Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция Гражданское-укр1.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Цивільно-правова відповідальність

Цивільно-правова відповідальність - установлена законом негативна реакція держави на цивільне правопорушення, що виявляється в позбавленні особи визначених цивільних прав чи накладенні на неї обов'язків майнового характеру.

Підставами цивільно-правової відповідальності є:

1) наявність майнової чи моральної шкоди (збитку),

2) протиправність поведінки (дія чи бездіяльність);

3) вина;

4)причинний зв'язок між протиправною поведінкою і наслідками, що наступили.

Майнова шкода - зменшення майна чи неотримання прибутку.

Моральна шкода може полягати у фізичному болі, що з'явилася в зв'язку з вчиненням шкоди здоров'ю; у стражданнях, що мала особа через протиправну поведінку у відношенні її, у відношенні членів її родини чи близьких родичів; у приниженні честі, гідності і ділової репутації фізичної або юридичної особи. Розмір моральної шкоди встановлюється судом і залежить від конкретних обставин справи.

Протиправність поведінки означає, що зроблена дія чи бездіяльність заборонена законом.

Відповідальність особи за шкоду, що заподіяла, настає за умови її вини. Вина - психічне відношення особи, що заподіяла шкоду до зробленої дії (або бездіяльності) і його наслідкам. На відміну від кримінального права, цивільне право встановлює презумпцію провини боржника. Т.ч. особа, що не виконала зобов'язання чи завдала шкоди вважається винною, поки не доведе протилежне.

Умовою цивільно-правової відповідальності є також наявність причинного зв'язку між протиправним діянням боржника і тим негативним наслідком, що настав внаслідок неправомірної дії.

Тільки сукупність зазначених умов дає підстави для притягнення до цивільно-правової відповідальності.

Види цивільно-правової відповідальності:

1. Договірна (унаслідок порушення договору) і позадоговірна (унаслідок заподіяння шкоди майну, здоров'ю ін. особи в тому випадку, коли не був укладений цивільно-правовий договір.

2. Часткова, солідарна і субсидіарна. Згідно чинного цивільного законодавства, боржник, що заподіяв шкоду, чи не виконав зобов'язання, повинний відшкодувати її у повному обсязі. У випадку часткової відповідальності кожен боржник несе відповідальність тільки у своїй частині. У випадку солідарної відповідальності кредитор має право звернути стягнення на майно всіх боржників, визначеної частини боржників чи одного з них. В останньому випадку всі інші боржники звільняються від відповідальності. Солідарна відповідальність настає тільки у випадках, прямо передбачених законодавством. Субсидіарна відповідальність припускає наявність крім основного боржника ще і додаткового. У випадку неможливості відшкодування шкоди основним боржником до відповідальності залучається додатковий. Наприклад, за шкоду, заподіяну винними діями неповнолітнього від 14 до 18 років відповідальність несе він сам при наявності в нього власного майна. Якщо такого майна він не має, то відшкодовувати заподіяну шкода зобов'язані його батьки чи особи, їх що заміняють.