Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.3. Облік доходів, витрат і фін. результатів в...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Облік доходів надзвичайної діяльності:

№ п/п

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1.

Відшкодування збитків страховими компаніями

377

751

2.

Отримані благодійні внески

З0, 31

752

3.

Списані прибутків від надзвичайної діяльності

75

794

Під надзвичайними витратами розуміють невідшкодовані збитки від надзвичайних подій, включаючи затрати на запобігання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій, які визначенні за вирахуванням суми страхового відшкодування та покриття витрат від надзвичайних ситуацій за рахунок інших джерел.

Надзвичайні витрати поділяються на три категорії:

  1. Прямі витрати від події яка вже здійснилася. Якщо матеріальні цінності повністю не придатні до подальшого використання, то їх списують з балансу згідно відповідних стандартів бухгалтерського обліку.

  2. Витрати, пов’язані з ліквідацією наслідків. Наприклад, витрати за договором про надання послуг сторонніх організацій по роботах, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайної події, нараховано зарплата робітникам, зайнятим на відновлювальних роботах.

  3. Витрати, пов’язані з попередженням надзвичайних подій. Ці витрати необхідно відрізняти від звичайних ремонтних робіт.

Облік втрат і витрат, пов’язаних з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства та не очікується, що вони повторюватимуться періодично або в кожному звітному періоді, ведеться на рахунку 99 «Надзвичайні витрати». По дебету рахунку відображається сума визнаних витрат (як прямі втрати за наслідками

цих подій, так і витрати на здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням та ліквідацією таких наслідків (відшкодування, сплата стороннім організаціям, зарплата працівників, занятих на відновлювальних роботах, вартість використаних сировини і матеріалів тощо), по кредиту – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 99 «Надзвичайні витрати» має такі субрахунки

991 «Втрати від стихійного лиха»

992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій»

993 «Інші надзвичайні витрати».

На субрахунку 991 ведеться облік витрат від стихійного лиха. До стихійних лих відносяться повінь, землетрус, град, буря тощо – лиха, викликані природними явищами.

А на субрахунку 992 ведеться облік витрат, понесених підприємством у результаті техногенних катастроф і аварій, що сталися на самому підприємстві чи іншому підприємстві. Це втрати від катастроф і аварій, пожеж, викликаних необережних поводженням з вогнем, порушенням пожежної безпеки.

На субрахунку 993 ведеться облік витрат від інших надзвичайних подій. Це втрати внаслідок соціальних хвилювань, оголошеної та неоголошеної війни, блокади, революції, повстання, масових хвилювань, громадської демонстрації, саботажу, акту вандалізму, експропріації майна, різкої зміни існуючого законодавства.

Первинними документами при відображенні суми визнаних витрат є накладна, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання надзвичайних витрат для визначення фінансових результатів від надзвичайних подій оформляється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Дані по рахунку 99 відображаються в журналі №5.