Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 --- 1.03.12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

5.Амортизація основних засобів, норма амортизації, методи амортизації.

Амортизація – це відновлення або відшкодування вартості основних засобів.

Амортизація – це процес перенесення вартості основних засобів на вартість новоствореної продукції.

Амортизаційні відрахування здійснюються щорічно за допомогою норм амортизації відносно балансової вартості основних засобів.

Норма амортизації – це відсоток від вартості основних засобів, який щорічно переноситься на вартість новоствореної продукції. На=(ПВоз-ЛВоз)/(Тн*ПВоз)*100%.

При нарахуванні амортизації важливим є правильне визначення терміну експлуатації основних засобів, який встановлюється підприємством самостійно (наказом по підприємству).

Визначаючи термін корисного використання основних засобів слід врахувати такі чинники:

  1. Очікуване використання об’єкта підприємства з врахуванням його потужності або продуктивності.

  2. Фізичний та моральний знос

  3. Правові та інші обмеження щодо строку використання певних об’єктів.

Важливим в процесі амортизації основних засобів є вибір та застосування певних методів амортизації.

  1. Метод прямолінійної амортизації – від первісної вартості основних засобів щорічно відраховується один і той же відсоток. Ар=(ПВоз*На)/100% - сума річної амортизації. Ар=(ПВоз-ЛВоз)/Тн. Ліквідаційна не обов’язкова. Переваги: простий у застосуванні; забезпечує рівномірні стабільні амортизаційні відрахування протягом всього терміну корисного використання основних засобів, завчасно відомо розміри. Недоліки: передбачає рівномірний знос основних засобів протягом всього терміну корисного їх використання, але в реальному виробництві основні засоби зношуються нерівномірно (через простої, поломки, неповне завантаження за зміну), і тому вартість основних засобів на вартість новоствореної продукції переноситься нерівномірно; не враховує морального зносу.

  2. Зменшення залишкової вартості. Ар=ЗВоз*На/100%. При цьому На=1-nsqrt(ЛВоз/ПВоз).

  3. Метод прискореного зменшення залишкової вартості, або метод подвійно-залишкової амортизації. Ар=ЗВоз*2На/100%. «На» розраховується як для лінійного методу. Даний метод застосовується лише при нарахуванні амортизації до четвертої групи основних засобів (машини і обладнання) і 5ї.

  4. Кумулятивний (метод суми чисел). Ар=(ПВоз-ЛВоз)*Kкум. Kкум – норма амортизації, або кумулятивний коефіцієнт – це змінна величина, яка розраховується діленням числа років, що залишилися до кінця експлуатації на кумулятивне число, що дорівнює сумі числових значень років, експлуатації чи служби користування. Розрахунок.

Тн(к)=10 р.

Ккум1=10/55=0,18

Ккум2=9/55=0,16

Ккум3=8/55=0,14

Ккум4=7/55=0,13

…..

Ккум10=1/55=0,02.

2й,3й та 4й методи амортизації відносяться до методів прискореної амортизації. Ці методи дають змогу протягом першої половини їх корисного використання відшкодувати до 60-70 відсотків їх вартості завдяки застосуванню в цей період підвищенних норм амортизації. Прискорена амортизація означає щорічне зменшення суми амортизаційних відрахувань, і тому ці методи називаються ще методами дегресивної амортизації.

  1. Виробничий – застосовується на підприємствах з нерівномірним випуском продукції. Грунтується даний метод на тому, що функціональна корисність основних засобів залежить не від часу вцілому, а від результатів їх використання. Тому виходячи з цього термін корисного строку експлуатації визначається кількістю продукції, яку підприємство планує виробити, використовуючи наявні засоби праці. Ам=QM*Aст., де Ам – амортизація місячна, обсяг випуску місячний, останнє – амортизаційна ставка. Аст=(ПВоз-ЛВоз)/Qзаг.

Управління підприємством: 1)сутність та необхідність здійснення управління, принципи управління (вертикальний і горизонтальний поділ праці, вертикальні і горизонтальні зв’язки, принципи управління анрі Файоль – 14 принципів, а також принципи Тейлора, потім ще сучасні принципи треба, співвідношення управління і менеджменту); 2)функції управління (організація як функція управління, планування, мотивація, контроль, координація; 3)методи управління (економічні, організаційно-розпорядчі, соціально-психологічні); 4) організаційні структури управління, характеристика основних видів (вміти схематично зобразити, переваги і недоліки; лінійна структура, функціональна, лінійно-функціональна, матрична, девізіональна. Приклад організаційної структури діючого підприємства, характеристика.

Основні засоби в податковому кодексі. Положення стандарт бух облік №7

Вопрос яріку: як відбувається оподаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]