Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция Гражданское-укр1.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать
  1. Особи, обмежені в дієздатності.

Обмеження в дієздатності встановлюється судом, якщо особа:

  • страждає психічним розладом, що істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

  • унаслідок зловживання спиртними напоями, наркотичними чи токсичними речовинами ставить себе і свою сім’ю у скрутне матеріальне становище.

Над особою, обмеженою у дієздатності, встановлюється піклування. Вона може укладати угоди, розпорядженням майном, а також отримувати заробітну плату, пенсію чи інші види доходів і розпоряджатися ними лише зі згоди піклувальника, за винятком дрібних побутових правочинів. Піклувальник може письмово дозволити фізичній особі самостійно одержувати заробітну плату, пенсію, інші доходи та розпоряджатися ними. Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе цивільно-правову відповідальність за порушення нею договору, що був укладений за згодою піклувальника та за шкоду, заподіяну іншій особі. У разі одужання чи значного поліпшення здоров'я особи, що була обмежена у дієздатності, або припинення зловживання спиртними напоями чи наркотичними речовинами суд скасовує обмеження дієздатності у порядку, передбаченому ЦПК України.

  1. Особи, визнані недієздатними.

    Особа, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу (хронічної психічної хвороби чи слабоумства) нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, може бути визнана судом недієздатною у порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України. Над такою особою встановлюється опіка. Недієздатна особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Від імені душевнохворого чи слабоумного, визнаного недієздатним, і в його інтересах угоди вчиняє його опікун. Така особа не є деліктоздатною. Шкода, завдана недієздатною фізичною особою, відшкодовується опікуном або закладом, який зобов’язаний здійснювати нагляд за нею, якщо не доведе, що шкоди завдано не з його вини. У випадку одужання чи значного поліпшення здоров'я особи, визнаної недієздатною, суд відновлює його у дієздатності у порядку, передбаченому ЦПК України.

    ПОНЯТТЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

Юридична особа - організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Юридична особа наділяється цивільною право- і дієздатністю (компетенцією), може бути позивачем і відповідачем у суді.

Правовими ознаками юридичної особи є: