Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция Гражданское-укр1.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать
  1. Особи від 14 до 18 років (неповнолітні) - мають неповну дієздатність.

Крім правочинів, дозволених для осіб з частковою дієздатністю, вони мають право:

  • самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами (за наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки і піклування може обмежити це право чи взагалі позбавити його);

  • бути учасником (засновником) юридичних осіб (якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи);

  • самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним на своє ім’я (грошовими коштами на рахунку).

Інші угоди неповнолітній у віці від 14 до 18 років здійснює за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників. На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

На відміну від неповнолітніх до 14 років, особи у віці від 14 до 18 років володіють деліктоздатністю і відповідають за заподіяну ними шкоду на загальних підставах. У випадках, коли у неповнолітнього у віці від 14 до 18 років немає майна чи заробітку, достатнього для відшкодування вчиненої ними шкоди, шкода у відповідній частині повинна бути відшкодована його батьками (усиновлювачами) чи попечителем, якщо вони не доведуть, що шкода виникла не з їхньої вини.

  1. Особи, які володіють повною цивільною дієздатністю.

Цивільна дієздатність, тобто здатність громадянина своїми діями здобувати і здійснювати будь-які, що допускаються законом, права, приймати на себе і виконувати будь-як обов'язки, виникає в повному обсязі з настанням повноліття, тобто по досягненні 18-літнього віку.

Набуття повної цивільної дієздатності можливе і до досягнення особою 18 років у наступних випадках:

  • У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття. Особа набуває повної цивільної дієздатності у момент реєстрації шлюбу. У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття набута нею повна цивільна дієздатність зберігається.

  • Фізичною особою, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором. Надання повного обсягу цивільної дієздатності у цьому випадку провадиться за рішенням органу опіки та піклування.

  • Неповнолітньою особою, яка записана матір’ю або батьком дитини. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки і піклування за заявою зацікавленої особи за письмовою згодою батьків, або осіб, що їх замінюють, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

  • Фізичною особою, яка досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди батьків, або осіб, що їх замінюють, така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.