Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань до екзамену.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
147.96 Кб
Скачать

7.Види маркетингу.

Існують наступні види маркетингу:

- конверсійний - попит на товар чи послуги негативний, необхідно його стимулювати;

- стимулюючий - попит на товар чи послуги відсутній, необхідно його створити;

- розвиваючий - попит потенційний, необхідно зробити його реальним;

- ремаркетинг - попит знижується, необхідно його обновити, дати йому новий імпульс;

- синхромаркетинг - попит коливається, необхідно його стабілізувати;

- підтримуючий маркетинг - попит відповідає можливостям фірми, необхідно підтримувати його стабільність;

- демаркетинг - попит надмірний, необхідно його знизити;

- протидіючий маркетинг - сформувався національний попит, його варто звести до нуля.

Якщо виходити зі сфери й об'єкта користування, то варто назвати такі види маркетингу: внутрішній, експортний, імпортний, науково-технічний, маркетинг прямих інвестицій, міжнародний, промисловий, маркетинг за видами товарів і послуг, маркетинг у сфері некомерційної діяльності.

8.Визначення ринків та їх класифікація.

Існують чотири типи ринків.

Чиста конкуренція. Ринок чистої конкуренції складається з безлічі продавців і покупців якого-небудь схожого товарного продукту. Жоден окремий покупець чи продавець не впливає на рівень поточних ринкових цін товару. Продавець не в змозі запросити ціну вище ринкової, оскільки покупці можуть вільно придбати будь-яку необхідну їм кількість товару за цією ринковою ціною. Не будуть продавці запитувати й ціну, нижчу ринкової, оскільки можуть продати все, що потрібно, за ринковою ціною що існує. Як приклад можна навести оптову торгівлю зерном або овочами.

Монополістична конкуренція. Ринок монополістичної конкуренції складається з безлічі покупців і продавців, які здійснюють угоди не за єдиною ринковою ціною, а в широкому діапаоні цін. Наявність діапазону цін пояснює здатність продавців запропонувати покупцям різні варіанти товарів. Покупці бачать різницю в пропозиціях і готові платити за товари по різному. Приклад ринку монополістичної конкуренції-це ринок продуктів харчування.

Олігополістична конкуренція. Олігополістичний ринок складається з невеликої кількості продавців, дуже чутливих до політики ціноутворення й маркетингових стратегій один одного. Товари можуть бути схожими, можуть бути й несхожими. Невелика кількість продавців пояснюється тим, що новим притендентам важко проникнути на цей ринок.

Чиста монополія. При чистій монополії на ринку всього один продавець. Це може бути державна організація, приватна регульована монополія чи приватна нерегульована монополія. У кожному окремому випадку ціноутворення складається по різному.

  1. Мікросередовище фірми.

Мікросередовище-сукупність відносин, що складаються в середині фірми, і ті зв'язки, які на мікрорівні забозпечують її одержання прибутку в результаті реалізації на ринку визначеного товару.

Суб'єктами мікросередовища є саме середовище, конкуренти, постачальники, посередники та клієнти.

Характеристика мікросередовища передбачає на самперед налагодження добрих стосунків між співробітниками підрозділів фірми і підпорядкування їхньої діялбності і одержання максимальних доходів при наданні ринку товарів визначених властивостей і якості.

Реалізація маркетингової політики облік і такий фактор мікросередовища фірми, як поведінка постачальників, що забезпечують компанію необхідними матеріально-технічними ресурсами. Особливу увагу фірма повинна приділити вивченню клієнтури, тобто альтернативних варіантів дій покупців під час придбання конкретного товару, томущо за наявності на ринку великої кількості товарів-конкурентів вибір споживача завжди має бути спрямований на придбання товару фірми, а не конкурента.