Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань до екзамену.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
147.96 Кб
Скачать

4.Концепції маркетингу.

Існує п'ять основних підходів, на основі яких комерційні організації ведуть свою маркетингову діяльність.

  1. Концепція вдосконалення виробництва - передбачає, що покуп. надає перевагу широко доступній прод-ї з низь­кими цінами, тому п-во концентрує свої зусилля на вдосконаленні в-ва і підвищенні ефективності сис-ми розподілу.

  2. Концепція вдосконалення товару – передбачає, що покуп. надають перевагу продуктам високої якості і експлуатаційних хар-к. П-во повинно сконцентрувати зусилля на постійному покращенні якості товару.

  3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль – передбачає, що покуп. будуть купувати тов. в достат­ній кількості,якщо постійно нарощувати зусилля для просування тов. на ринку і стимулювання їх продажу.

  4. концепція класичного маркетингу – запорукою досягнення цілей організації визначення нестатків і ппотреб цільових ринків та забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними й більш продуктивними, ніж у конкурентів,способами.

  5. Крнцепція сучпсного маркетингу - пов’язана з вивченням потреб та інтересів цільових ринків, забезпеченням бажаної задоволеності їх ефективнішими і продуктивнішими, ніж у конкурентів, способами з одночасним збереженням або зміцненням добробуту споживача та сус-ва в цілому. п-во повинно задовольняти потреби спож., враховуючи інтереси сус-ва в цілому.

5.Принципи маркетингу.

Основним принципом маркетингу є орієнтація кінцевих результатів виробництва на реальні вимоги і побажання споживачів. З цього принципу випливають такі цілі:

  • усебічно вивчати стан і динаміку споживчого попиту на даний товар (послугу), використовувати отриману інформацію у процесі розробки і прийняття рішень;

  • максимально пристосовувати виробництво до вимог ринку з метою підвищення ефективості функціонування підприємства;

  • розвивати і заохочувати на підприємстві творчий підхід працівників до рішень, які виникли в результаті проведення маркетингових дослідженьтехнічних та господарських проблем;

  • організовувати доставку товарів у таких кількостях, у такий час і в таке місце, яке б найбільше влаштовувало кінцевого споживача;

  • не спізнюватись з виходом на ринок із новою, особливо високотехнологічною продукцією;

  • завойовувати ринок товарами найвищої якості й надійності;

  • сприяти торговим посередникам.

Головне в маркетингові – цільова орієнтація і комплексність, тобто по'єднання підприємницької, виробничої та збутової діяльності.

Комплексність ознасає, що застосування маркетингу забезпечує ефект тільки в тому випадку, якщо він використовується як система.

Цільова орієнтація і комплексність маркетингу – це злиття в один потік усіх складових елементів маркетингової діяльності для досягнення стійкої рентабельності в заданих тимчасових межах.

Одним із найважливіших принципів маркетингової діяльності є постійне простежування всіх змін, що відбуваються в зовнішньому та внутрішньому середовищі, їх оцінка і проведення відповідних контрзаходів, особливо за умови виникненні несприятливих зовнішніх обставин, для виживання підприємств.