Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 --- 1.03.12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

3.Показники ефективності використання основних засобів та виробничих потужностей.

  1. Узагальнюючі, або основні

    1. Фондовіддача, або капіталовіддача. Fв=Q/ОЗ, де ОЗ – середньорічна вартість основних засобів. Фондовіддача показує, скільки виготовленої продукції приходиться на одну грошову одиницю основних засобів.

    2. Фондомісткість – це обернений показник до фондовіддачі. Показує, скільки основних засобів приходиться на одиницю випущеної продукції, найчастіше – на одну гривню.

    3. Фондоозброєність – Fоз=Оз/СОЧ, де СОЧ - середньооблікова чисельність робітників. Показує яка величина основних засобів у вартісному вигляді припадає на одного працівника.

    4. Варіанти розрахунки середньорічної вартості основних засобів (ОЗ):

      1. ОЗ=(ОЗп+ОЗк)/2. – на початок періоду і на кінець. ОЗк=ОЗп+ОЗвв-ОЗвив, де вв – введені основні засоби; та виведені основні засоби.

      2. Якщо відома вартість основних засобів на початок кожного місяця, тоді застосовується формула середньої хронологічної. ОЗ=(0,5х1+х2+..+Хn)/n-1, n=13.

      3. Якщо відома вартість основних засобів на початок певних місяців. ОЗ=ОЗп+(сумаОЗвв*t)/12- (cymaОЗвив*t’)/12, t – кількість місяців року, протягом яких працювали нововведені основні засоби. T’ – кількість місяців яка залишилась до кінця року після виведення з експлуатації основних засобів.

  2. Окремі або індивідуальні

    1. Показники екстенсивного використання

      1. Коефіцієнт змінності – Кзм=(сума відпрацьованих верстатозмін усім устаткуванням за добу)/кількість устаткування. Він показує скільки в середньому за добу відпрацювала одиниця устаткування.

    2. Інтенсивного – Кінт.вик.=Qф/Qн або Кінт.вик=tф/tн, де tф - фактично витрачений час на виготовлення одиниці продукції, tн – технічнообгрунтована норма часу необхідна для виготовлення одиниці. продукції.

На суботу експрес-опитування. На четвер буде 2 лекції.

Персонал підприємства

1.Поняття персоналу та його структура;категорії. 2.Показники руху персоналу, планування чисельності працівників. 3.Продуктивність праці та методи її обчислення. Резерви та фактори зростання продуктивності праці. 4. Кадрова політика підприємства (самостійно)

1.Поняття персоналу та його структура;категорії.

Персонал – це колектив працівників, постійно закріплених за підприємством, що має відповідну професійну підготовку та (або) певний досвід практичної роботи.

Весь персонал підприємства можна поділити на 2 основні групи:

  1. Промислово-виробничий, який зайнятий процесом виробництва та його обслуговуванням.

  2. Не промисловий або не невиробничий – той персонал, який зайнятий в соціальній сфері підприємства, обслуговуючий персонал.

Структура – це співвідношення окремих груп, категорій персоналу до їх загальної кількості. Види структур:

  1. Професійна. Професія – вид трудової діяльності, який потребує спеціальної підготовки, навичок, знань.

  2. За спеціальністю. Спеціальність – різновид трудової діяльності в межах професії.

  3. Кваліфікаційна. Кваліфікація – сукупність знань та практичних навичок, які визначають ступінь підготовленості працівника до виконання ним його професійних обов’язків.

  4. За стажем роботи.

  5. Статева

В залежності від виконуваних функцій персонал поділяють на такі категорії:

  1. Керівники – значний досвід роботи. Президент, головний бухгалтер, начальник цеху.

  2. Спеціалісти – робітники, що виконують інженерно-технічні, економічні функції. Бухгалтера, економісти, психологи, товарознавці, механік, інженер, юрист.

  3. Службовці – працівники, які здійснюють підготовку та оформлення документації, облік і контроль за діяльністю підприємства, господарське обслуговування. Діловоди, секретарів, тебельники, копіювальники, техніки.

  4. Робітники, які зайняті виготовленням продукції, виконанням робіт, надання послуг.

    1. Безпосередньо приймають участь

    2. Допоміжні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]