Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сорокина готово 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

9. Уявлення про баластний шар.

Баластний шар являє собою призму у вигляді трапеції із сипких ма­теріалів (щебеню, гравію, піску), яка насипається і формується на ос­новній площадці земляного полотна і на якій влаштовується рейко-шпальна решітка.

Баластний шар призначений для надання стійкості рейко-шпальній решітці, рівномірного розподілу навантаження на земляне полотно, відво­ду від колії води, виправлення рейко-шпальної решітки при ремонті шля­хом підбивання баласту під шпалами. Тому баластний шар має відповіда­ти таким вимогам: мати велике внутрішнє тертя і зчеплення частинок, сприймати високе навантаження і не змінювати форму, добре пропускати воду, бути морозостійким.

Баластний шар насипають з таких матеріалів:

• колійного щебеню;

• черепашника — пористого вапняка;

• гравію і піску.

Ширина баластної призми у верхній частині 3400 мм.

10. Призначення і основні частини стрілочного переводу.

Для переходу рухомого складу з одної колії на іншу слугує колійний пристрій, який називається стрілочним переводом.

Стрілочний перевід складається із таких основних частини:

• власне стрілки, призначеної для направлення рухомого складу, яка складається із двох рамних рейок, двох гостряків, перевідного ме­ханізму з металевими тягами;

• хрестовини з контррейками, що забезпечують проходження коліс рухо­мого складу в місці перетину рейкових ниток двох колій;;

• з'єднувальних колійних ниток — відрізків колії від задніх стиків рам­них рейок до кінця стрілочного переводу (зовнішні нитки) і від коре­невих стиків до хрестовини (внутрішні нитки);

• перевідних брусів, що об'єднують всі металеві частини переводу в єдину конструкцію;

За допомогою гостряків змінюється напрямок руху рухомого складу.

11. Види стрілочних переводів і глухих пересічень.

Стрілочні переводи бувають трьох основних видів:

• одинокі, які з'єднують дві колії; поділяються на:

а) звичайні (правобічні, лівобічні);

б) симетричні;

в) несиметричні (криволінійні) — однобічні і різнобічні;

• подвійні, які з'єднують три колії, поділяються на:

а) симетричні;

б) несиметричні (однобічні, різнобічні).

Подвійні стрілочні переводи виготовляються за індивідуальними про­ектами, застосовуються дуже рідко, мають складну конструкцію.

• перехресні, які являють собою поєднання правобічного і лівобічного звичайних переводів, укладених назустріч один одному. Ці переводи мають дві стрілки по чотири гостряки, дві гострі і дві тупі хрестовини. Рухомий склад може прямувати ними по шести маршрутах. Переваги: значно скорочують горловину станції і число кривих ділянок. Не­долік: складність конструкції і експлуатації.

Глухі пересічення влаштовують, коли не­обхідно переткнути однією колією інші без переходу на них.

12. Призначення, категорії і різновидності переїздів.

Переїзди призначені для перетину залізничних колій в одному рівні з автомобільними шляхами та пропуску через них автомобільного і гужово­го транспорту, худоби та проходу пішоходів.

Переїзди утримуються і обслуговуються працівниками дистанції колії. Вони завжди повинні бути справними, мати гарну видимість.

Переїзди поділяються на 4 категорії в залежності від числа залізничних колій, що перетинаються автошляхами, міськими вулицями, трамвайними і тролейбусними лініями, автобусними маршрутами організованих пасажир­ських перевезень, від характеру та інтенсивності транспортних пересічень.

Переїзди також поділяються на регульовані і нерегульовані. До регу­льованих належать переїзди, на яких рух автотранспорту регулюється пристроями переїзної сигналізації чи черговими працівниками.

Регульовані, в свою чергу, поділяються на переїзди, що обслуговують­ся черговим працівником (I, II, III категорій, деякі IV — в межах станції) і переїзди, що не обслуговуються черговим (решта IV категорії). Переїзди з черговим, як правило, обладнуються шлагбаумами.