Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoritichny_pitannya.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
63.36 Кб
Скачать

3.Господарство держав Західної цивілізацій в осьовий час. Античне рабство

Становлення Західної цивілізації безпосередньо пов*язане з розвитком античних держав на основі невеликих полісів, найчастіше ремісничого типу, які розширювали свою територію та поповнювали робочу силу у воєнних походах.

Основою господарства західни країн на відміну від Сходу стала індивідуальна власність на базові засоби вир-ва – передовсім землю.

Основні ознаки сусп.-госп.розвитку:

-розмежування суспільної та індивідуальної власності, що було чітко забезпечене на законодавчому рівні;

-домашній «ойкісний» характер господарства, орієнтованого на забезпеченні потреб домовласника;

-значно ширше ніж на Сході використання техніки і залізних знарядь праці;

-виникнення і стрімкий розвиток античного рабства, яке було різнобічним і продуктивним, набуло класичних форм;

-високий розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі, у тому числі з використанням складних систем розрахунку.

4.Господарський розвиток Європи в період середньовіччя.

У добу середньовіччя економічні відносини зосереджуються навколо земельної власності, госп.життя набуває феодального характеру. В V-Х ст сформувалися і утвердилися його визначальні риси, еволюціонували форми, феодального землеволодіння: алод-бенефіцій-феод.

Вирішальні чинники становлення феодального господарста: відчуження алоду; перемога великого землеволодіння над дрібним; становлення між землевласниками і селянами вілносин панування і підпорядкування, а в середині пануючої верстви – покровительства і служби.

Основні ознаки сусп.-госп.розвитку:

-пануюча форма власності – приватна, основою якої була земля у формі феоду;

-господарство феодала мало багатогалузевий характер, що пояснюється необхідністю в умовах панування натуральних відносин заперечувати всі потреби власника; -селянин мав власне господарство, власні знаряддя праці, був членом громади, яка захищала не лише його, а й майнові права; -основною формою відносин між феодалами та залежним населенням стала феодальна рента, яка існувала в трьох видах: відробіткова, продуктова та грошова; -основною госп.формою була сеньйорія, заснована на подільній системі; -поширення комунальних революцій у результаті яких велика к-сть міст здобули самостійність; -виникнення ремісничих цехів, що сприяло розвитку ремесла;-утворення торгівельних гільдій, що сприяло розвитку торгівлі та формуванню внутрішніх нац.ринків; -формування централізованих абсолютистських монархій у Європі.- З розвитком ринку набув поширення феодальний найм та розпочалася комутація ренти. Пре6дставник цієї доби Хома Аквінський

5.Господарство та економічна думка Київської Русі.

Київська Русь була типовою ранньофеодальною державаю в якій завершувалося становлення феодальних відносин, зростало та зміцнювалося феодальне землеволодіння – вотчина.

Основні ознаки сусп.-госп.розвитку:

-основні верстви населення «мужі», «люди», «молодші люди», «чернь», «смерди», «холопи»; -головними галузями економіки були двопільне землеробство та скотартво. Було поширене мисливство, особливо на хутрових звірів, рибальство, бортництво;

-високого розвитку набуло ремесло, яке налічувало до 40 спеціальностей;

-інтенсивний розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі завдяки наявності таких важливих торговельних шляхів як «з варяг в греки»; -засобами обігу здебільшого слугували візантійські та арабські монети – дирхеми, давньоруська грошова монета – гривня; -інтенсивне зростання та зміцнення великого феодального землеволодіння, посилило владу місцевих бояр та князів, створило передумови економічної самостійності та політичної відокремленості давньоруських земель, що призвело до розпорошення централізації влади та розпаду Київської Русі як держави. Найвідомішою пам*яткою економ.думки часів Київської Русі ж «Руська правда» - зведення норм давньоруського законодавства, які визначали права власності і регулювали економ.відносини: -соціально структура і відноини власності давньоруського суспільства; -права феодалів та механізм їх захисту; -майнові права та відшкодування втрат від їх порушення; -фінансові операції;

-господарські знаряддя і техніка рільництва.

До 8 питання

-перехід до централізованого збирання податків та поступове підвищення податкових ставок;

-постійне зростання держ.боргу в багатьох країнах;

-поширення спроб складання держ.розписів (бюджетів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]