Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сорокина готово 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

35. Будова контактних підвісок.

Контактна мережа побудована у вигляді ланцюгових повітряних підвісок, що забезпечують мінімальне провисання контактного проводу. Найпростіша ланцюгова підвіска складається з:

• опор, висотою до 15 м, металевих або залізобетонних;

• консолей, розміщених на опорах і до яких через ізолятори підвішу­ється несучий трос;

• несучого тросу, до якого за допомогою струн підвішується контакт­ний провід;

• контактного проводу, призначеного для контакту із струмоприймача­ми локомотивів;

• струн, на яких підвішується контактний провід;

• фіксаторів, які утримують і фіксують контактний провід у певному положенні;

• ізоляторів, які ізолюють струмовідні проводи від опор та інших дета­лей підвіски.

Проводи контактної підвіски повинні мати велику провідність і ви­соку механічну міцність, особливо на головних коліях перегонів і станцій.

36. Призначення роздільних пунктів та їх класифікація.

Для пропуску заданої кількості поїздів на дільниці та забез­печення безпеки руху поїздів залізничні колії розділяються на перегони або блок-ділянки роздільними пунктами.

Роздільними пунктами є станції, роз'їзди, обгінні пункти, колійні пости та прохідні світлофори автоблокування, а також межі блок-ділянок за автоматичної локомотивної сигналізації, що застосовується як самостійний засіб сигналізації та зв'язку.

Станціями називаються роздільні пункти з колійним роз­витком, що дозволяє проводити операції з приймання, відправ­лення і пропуску поїздів, приймання і видачі вантажів та об­слуговування пасажирів, а за умови розвинених колійних при­строїв — маневрову роботу з розформування та формування поїздів і технічні операції з поїздами.

37. Станційні колії та їх призначення

До станційних відносяться колії: головні у межах станції, приймально-відправні, сортувальні, вантажно-вивантажувальні, витяжні, деповські, з'єднувальні і інші колії, призначення яких визначається операціями, що про­водяться на них. Головні колії призначені для приймання, відправлення і пропуску па­сажирських і вантажних поїздів. До колій спеціального призначення відносяться колії стоян­ки відбудовних і пожежних поїздів, запобіжні, вловлюючі ту­пики та під'їзні колії. Запобіжний тупик — тупикова колія, призначена для запобі­гання виходу рухомого складу на маршрути проходження поїздів. Вловлюючий тупик — тупикова колія, призначена для зу­пинки поїзда, або частини поїзда, що втратив управління під час руху на затяжному спуску на перегоні, що примикає до станції.

38. Поняття про роз'їзди, їх призначення.

Роз'їзд — роздільний пункт на одноколійних лініях, що має колійний розвиток, призначений для схрещення й обгону поїздів.

Роз'їзди споруджуються на одноколійних лініях і склада­ються з колійного розвитку, пасажирської будівлі, пасажирсь­ких платформ для посадки-висадки пасажирів, світлофорів вхідних, вихідних для кожної колії в обох напрямках засобів управлін­ня стрілками та сигналами, контактної мережі, пристроїв освітлення.

Колійний розвиток роз'їздів складається з головної та однієї двох приймально-відправних колій, які призначаються голов­ним чином для схрещення та обгону поїздів, а в необхідних випадках для виконання у невеликих обсягах вантажних та пасажирських операцій.

Схрещення поїздів полягає у попередньому прийманні по­їзда на одну з приймально-відправних колій з зупинкою. Поїзд протилежного напрямку пропускають через роз'їзд по головній колії без зупинки, після чого відправляють раніше прибулий поїзд.

Обгін поїздів складається з приймання з зупинкою пер­шого поїзда на приймально-відправну колію та пропускання наступного поїзда того ж напрямку по головній колії або вільній приймально-відправній колії.

Залежно від роз­ташування прий­мально-відправних колій роз'їзди поді­ляються на три типи: поперечного типу, напівпоздовжнього та поздовж­нього.