Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_metodika.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
86.46 Кб
Скачать

11.Позакласна робота з інформатики в початковій школі

Позакласна робота — це система занять, заходів і організованого навчання учнів, що проводяться в школах і поза ними під керівництвом учителів, громадськості, органів учнівського самоврядування.

Як органічна частина загальної системи навчально-виховного процесу позаурочні заняття певною мірою вільні щодо вибору конкретної тематики, рівня самостійності учнів у набутті прикладних знань і умінь, здійснення цілеспрямованої творчої діяльності.

Позакласна робота значно відрізняється від навчальної в лабораторії чи кабінеті. Такі заняття побудовані з урахуванням пізнавальних і творчих інтересів учнів на основі їхньої добровільної участі.

Цілями позакласної роботи з інформатики можуть бути розширення і поглиблення знань учнів з інформатики, підвищення пізнавальних інтересів шляхом проведення цікавих заходів.

Не варто вважати позакласною роботою додаткові заняття з тими учнями, які не повністю опанували шкільну програму з інформатики, а також індивідуальні і групові заняття з тими, хто навчається з випередженням.

Можна виділити основні вимоги до організації позакласної роботи в школі:

  • залучення до позакласної діяльності учнів з урахуванням їхніх інтересів і здібностей;

  • органічна єдність навчальної і позакласної діяльності;

  • цілеспрямованість, суспільно корисна значущість позакласної роботи;

  • доступність навчального матеріалу, відповідність його віку учнів, рівню їхнього розвитку;

  • зв'язок різних форм позакласної роботи: індивідуальних, групових і масових;

  • поєднання добровільності участі учнів у позакласній роботі з обов'язковістю її виконання.

Додаткові заняття з інформатики сприяють кращому розвитку індивідуальних здібностей учнів і переслідують такі основні цілі:

а) пробудження і розвиток інтересу до поглибленого вивчення інформатики та її відгалужень;

б) формування навичок науково-дослідницького характеру;

в) забезпечення допрофесійної трудової підготовки школярів в галузі застосування інформаційних технологій;

г) організація вільного часу і дозвілля.

Позакласна робота з школярами з інформатики в ряді випадків може проходити в традиційних формах (гуртки, факультативні курси, олімпіади), а може набувати нових, специфічних форм (комп'ютерні клуби, очні і заочні, літні і зимові школи юних програмістів, дистанційні олімпіади, участь в телекомунікаційних проектах тощо).

12. Методика використання комп'ютерної техніки при проведенні занять з математики в початковій школі.

Швидкість зміни інформації у сучасному світі настільки висока, що гостро постає питання формування у дитини оптимальних комплексів знань і способів діяльності, формування інформаційної компетентності, що забезпечить універсальність її освіти. Підвищення якості освіти визначається використанням нових методів і засобів навчання. Активне навчання потребує залучення учнів у навчальний процес. У розв'язанні цих проблем важливе місце відводиться комп'ютерному програмному забезпеченню освітнього процесу в цілому, а отже і мультимедійним технологіям зокрема.

Мультимедійною називають технологію, яка окреслює порядок розробки, функціонування та застосування засобів обробки інформації.

Комп'ютер на будь-якому уроці допомагає створити високий рівень особистої зацікавленості учнів за допомогою інформації, виведеної на екран. Структура уроку з використанням комп'ютера є багатоваріантною, однак він має бути поліфункціональним.

Широке застосування мультимедійних технологій різко підвищує ефективність активних методів навчання для всіх форм організації навчального процесу. Використовують їх на лекціях, на семінарах, під час самостійних, практичних та контрольних робіт.

Звісно, комп'ютер не замінює викладача, а є лише засобом здійснення педагогічної діяльності, його помічником. Тому майже усі уроки плануються комбінованими, особливо у початкових класах навчання. Якість і ступінь засвоєння навчального матеріалу, а також вплив на активізацію пізнавальної діяльності, як засвідчує практика, істотно зростає.

Вчитель у мультимедійній аудиторії на додачу до дошки та крейди отримує потужний інструмент для подання інформації в різноманітній формі. В якості джерела лекційного матеріалу використовую педагогічна програмні засоби (ППЗ) та власноруч створені презентаційні та проектні програми.

У 1-4 класах найчастіше використовують "Програмно-методичний комплекс навчального призначення "Математика. 1-4 клас" для загальноосвітніх закладів" який повністю охоплює чинну навчальну програму з математики для 1-4 класів, затверджену Міністерством освіти та науки України.

Кожен урок розкриває конкретну тему згідно навчальної програми та містить засоби для пояснення необхідної теми: текст, анімації, аудіо- та відеофрагменти, малюнки, тощо. Крім того, програмний засіб містить довідкову інформацію: довідку по роботі з ІКТ, словник термінів і понять, історичну довідку, додатки (таблиця простих чисел, координатна площина).

Програмний засіб орієнтований на сучасні форми навчання із забезпеченням сумісності з традиційними навчальними матеріалами в повній відповідності з документами, що регламентують зміст освіти.

ІКТ дає можливість досягнення наступних педагогічних цілей:

  • Підтримка групових та індивідуальних форм вивчення математики в умовах класно - урочної системи організації навчального процесу;

  • Створення комфортних умов комп'ютерної підтримки традиційних і новаторських технологій навчання математики;

  • Підвищення пізнавального інтересу учнів до вивчення математики;

  • Забезпечення диференційованого підходу до вивчення математики;

  • Формування навичок розв'язування задач практичного та дослідницького характеру;

  • Структуризація змісту навчання математики та активізації опорних знань.