Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сорокина готово 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

5. Конструктивні елементи земляного полотна.

На основній площадці з двох боків баластної призми влаштовуються узбіччя шириною 0,4-1 м для затримання осипання баласту, встановлен­ня колійних та сигнальних знаків, проходу працівників колії. Контур основної площадки земляного полотна на одноколійній лінії має форму трапеції висотою 0,15 м, на двоколійній — рівнобедреного три­кутника висотою 0,20 м.

Поперечні профілі земляного полотна розрізняють:

• насип, в якому основна площадка знаходиться вище рівня земної поверхні;

• виїмка, в якому основна площадка знаходиться нижче рівня земної поверхні;

• напівнасип, в якому з одного боку основна площадка співпадає з зем­ною поверхнею, а з другого боку вище її;

• напіввиїмка, в якій з одного боку основна площадка знаходиться ниж­че земної поверхні, а з іншого боку співпадає з її рівнем;

• напівнасип-напіввиїмка, в якій горизонтальна пло­щадка з одного боку вище земної поверхні, а з друго­го — нижче, або навпаки; нульове місце, коли основ­на площадка знаходиться на рівні земної поверхні.

6. Призначення і складові елементи верхньої будови колії.

Верхня частина колії, призначена для направлення руху рухомого складу, передачі навантаження від коліс на земляне полотно або штучні споруди, називається верхньою будовою колії.

Вона складається з таких частин:

• сталевих рейок і стрілочних переводів, які безпосередньо приймають навантаження від коліс, а також направляють їх рух;

• рейкових опор (шпал, брусів), які утримують рейки на постійній відстані одна від одної і передають навантаження від рейок на баластний шар;

• металевих рейкових скріплень, які з'єднують рейки між собою і рей­ки з рейковими опорами;

• баластного шару із щебеню, гравію або піску.

Рейки, скріплені зі шпалами, складають рейко-шпальну решітку.

7. Типи рейок, їх характеристика.

Рейки — основні несучі і направляючі елементи верхньої будови колії. Це металеві двотаврові балки, верхня частина яких (головка рейки) взаємодіє з колесами рухомого складу, нижня частина (підошва рейки) призначена для закріплення на шпалах. Вертикальна стінка, яка з'єднує головку і підошву, називається шийкою (рис 2,69).

Типи рейок визначаються масою одного погонного метра, профілем поперечного перерізу та механічними характеристиками металу.

Бувають такі типи рейок:

Р75 — укладені на деяких вантажонапружених лініях, але не являють­ся типовими для українських залізниць, на мережі їх більше не укладають, поступово замінюють на Р65;

Р65 — укладаються на головних і станційних коліях, найбільш поши­рені на мережі України;

Р50 — можуть укладатись на малодіяльних лініях, станційних і під'їзних коліях;

Р43 — на магістральних лініях більше не використовуються, можна зустріти тільки на деяких під'їзних коліях.

На мережі України в залізничній колії знаходиться більше 120 тисяч км рейок, з них біля 84% рейок типу Р65, 0,3% — типу Р75, 15,7% — типу Р50 і легше, які як і рейки типу Р75 замінюються рейками типу Р65.

8. Призначення і типи рейкових опор.

До рейкових опор належать шпали, перевідні і мостові бруси, блочні залізобетонні підрейкові основи. Вони призначені для передачі від рейок і розподілу навантаження на баластний шар та створення постійної фіксо­ваної ширини колії.

Вони бувають:

• дерев'яні;

• металеві (на Україні не виготовляються, застосовуються в Індії, Па­кистані та інших країнах);

• залізобетонні з попереднім напруженням.

Дерев'яні шпали виготовляються із дерева хвойних порід: сосни, ялини, інколи з дуба, а в деяких країнах — навіть з бука, та

Залежно від розмірів, дерев'яні шпали бувають трьох типів:

I А і І Б — найбільших розмірів;

II А і II Б — середніх розмірів;

III А і III Б — найменших розмірів.

Тип шпал III А і III Б використовують тільки на коліях промислових підприємств, тип II А і II Б — на станційних і під'їзних коліях, тип І А і І Б — тільки на головних коліях.

Довжина дерев'яних шпал всіх типів — 2750 мм.

Для подовження терміну служби шпали просочують антисептиками, і для запобігання виникненню тріщин стягуються болтами, хомутами або дротом.

Переваги дерев'яних шпал: висока пружність, гарні амортизаційні і електроізоляційні властивості, вони зручні в експлуатації (особливо для перешивання рейок), дешевші. Недоліки: короткий термін служби.

Залізобетонні шпали з попереднім напруженням виготовляються типів КПП, Ш-1-1, Ш-2-2.

Довжина залізобетонних шпал всіх типів — 2700 мм.

Переваги залізобетонних шпал: порівняно довгий термін служби, однотиповість, рівнопружинність, наявність «гнізд» для рейок певної форми і ухилу, стійкість від високих температур. Недоліки: велика жорсткість, що приводить до вібрації рейок і рухомого складу, можлива електро­провідність.