Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все ответы на ргп.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
9.17 Mб
Скачать

30) Єлектровогневе підрив

спосіб вогневого підривання, при якому вогнепровідний шнур запалювальної трубки запалюється за допомогою електричних засобів ініціювання. Застосовується головним чином при вибуху шпурових і накладних зарядів на відкритих і підземних гірських розробках (крім небезпечних щодо газу чи пилу шахт і рудників), при геологорозвідувальних роботах та в будівництві в тих випадках, коли відхід підривників з якого причин утруднений або неможливий.  Як електричних засобів ініціювання при електровогневому підриванні застосовують электрозажигательную трубку (ЭЗТ) і електрозапалювача вогнепровідного шнура (ЭЗ-ЗОШ), що представляють собою гільзу, в донній частині якої розміщений запальний склад і електрозапальник (ЕВ). Конструкція і параметри электровогневого підривання такі ж, як і у електродетонаторів (ЕД) нормальної чутливості до струму. Гільза ЭЗТ металева, ЭЗ-ЗОШ паперова (ЭЗ-ЗОШ-Б) або металева (ЭЗ-ЗОШ-М). Кріплення відрізка ОШ в гільзі ЭЗТ виробляється на заводі-виготовлювача, а ЭЗ-ЗОШ - на місцях застосування. ЭЗТ випускаються з довжиною відрізка ОШ не менше 300 мм. ЭЗТ і ЭЗ-ЗОШ використовують для одиночного і групового підривання зарядів. При груповому підриванні ЭЗ-ЗОШ зазвичай застосовують разом із запальним патроном. У электровзрывных ланцюгах при груповому підриванні використовують послідовне з'єднання ЭЗТ або ЭЗ-ОШ. При видобутку блочного каменю ЭЗ-ЗОШ застосовують для ініціювання горіння зарядів димного пороху. Перед роботою електричний опір ЭЗТ і ЭЗ-ЗОШ перевіряють лінійним містком або іншим пристроєм. Включення ЭЗТ і ЭЗ-ЗОШ - від тих же джерел струму і приладів підривання, що і ЕД нормальної чутливості до струму. Електровогневе підривання, порівняно з вогняним, дозволяє підривати більше число зарядів у певній послідовності, підвищити продуктивність праці підривників, забезпечити достатню безпеку і ефективність робіт.

31

засобами електричного ініціювання служать електродетонатори проводи постійнй, переміні джерела електричного струму контрольно вимірювальні прилади

Сутність електричного способу іціювання зводиться до вибуху еле- родетонатора від джерела електри- ного струму, а від вибуху електроде- натора підривається основний за­ряд промислової ВР.

Електродетонатор - капсуль- детонатор з електрозапалювачем, що виконує роль ВШ.

Електроспалахувач складається з шахуючої голівки і проводів. Електроспалахувачі бувають трьох і типів: з металевим містком, зі стру- мопровідною сполукою та іскрові.Як спалахуючи суміші використовують ацетиленову мідь ,хлорат калію,розчин столярного клею.

проводи застосовую одножильні ,мідні біметалічні або сталеві. Ізоляція буває поліхлорвінілова гумова бавовняна.

Принцип дії електро детонатора полягає в тому що при пропускані електричного струму місток розтарюється спалахуючи речовина спалахує і своїм полум’ям через отвори чашечки підриває первину ініціюючу ВР.за часом спрацювання розрізняють електродетонатори миттєвої дії короткосповільненої й сповільненої дії

Для монтажу електровибухових мереж використовуються спеціальні проводи . До них ставляться такі вимоги : матеріал повинен мати мінімальний питомий опір , проводи повині бути гнучкими і мати надійну ізоляцію , вартість не повина бути високою. Проводи повині надійно працювати при напрузі зміного струму до 500В або постійного струму до 1200В.

У ролі джерела струму при електричному способі висадження використовують вибухові прилади і машинки , освітлювальні і силові електричні лінії з напругою.

32

при послідовному з’єднані проводи зєднують один з іншим так щоб електричний струм послідовно проходив через усі електродетонатори,включені в мережу.Перевагою є простота монтажу розрахунку та контролю .Недоліки зводяться до обмеженості числа електродетонаторів,що підривають одночасноі можливість відмови кола у випадку несправності хоча б одного електродетонатора.

загальний опір мережі визначаєтьс як сума опорів проводів

Rзаг=Rм+Rс+Rд+Rк+Rдет*n Струм що проходить через кожний електродетонатор при послідовному з’єднані

I=U/(Rзаг+Rп)

33

Паралельне зєднання застосовують при висаджені великого числа електродетонаторів розташованих в одному місці. При цьому потрібно потужне джерело струму з таким розрахунком ,щоб на кожний ЕД подавати струм силою від 1 до 2,5А залежно від числа рядів що підривають одночасно .Недоліком цієї схеми є неможливість конролю за провідністю всіх електродетонаторів,складність розрахунку , велика втрата проводів(формулы , брать с лаб по РГП)

34

паралельно –послідовна. При цій схемі електродетонатори в групі зєднуюця паралельно а групи ЕД зєднуються послідовно.

(формулы , брать с лаб по РГП)

35

послідовно-паралельна .Більш практична схема , дозволяє підірвати максимальне число ЕД при постійній напрузі освітлення або силової мережі. При цій схемі групи ЕД в групах з’єднуються послідовно,групи ЕД з’єднуються паралельно

(формулы , брать с лаб по РГП)

36

Імпульс-детонатор (КД) склада­ється із металевої або папе­рової гільзи, що майже на дві трети­ни наповнена ініціюючою ВР, при­критою поверх чашечкою із невелич­ким отвором у центрі (діаметром 2- 2,5 мм). Вона зменшує небезпеку ви­буху від тертя при введенні вогне­провідного шнура у вільну частину гільзи. На торці КД є кумулятивне поглиблення, що посилює його ініціюючу дію. Первинна ініціююча ВР, що за масою в 2-3 рази менша ніж вторина, розміщується у чашечці. Наважка її береться такою, щоб збу­дити вибух повторної ініціюючої ВР

Електродетонатор - капсуль- детонатор з електрозапалювачем, що виконує роль ВШ.

В ролі первиної ВР використовують 0,5 грама гримучої ртуті чи 0,3 грама азиду свинцю ,04 грама ТНРС.У якості вторинної ВР використовують 1 грам однієї з трьох вибухівок ТЕН, гексоген,тетрил

37

Електродетонатори ЕД-КЗ (ЕД-ЗД) - незапобіжних електродетонатори уповільненої дії призначені для ініціювання зарядів вибухових речовин при вибухових роботах у шахтах і рудниках, не небезпечних по газу-або пилу, а також на відкритих розробках, в сухих або обводнених місцях.

ЕД-КЗ з шістьма ступенями уповільнення 25, 50, 75, 100, 150 і 250 мс

ЕД-ЗД із ступенями від 7 до 15, яким відповідає номінальний час спрацьовування 0,5; 0,75; 1; 1,5; 2, 4, 6, 8, 10 с.

Безпечний струм для ЕД-КЗ (ЕД-ЗД) становить 0,18А

38

Висадження за допомогою дето­нуючого шнура у даний час широко застосовується на відкритих гірничих роботах при короткосповільненому, рідше миттєвому висадженні зарядів. В окремих випадках висадження де­тонуючим шнуром застосовується і на підземних гірничих роботах.

При цьому способі висадження передача детонації від заряду до за­ряду здійснюється за допомогою де­тонуючого шнура, а для уповільнень використовують спеціальні пристрої - піротехнічні реле типу КЗДШ.

Детонуючий шнур складається з оболонки і серцевини . Серцевиною служить сла­бко спресована бризантна ВР або су­міш бризантної ВР з ініціюючою, наважка якої складає 12-13 г на 1м шнура.

Після перевірки правильності приєднання відрізків з ДШ на відста­ні 10-15 см від їхнього початку при­єднують внакладку капсуль- детонатор або електродетонатор і за­кріплюють за допомогою тасьми або ізоляційної стрічки .

Ініціювання вибухової мережі здійснюється вогневим або електри­чним способом.

Після вибуху підривники огляда­ють місце вибуху і подають сигнал відбою.

Переваги висадження детонуючим шнуром: простота і відносна безпека проведення вибухових робіт, можли­вість одночасного висадження вели­кого числа зарядів, а також безпека застосування стосовно блукаючих струмів.

40

Це неелектрична  система  ініцювання на базі хвилеводу низькоенергетичного типу. Ударна хвиля проходить через хвилевід у вигляді пластмасової трубки, внутрішня поверхня якої покрита реактивною речовиною.

Така хвиля має достатньо енергї для ініцювання елемента сповільнення в капсуль-детонаторі (КД), але недостатньо сильна, щоб розірвати трубку-хвилевід та нцювати ВР, що знаходиться біля трубки

На даний час 3 різновиди  системи  ініцювання  Нонель :  Нонель  МС,  Нонель  Юнідет,

 Нонель  ЛП 1

 Система   Нонель  Юндет базуться на застосуванні внутршньосвердловинних КД з однаковим сповільненням. Послідовність ініцювання забезпечуться на поверхні  за   допомогою  з'єднувальних блоків з своїми сповльненнями. Зазвичай для внутршньосвердловинних детонаторві час сповільнення

складає 500 мс, що забезпечу ініцювання на поверхні всх внутршньосвердловинних КД до початку зміщення гірської породи.

 Система   Нонель  не призначена для використання в загазованих середовищах, наприклад, у вугільних шахтах або інших місцях, де ймовірність утворення вибухонебезпечних газв, а також у місцях, де може відбутися вибух пилу

41. Основным элементом системы " НОНЕЛЬ" является полый пластиковый шнур- волновод , внутренняя поверхность которого покрыта тонким слоем взрывчатой смеси . При инициировании воздушная ударная волна распростра няется по каналу шнура со скоростью 2 км/ с. Ударная волна передает энергию , которой достаточно для инициирования КД, закрепленного на одно из концов шнура- волновода ( рис. 3.6).

Шнур “ НОНЕЛЬ”, выполненный в виде пластиковой трубки ( внешний диаметр 3 мм, внутренний – 1,5 мм), не имеет взрывчатых свойств, он не при каких условиях не возбуждает детонацию ни в одном из ВВ, которые исполь -зуются на практике . Шнур не взрывается ни от удара, ни от воздействия огня . При передаче ударной волны шнур не разрушается, выполняя роль только лишь проводника сигнала.

Шнуры серии НD имеют повышенную прочность на разрыв , износостой -кость и сохраняют свою работоспособность до температур +50 °С.

КД “ НОНЕЛЬ” представляет собой алюминиевую гильзу , в середине которой находится чувствительное к огню первичное инициирующее ВВ, вызы-вающее детонацию во вторичном бризантном ВВ.