Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.3. Облік доходів, витрат і фін. результатів в...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Зверніть увагу на операції без пдв (регламентовано пку)

На субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визначається результат від фінансової діяльності підприємства.

2.

До доходів інвестиційної діяльності (іншої звичайної) належать:

  • доходи від реалізації фінансових інвестицій,

  • доходи від відновлення корисності активів,

  • доходи від неопераційної курсової різниці,

  • доходи від безоплатно одержаних необоротних активів,

  • інші доходи від звичайної діяльності, які обліковуються на рах. 74.

Рахунок 74 – тимчасовий, має ознаки пасивного рахунку, призначений для обліку господарських процесів.

Рахунок 74 "Інші доходи" призначено для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства.

За кредитом рахунку 74 "Інші доходи" відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом - належна сума непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов'язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Рахунок 74 "Інші доходи" має такі субрахунки:

741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій"

742 "Дохід від відновлення корисності активів"

744 "Дохід від неопераційної курсової різниці"

745 "Дохід від безоплатно одержаних активів"

746 "Інші доходи від звичайної діяльності"

На субрахунку 741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій" узагальнюється інформація про доходи від реалізації фінансових інвестицій.

На субрахунку 742 "Дохід від відновлення корисності активів" узагальнюється інформація про визнані відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 28 "Зменшення корисності активів " доходи від відновлення корисності активів".

На субрахунку 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці" узагальнюється інформація про курсові різниці за активами та зобов'язаннями в іноземній валюті, які пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю підприємства.

На субрахунку 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів" узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних необоротних активів, фінансових інвестицій та цільового фінансування капітальних інвестицій. Дохід від цільового фінансування капітальних інвестицій та безоплатно одержаних необоротних активів, що підлягають амортизації, визначається у сумі, пропорційній сумі амортизації відповідних активів одночасно з її нарахуванням. Дохід від безоплатно одержаних земельних ділянок і фінансових інвестицій визнається при їх вибутті.

На субрахунку 746 "Інші доходи від звичайної діяльності" узагальнюється інформація про інші доходи від звичайної діяльності, які не відображені на інших субрахунках рахунку 74 "Інші доходи", зокрема від списання кредиторської заборгованості, що не виникла в ході операційного циклу, по закінченні строку позовної давності, від перевищення вартості частки покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань об'єкта придбання над сукупністю витрат на об'єднання підприємств та/або видів їх господарської діяльності сума дооцінки об'єктів необоротних активів у випадках, передбачених положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Первинними документами при відображенні інших доходів від інвестиційної діяльності та віднесення на результати іншої звичайної діяльності є довідки та розрахунки бухгалтерії тощо.

Дані по рахунку 74 відображаються у журналі № 6 та Звіті про фінансові результати в рядку з аналогічною назвою.

Облік доходів

інвестиційної (іншої звичайної) діяльності:

№ п/п

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1.

Отримано доход від реалізації фінансових інвестицій

377

741

2.

Отримано доход від відновлення корисності ОЗ

131

742

4.

Отримано доход від реалізації майнових комплексів,

в т.ч. ПДВ

377

743

743

641

5.

Отримано доход від не операційних курсових різниць

312, 362, 632

744

6.

Отримано доход від безкоштовно отриманих активів (в сумі нарахованої амортизації)

424

745

7.

Отримані матеріали від демонтажу ОЗ

201

746

8.

Списано інші доходи на результат іншої звичайної діяльності

74

793

Інвестиційні, інші витрати, як і фінансові витрати виникають за звичайної діяльності підприємства, не пов’язані із виробництвом і реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та враховуються при обчисленні сукупних витрат звітного періоду.

Згідно зі ст.1 Закону України «Про інвестиційну діяльність» інвестиціями є усі види майнових і інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької діяльності, в результаті якої створюється прибуток або досягається соціальний ефект [ЗУ]. Використовуючи витратний підхід до визначення інвестицій, інвестиційні витрати – це вкладення в реальні економічні активи, які здійснює підприємство за рахунок власних і залучених коштів з метою отримання доходу, соціального й екологічного ефектів [Дис, с.48].

До таких витрат належать витрати, пов’язані з реалізацією фінансових інвестицій, втрати від зменшення корисності активів, втрати за активами і зобов’язаннями не операційної діяльності підприємства від зміни курсу гривні до іноземної валюти, витрати в результаті уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій та ін.

Відповідно до П(С)БО 2 «Баланс», фінансові інвестиції є активами, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку, зростання вартості капіталу або інших вигід від інвестора.

До таких витрат належать ті, що обліковуються за рахунком 94:

  • собівартість реалізованих фінансових інвестицій (балансова вартість та витрати пов’язані з реалізацією фінансових інвестицій);

  • собівартість реалізованих необоротних активів (залишкова та витрати пов’язані з реалізацією необоротних активів);

  • собівартість реалізованих майнових комплексів;

  • втрати від неопераційних курсових різниць;

  • сума уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій;

  • витрати на ліквідацію необоротних активів (розбирання, демонтаж тощо);

  • залишкова вартість ліквідованих (списаних) необоротних активів;

  • інші витрати звичайної діяльності.

При реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів та майнових комплексів особливістю є те, що собівартість їх реалізації буде збільшуватися на суму витрат, пов’язаних з реалізацією.

Облік витрат, що виникають у процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг, а також витрати страхової діяльності ведеться на рахунку 97 «Інші витрати». Рахунок 97 – активний, призначений для обліку господарських процесів.

Рахунок 97 має наступні субрахунки :

971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій»

972 «Собівартість реалізованих необоротних активів»

973 «Собівартість реалізованих майнових комплексів»

974 «Втрати від не операційних курсових різниць»

975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій»

976 «Списання необоротних активів»

977 «Інші витрати звичайної діяльності»

978 «Витрати страхових сум та страхових відшкодувань»

979 «Перестрахування».

По дебету субрахунків 971-977 відображається сума визнаних витрат, по кредиту – списання на рахунок 79 «Фінансові результати». По дебету субрахунку 978 відображаються страхові суми та страхові відшкодування, що виплачпні страховиками за договорами страховиками «Перестрахування», по кредиту – списання на рахунок 79 «Фінансові результати». По дебету субрахунку 979 відображаються суми часток страхових платежів, які сплачуються перестраховиками, по кредиту – відображаються повернуті перестраховиками частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) у разі довгострокового припинення дії договору перестрахування. Щомісяця сальдо субрахунку списується в кореспонденції субрахунком 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Первинними документами при відображенні накопиченні інших витрат є рахунок, ВКО, виписка банку, акт на списання О.З., акт про уцінку. Довідка бухгалтерії тощо. Списання інших витрат оформляється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Дані по рахунку 97 відображаються в журналі №5.

Облік витрат

та результатів інвестиційної (іншої звичайної) діяльності:

№ п/п

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1.

Списана собівартість реалізованих фінансових інвестицій

971

14, 35

2.

Відображено втрати від зменшення корисності ОЗ

972

131

3.

Списана собівартість реалізованих майнових комплексів

973

10

4.

Списані втрати від не операційних курсових різниць

974

312, 362, 632

5.

Списана уцінка необоротних активів

975

10, 11, 12

6.

Списана залишкова вартість ліквідованих необоротних активів

976

10, 11, 12

7.

Списуються витрати іншої діяльності

793

97

8

Отримано від іншої звичайної діяльності:

прибуток

збиток

793

442

441

793

3.

Надзвичайними подіями вважають стихійне лихо (землетрус, зсув ґрунту, повінь), експропріацію власності підприємства за кордоном, прийняття нових законів тощо за умови, що такі події на повторюються періодично або не очікуються в кожному наступному періоді.

Це означає, що одна і та ж сама подія може бути надзвичайною для одного підприємства, що знаходиться в зоні активної сейсмічності та надзвичайною подією для підприємства, що знаходяться за межами такої зони. Тому класифікація події як звичайної є предметом судження керівництва підприємств.

Витрати і доходи, які є наслідком надзвичайних подій, називають відповідно надзвичайними витратами і надзвичайними доходами.

Надзвичайними витратами є прямі витрати від надзвичайних подій (знищені активи) і витрати підприємства на здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням та ліквідацією наслідків надзвичайних подій (відшкодування стороннім працівникам та їх родинам, оплата працівникам, зайнятих на відновлювальних роботах, вартість виконаних матеріалів тощо).

Надзвичайні доходи мають місце в разі:

  • відшкодування надзвичайних витрат страховими компаніями;

  • значних благодійних внесків з боку інших підприємств або фізичних осіб.

Надзвичайні доходи і надзвичайні витрати в бухгалтерському обліку і звіті про фінансові результати відображаються з урахуванням податку на прибуток окремо від доходів і витрат звичайної діяльності.

Облік доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій, ведеться на рахунку 75 «Надзвичайні доходи». Рахунок 75 «Надзвичайні доходи» - тимчасовий, пасивний, призначений для обліку господарських процесів иає такі субрахунки:

751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій»

752 «Інші надзвичайні доходи».

По кредиту рахунку відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, по дебету – списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій» відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних подій, включаючи відшкодування витрат на попередження втрат від надзвичайних подій.

На субрахунку 752 «Інші надзвичайні доходи» відображається дохід від інших надзвичайних подій чи операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

Аналітичний облік доходів від надзвичайних подій ведеться за видами доходів. Записи на рахунках з обліку доходів від надзвичайних подій та віднесення на фінансові результати здійснюється на підставі довідок та роозрахунків бухгалтерії.

Дані по рахунку 75 відображаються у журналі № 6 та в Звіті про фінансові результати в порядку з аналогічною назвою.