Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glushchenko_YA.I.Vnutrishnogospodarskiy_kontrol...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Тема 9. Внутрішньгосподарський контроль використання ресурсів

1. Внутрішньогосподарський контроль використання матеріальних ресурсів

2. Внутрішньогосподарський контроль використання трудових ресурсів

3. Внутрішньогосподарський контроль використання обладнання та устаткування

1. Внутрішньогосподарський контроль використання матеріальних ресурсів

Внутрішньогосподарський контроль за використанням матеріалів здійснюється на декількох стадіях:

  • зберігання та рух матеріалів на складі і формування запасів;

  • відпуск матеріалів із складу до цехів;

  • відпуск матеріалів із комірки цехів на виробничі ділянки;

- безпосередньо у процесі використання матеріалів та форму- вання незавершеного виробництва;

- вивезення та здачі відходів.

Мета внутрішньогосподарського контролю матеріалів полягає в забезпеченні їх раціонального витрачання та збереження на всіх етапах руху. Досягти цього мож­на шляхом мінімізації втрат матеріалів внаслідок розкрадання, зло­вживань, порчі, позавиробничого витрачання, а також шляхом забез­печення ефективної взаємодії з виробничим відділом, відділами по­стачання та збуту.

Ефективна система зберігання дозволяє попередити їх зменшення внаслідок втрат, при­чинами яких можуть бути крадіжки та випадкові втрати; неекономне вит­рачення та недбайливе зберігання.

Заходами превентивного контролю для упередження крадіжок є:

- надійне місце зберігання, яке закривається на замок і має обме­жений доступ; цілодобова охорона;

- наявність належно оформлених внутрішніх регламентів (договорів про матеріальну відповідальність, посадових інструкцій);

- однакові процедури забезпечення умов зберігання для всіх місць знаходження матеріалів;

- повна, своєчасна інформація про те, де і які матеріали зберігаються;

- забезпечення умов збереження матеріалів під час їх переміщення в інше місце зберігання;

- регулярні інвентаризації з детальним аналізом недостач;

- відповідним чином затверджені вимоги на відпуск матеріалів з місця їх зберігання;

- додаткові заходи по збереженню коштовних матеріалів;

- процедури перевірки персоналу, який має доступ до зберігання та руху матеріалів;

- періодична перевірка виконання всіх процедур та оцінка стану системи зберігання матеріалів.

Неекономне витрачання та недбайливе зберігання можуть бути попереджені наступним чином:

- чітким визначенням необхідної кількості матеріалів без допуску на можливі перевитрати;

- за відпуск матеріалів повинен відповідати персонал, який має достатню кваліфікацію;

- встановлення точних норм витрачання матеріалів виходячи з особливостей технічних характеристик обладнання;

- виявлення варіантів більш економічного використання матеріалів (заготовка матеріалів вищої якості; впровадження модернізованого об­ладнання для переробки матеріалів в виробництві; спеціальне навчання персоналу);

- стандартна політика в відношенні відходів матеріалів та побічних продуктів в усіх місцях їх виникнення на підприємстві (санкціонування, процедури прийому - здачі та подальшого їх руху).

2. Внутрішньогосподарський контроль використання трудових ресурсів

В умовах ринкової економіки на підприємствах повинна діяти чітка система контролю, спрямована на підвищення відповідальності всіх працівників трудових колективів, що забезпечує виявлення результатів роботи виробничої ланки, кожного виконавця. Така система контролю дозволяє оцінити рівень діяльності відповідного підрозділу й індивідуального виконавця

Система управління якістю праці визначається розробленим на підприємстві стандартом, що є нормативним документом і має силу правових норм. Система контролю за впровадженням і дотриманням стандарту повинна діяти об'єктивно, оцінювати недоліки, розкривати їх причини, розробляти обґрунтовані заходи для усунення відхилень від вимог стандартів. Контроль за дотриманням вимог, норм і правил, що міститься в стандартах якості праці, здійснюють керівники структурних підрозділів підприємства.

У комплексній системі управління підприємством велике зна­чення має оцінка якості праці у виробничих підрозділах. Контроль якості праці внутрішньогосподарських ланок і їхніх виконавців у сис­темі бездефектної праці здійснюється за допомогою постійного само­контролю виконавців і організації поточного контролю з боку кері­вництва. Головним напрямком в організації бездефектної праці с оцін­ка й облік індивідуальних досягнень виконавців і підрозділів у цілому, розробка на цій основі управлінських рішень. Оцінка якості праці проводиться за допомогою відповідних показників, склад яких визна­чається конкретно для кожного підрозділу і виконавця з урахуванням специфіки виконаних робіт і виходячи з їхніх функціональних обов'яз­ків, обумовлених посадовими інструкціями і тарифно-кваліфі­каційними довідниками.

3. Внутрішньогосподарський контроль використання обладнання та устаткування

Упровадження нової техніки супроводжується одержанням еко­номічного ефекту у виробництві й у споживача. Критеріями ефектив­ності нової техніки є: економія праці, економія матеріальних ресурсів, ріст продуктивності техніки і праці, технічний рівень і якість, окуп­ність, поліпшення умов праці, безпека і зручність в експлуатації, поле­гшення праці, ріст рівня механізації праці при виробництві й експлуа­тації, підвищення кваліфікації працюючих, охорона навколишнього середовища.

Контролю підлягають наступні показники: технічний рівень ви­робництва, використання фонду часу встановленого устаткування, екстенсивне й інтенсивне використання устаткування, зміна коефіціє­нта змінності, рівень механізації й автоматизації виробничих процесів і праці, виконання плану технічного розвитку, виконання кошторисів на підготовку й освоєння нової техніки.

Для визначення показників, що характеризують рівень технічно­го розвитку господарської ланки, звітні дані контрольованого періоду зіставляються з планом і відповідним періодом минулого року, уста­новлюються відхилення і фактори, що сприяють їхньому утворенню.

Технічний рівень виробництва характеризується рядом показни­ків: складом, потужністю і терміном служби знарядь праці, ступенем їхньої зношеності та відновлення.

Від рівня використання режимного фонду часу залежить вико­нання плану випуску продукції. Тому в процесі контролю необхідно установити причини відхилень від його використання.

Контроль за фактичним часом роботи устаткування зводиться до вивчення причин і винуватців простою, до оцінки рівня використання устаткування, до визначення наявних резервів. Як інформаційну базу служать дані графіка роботи устаткування і звіту про простої.

Ефективність роботи устаткування залежить також від своєчас­ного і якісного проведення планово-попереджувальних ремонтів.

У процесі контролю розкриваються причини порушення термінів виконання ремонтних робіт, визначається зменшення обсягу виробництва продукції з-за простою устаткування. Таке зменшення можна розрахувати шляхом множення тривалості простою агрегату на його середньорічну продуктивність і на кількість агрегатів, по яких відбулися простої.