Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сорокина готово 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

49. Організація приймання вантажу.

Вантажовідправник зобов'язаний підготовити вантаж до пе­ревезення таким чином, щоб забезпечувалися його збереженість і безпека перевезення, раціональне використання рухомого скла­ду. Вимоги до стану продукції, яка відвантажується, її упаку­вання (тари) і маркування встановлюються стандартами і техн­ічними умовами на дану продукцію. Основні і додаткові написи містять повне найменування відправника та одержувача вантажів, станцій відправлення і призначення та скорочене найменування залізниць відправ­лення і призначення, кількість вантажних місць і порядковий номер місця. Інформаційні написи інформують про масу брутто і нетто вантажного місця, його габаритні розміри, об'єм вантажного місця. Перед пред'явленням вантажу до перевезення вантажовід­правник повинен представити станції заповнений комплект пе­ревізних документів для одержання візи на завезен­ня і завантаження його в рухомий склад.

У відповідних графах візи вказується номер плану, в раху­нок якого приймається вантаж, дата завезення і дата наванта­ження, ставиться підпис особи, яка візує накладну, після чого перевізні документи повертаються відправнику. Завезення вантажу на місця загального користування про­водиться відправником або транспортно-експедиторською орган­ізацією за попередньо заповненими перевізними документами. Прийомоздавальник станції перевіряє наявність у накладній візи, ретельно оглядає вантаж і перевіряє відповідність ванта­жу даним, зазначеним у накладній, стан упакування і тари, наявність і правильність транспортного маркування.

Після закінчення зазначених операцій прийомоздавальник вносить відповідні записи в Книгу приймання вантажу до відправлення (ф. ГУ-34) і на зворотному боці накладної записує дані про завезення вантажу, засвідчуючи їх своїм підписом, і пересилає перевізні документи в товарну контору. Порядок приймання вантажу до перевезення на кожній станції має свої особливості, що залежать від місцевих умов.

50. Організація навантаження і відправлення вантажу.

Під навантаження має подаватися рухомий склад, в якому перед подачею проводиться технічний і комерційний огляд.

Навантаження…Правильність розміщення і кріплення масових навалочних вантажів перевіряє прийомоздавальник, а решти — старший прийомоздавальник, чи його заступник.

Після навантаження вагони і контейнери пломбуються стан­цією або відправником запірно-пломбувальними пристроями.

На кожний завантажений вагон прийомоздавальник складає вагонний лист — документ, необхідний для виконання на станціях операцій із завантаженим вагоном. Він містить всі відомості, необхідні для організації вивантаження вантажу при відсутності основних перевізних документів, а також для складання основного документа на состав поїзда — натурного листа.

У верхній правій частині з лицьового боку вагон­ного листа мають проставлятися штемпелі, які були простав­лені відправником у накладній.

У товарній конторі до кожного вагонного листа після над­ходження їх з вантажного району підбираються накладні і дорожні відомості, які комплектами на кожний вагон передаються в технологічний центр станції. Працівники технологічного центру станції підбирають комплекти документів на вагони відповідно до їх розташування в сформованому составі поїзда і складають натурний лист. Перед відправленням загальний па­кет із зазначеними документами вручається машиністу поїзно­го локомотива поїзда.