Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 --- 1.03.12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Виробничі потужності

1.Виробничі потужності, їх сутність та основні види. 2.розрахунок виробничої потужності підприємства. 3.Показники ефективності використання основних засобів та виробничих потужностей.

1.Виробничі потужності, їх сутність та основні види.

Виробничі потужності – виробничий потенціал.

Виробничі потужності – це максимально можливий випуск продукції, обсяг виконання робіт, надання послуг за одиницю часу при повному завантаженні устаткування та площ з урахуванням прогресивної технології.

Виробнича потужність визначається у натуральних одиницях і вартісних.

Види:

  1. Поточна, або планова – визначається на підприємстві періодично у зв’язку з певними змінами, які відбуваються на ньому.

  2. Проектна – при проектуванні нового будівництва, при здійснені реконструкції діючого підприємства.

  3. Резервна – визначається і існує не на всіх підприємствах, а тільки на тих, які мають так звані пікові навантаження. Сюди можна віднести транспортні підприємства, електроенергетики, газової промисловості, переробні підприємства, під-ва з сезонним характером виробництва.

Чинники, які впливають на величину виробничих потужностей

  1. Номенклатура та асортимент продукції, що виготовляється

  2. Трудомісткість – витрати часу

  3. Кількість та склад устаткування

  4. Режим роботи устаткування

2.Розрахунок виробничої потужності підприємства.

Виробнича потужність розраховується з метою прийняття обґрунтованого виробничого плану. На основі розрахованої величини виробничої потужності визначаються обсяги випуску продукції, реалізації, необхідний розмір обігових коштів для забезпечення певного обсягу виробництва, обсяги капіталовкладень, потреба в матеріальних ресурсах, в трудових.

Загальні принципи визначення виробничої потужності:

  1. Виробнича потужність визначається за всією номенклатурою основної продукції.

  2. Виробнича потужність визначається виходячи з потужностей основних провідних цехів. Потужність основного провідного цеху визначається по потужності провідних дільниць цього цеху. Потужність дільниці визначається за пропускною здатністю провідної групи устаткування.

  3. Виробнича потужність обчислюється на основі продуктивності устаткування

  4. Для обчислення виробничих потужностей необхідно визначати наступні фонди часу роботи устаткування:

    1. Календарний – Фк=24год*365 (річний)

    2. Режимний(номінальний) – визначається за вирахування від календарного фонду невідпрацьованого часу у вихідні і святкові дні, у передсвяткові дні, і у невідпрацьовані зміни. Фр=[Тзм*(Дк-Двих-Дсв)-Тн*Дпс]*Кзм. Або Фр=Тзм*Дроб*Кзм. Тзм – тривалість зміни; Дк – календарні дні певного періоду; Двих – вихідні дні; Дсв – святкові дні; Тн – неробочі години у передсвяткові дні; Дпс – передсвяткові дні; Кзм – кількість змін.

    3. Дійсний, або плановий (максимально-можливий) – розраховується для підприємств з циклічним характером виробництва. Фд=Фр-(Рк+Рп), де Рк – ремонт капітальний, Рп – плановий.

  5. Виробнича потужність може визначатись для одиниці устаткування і для групи. ВПод=Пр уст*Фд(пл.), де Пр – продуктивність одиниці устаткування. ВПгр.уст=Пр уст*Фд*Код, де Код – кількість одиниць устаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]