Первісне нагромадження капіталу та підвищення товарності вир-ва значною мірою обумовили буржуазні революції, які проголошували свободу підприємництва і торгівлі. Важливою рисою сусп.розвитку стала реформація католицької церкви. Це сприяло швидкому розвитку нових капіталістичних відносин та виникнення базової форми їх організації – мануфактури. Мануфактури найраніше виникли в Нідерландах, у тих галузях, де рівень спеціалізації та технологічного розвитку створював можливості для реорганізації вир-ва. Основні види мануфактури: 1)розсіяна; 2)централізована; 3)змішана.

Види мануфактур на укр.землях:

-кріпосні:

1) вотчинні мануфактури – засновані на примусовій праці, що займалия переважно переробкою виробленої у маєтку сировини;

2)посесійні мануфактури –засновані на примусовій праці приписних робітників і передбачали умовне володіння;

-капіталістичні:

1)купецькі – базувались на вільнонайманій праці і належали купцям;

2)селянські – засновані на основі селянських кустарних промислів з використанням вільнонайманої праці.

Важливі риси розвитку країн Зах.Європи вXVII почXVIII ст:

-виникнення прототипу центрального банку, що має монопольне право випуску монет;

-виникнення фондових бірж;

-перетворення Англії на «майстерню світу», а у XVIII ст у найбільшу колоніальну державу та економ.лідера світу доби домонополістичного капіталізму;

-поширення в окремих країнах феодальної реакції;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]