Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань до екзамену.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
147.96 Кб
Скачать

6.Функції маркетингу.

Виділяють чотири блоки комлексних функцій і ряду підфункцій у кожному з них.

Аналітична функція маркетенгу.

Вивчення ринку.Це перший крок до пізнання зовнішнього середовища, в якому має намір діяти підприємство. Мета вивчення ринків- проведення ранжирування, тобто вибудовування національних, регіональних ринків і ринків закордонних країн у визначеному порядку по мірі послаблення інтересу підприємства до цих ринків залежно від умов реалізації на них товарів і послуг.

Вивчення споживачів.На будь-якому ринку діє, як правило, безліч споживачів різного виду продукції.Завдання полягає в тому, щоб з великого числа потенційних покупців визначених типів машин і устаткування вибрати таку групу, яка за умови оптимальних комерційних зусиль експортера легше й швидше порівнянно з іншимии групами стане покупцем передбачуваної продукції. Визначення таких груп, яке назване в маркетинговій технології сегментацією ринку споживачів, дає змогу експортеру зосередити зусилля на найбільш ефективних напрямках руху до комерційного успіху та завоювання визначеної частини ринку. Сегментація споживачів створює нормальну основу для ефективної концентрації бюджету підприємства, передбаченого для просування товарів на обраних ринках, проведення рекламних та інших заходів щодо формування попиту й стимулювання збуту.

Вивчення фірмової структури ринку. Для того щоб відповісти на запитання, хто є учасниками ринкових відносин, як вони діють на ринку, які фірми й організації можуть посприяти у просуванні продукції на обраних ринках, рекомендується провести систематизацію і вивчення учасників ринкових відносин. Дослідження проводять за трьома групами фірм: 1 фірми-контрагенти; 2 фірми-конкуренти; 3 фірми-посередники.

Вивчення товарної структури ринк. Щоб з'ясувати, яким чином задовольняються потреби в продукції, подібній до тієї, яку планує поставити підприємство на обраний ним ринок, необхідно вивчити товарну структуру ринку, технічний рівень якість товарів, що обертаються, систему товароруху, сервісу конкурентів, норми і правила техніки безпеки.

Аналіз внутрішнього середовища підприємства. Такий аналіз передбачає вивчення організаційної структури підприємства з огляду на його конкурентоздатність на цільових ринках, оцінку НДЕКР і відповідністю рівню НДЕКР конкурентів.

Виробнича функціональність.

Організація виробництва нових товарів. Товар-серцевина всієї маркетингової діяльності, і якщо він не в змозі зодовольнити побажання споживачів, то ніякі зусилля з його реалізації не дадуть позитивних комерційних результатів. Найбільш ефективним методом оцінки продажу товару є пробний продаж на обраних ринках. Отримані в результаті ринкового тестування і прбної експлуатації дані дають змогу ще до початкусерійного виробництва товару поліпшити його пристосування до конкретних вимог ринку.

Організація матеріально-технічного постачання. Матеріально-технічне постачання-найбільш істотний елемент забезпечення виробництва розвинені ринкові відносини виключають матеріально-технічні постачання через канали розподілу з централізованих фондів. Винятком може стати лише забезпечення сировиною, матеріалами і комплектуючими виробами за твердеми цінами під час виконання державних замовлень.

Управління якістю і конкурентоздатністю готової продукції. Якість і технічний рівень продукції-найбільш істотні елементи які визначають конкурентоздатність, особливо машинотехнічної продукції.

Збутова функція. Організація системи товароруху. Організація сервісу. Організація системи формування попиту і стимулювання збуту. Проведення товарної політики. Проведення цінової політики.

Функція управління і контролю. Організація стратегічного й оперативного планування на підприємстві. Інформаційне забезпечення управління маркетенгом. Організація системи комунікацій на підприємстві. Організація контролю над маркетенгу.