Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК - БО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

25.Загальна характеристика банківських ресурсів(бр).Власні і залечені фінансові ресурси банку.

Банківські ресурси -це сукупність грошових коштів, які є в розпорядженні банків для

- виконання ними активних операцій. Формуються ресурси банками за допомогою таких складових пасивних операцій: власних коштів (статутний капітал; фонди і загальні резерви;' нерозподілений прибуток), залучених коштів(рахунки і депозити інших банків; депозити і вклади фіз.осіб; депозити юрид.осіб; цінні папери власного боргу-ощадні сертифікати, векселі) невизначений ризик при позичени коштів(міжбанківські кредити; емісія боргових зобов'язань (облігацій)). Основний капітал (власні кошти] банку включає сплачений і зареєстрований статутний капітал і розкриті резерви, які створені або збільшені за рахунок нерозподіленого прибутку, надбавок до курсу акцій і додаткових внесків акціонерів у капітал, загальний фонд покриття ризиків, що створюється під проведенні банківських операцій, за винятком збитків за поточний рік : нематеріальних активів. Позичені кошти-це кредити, одержані в інших банках, кредитні НБУ та кошти, отримані від емісії та продажу облігацій банків. Облігації-це цінні папери, які хар-ть не права власності, а кредитні взаємовідносини, тому кошти отримані банками від емісії облігацій, не є їх власним капіталом. Оскільки залучені кошти відображають банківські зобов’язання перед іншими банками та клієнтами, тому вони розмішуються в пасиві балансового звіту банку.

Власний капітал ф-ся із елементів: "Статутний (акціонерннй) капітал; - резервний капітал;

- нерозподілений прибуток. Основним видом власного банків-го капіталу є статутний капітал Він створюється за рахунок джерел :- власні кошти акціонерів Не може створюватися за рахунок бюджетних коштів, за рахунок кредитів. За рахунок коштів

громадських і релігійних організацій. Статутний капітал КБ у вигляді АТ формується шляхом випуску і продажу 2-х видів іменних акцій: -звичайні, привілейовані Банки залучають вільні грошові кошти юрид.і фіз.осіб через виконання депозитних операцій з допомогою яких використовують різні види банківських рахунків. Депозит(вклад) - це грошові кошти в нац., іноз. Валюті та банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника ,на договірних засадах, на визначений строк чи без зазначення такого строку, під процент і підлягають виплаті вкладнику відповідно до умов договору. Формою залучення банком вкладів до запитання є поточний рахунок з овердрафтом. Строкові вклади - це кошти, що розмішені в банку на певний строк і можуть бути знятими після закінчення цього терміну або із попереднім повідомленням. Однією із форм строкових вкладів є сертифікати: - депозитні та ощадні.

26. Х-ка депозитних та ощаднихоперацій банку.

Депозит(вклад) – це грошові кошти в нац., іноз. валюті та банківські метали, які банк прийнямвід вкладника або які надійшли для вкладника, на договірних засадах на визначений строк чи без зазначення такого строку під процент і підлягають виплаті вкладнику відповідно до умов договору. Операції пов'язані із залученням грош.копггів на вклади наз. депознтними. Види вкладів(депознтів):1)3алежно від категорії вкладника: -вклади юрид.осіб, - вклади фіз.осіб, 2)3а ознакою резидентності: - вклади резидентів, - вклади нерезидентів; 3)3а способом оформлення вкладу: - шляхом укладення договору банківського вкладу, - шляхом укладення договору з видачею ощадної нижки, шляхом укладення договору банк.вкладу з видачею ощадного сертифікату, 4)3алежно від виду валюти в якій залучаються кошти на вклади: - вклади в нац.валюті, - вклади в іноз.валюті, - вклади у банківських металах.

5)3алежно від строку та порядку повернення коштів: вклади на вимогу, строкові вклади, накопичу вальні вклади, - умовні вклади, б)3алежно від можливостей капіталізації нарахованих процентів: - вклади із простими процентами - вклади із складними процентами7)3а характером сплати процентів: - авансом, - щомісяця, - щокварталу, - після закінчення року, - після закінчення строку дії договору 8)3а характером дострокового повернення коштів або банківських металів: - на вклади із попереднім повідомленням банку про повернення коштів або банк. металів, - вклади без попереднього повідомлення банку про їх повернення. Формою залучення банком вкладів до запитання є поточний рахунок з овердрафтом. Строкові вклади - це кошти що розміщені в банку на певний строк і можуть бути знятими після закінченні цього терміну або із попереднім повідомленням. Однією із форм строкових вкладів є сертифікати: - депозитні сертифікат - це письмове свідоцтво банку про депонування коштів, яке засвідчує право вкладника на отримання після закінчення встановленого строку суми депозиту та процентів за ним.