Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК - БО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

3. Форми грошей та їх еволюція.

З самого початку формування ринку роль гр. виконували пред­мети 1-ої необхідності. Пізніше в якості гр. застосовують предмети розкоші. Головна особливість пре­д­­метів що наближала їх до гр. поля­гала в т/що вони в однаковій мірі служили як для споживача так і для виміру в-сті і як інструмент обігу вони відрізнялись динамі­чним попитом і відповідними фіз. властивостями тобто невеликоюї громасткістю, довго зберігались, мали відносну сталу вартість. Спочатку роль грошей виконувало золото олово мідь тощо. Згодом цю роль почало виконувати срібло а згодом роль грошей поряд із сріблом зайняло золото. В-ня сріблом і золотом грошових ф-цій повязано з тим що вони мали ще більшу здатністьдо зберігання були однорідними подільними і здатними зберігати свою вартість дуже тривалий час. Пізніше зявлялись так звані монети срібні і золоті із появою яких завершується етап фор-ння грошей. функціонування золота і срібла дістало назву золото-срібного біметалізму. На кінці 19ст. роль грошей закріпилась за залотом (епоха золотого монеталізму). Вдосконалення і розвиток ринкових відносин поставили перед грошовим товаром нові вимоги а саме: легка відтворювальність грошового товару, мінімізація витрат при виготовленні грошей, в-сть грошей може бути гнучкою і сприятливою до держ. Регулювання. Такі вимоги могли звдовольнити паперові гроші. Поява паперових грошей сприяла спрощенню грошового обігу і надавала йому більшої гнучкості. Паперові гроші запроваджувались в обіг силою держави і спирались на її авторитет Пізніше відбувається відхід від обміну паперових грошей на золото (1929-1933рр.). З середини 70-х в обігу перебувають так звані неповноціні гроші що мають кредитну основу тобто емітуються ЦБ країни. Поява повноціних грошей призвела до появи негативного явища інфляції.

4. Функції грошей та їх загальна характеристика

Ф-ції гр. це дія яку здатні виконувати гроші в процесі обслуговування руху в-сті товарів. Виділяють такі функцій грошей: міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, засобу нагромадження вартості, світових грошей. Вона дозволяла розгляд­дати гроші як історичну категорію, яка не може бути статичною. Особливості розви­тку сус-ства і ринкових відносин фор­мують певну сукупність ф-цій грошей та їх взаємодію. Роль грошей як міри в-сті полягає у їх здатності вимірювати в-сть товарів та їх цін що робить ці товари спів­мі­рними. Як засіб обігу вони викори­стовуються для купівлі товарів та по­слуг.У функції нагромадження гроші ви­ко­ри­с­­товують як актив що зберігає після продажу товарів купівельну силу на майбутнє. Як засобу платежу гроші ф-ціонують в с-мі боргових платежів у формі кредитних грошей – векселів банкнот і реальних грошей - золота монет паперових грошей. Як світові гр. викорис­товуються у між нар-х розрахунках.

5 .Суть та економічні основи грош обороту. Структура гр обор

В умовах товарно-грошових від­носин у процесі купівлі-продажу товарів, налдання послуг, вини­кають відповідні розрахунки і платежі. Сукуп-ь усіх цих розрах та платежів в різних формах і утворює грош-й оборот. Грош оборот безпосередньо повязаний з процесом сус-го відтворення, який зд-ся за такою формулою:

Г - Т ...В... Т' – Г'

Через авансування в-сті на придба­ння засобів вир-ва та оплату праці гроші спрямовуються у сферу вир-ва і забезпечують виготовлення ВНП. Через оплату виготовленої продукції, послуг, гроші обслуго­вують реалізацію створеного нац-го доходу. У процесі використання грош виручки (Г') зд-ся розподіл вар-ті нац-го продукту між власниками факторів вир-ва і дер­жа­вою через сплату обовязкових платежів та зборів. Субєкти грош обороту: фірми, домогосподарства, держава, фін-і посередники. Екон відносини між субєктами грош обороту є різноманітними, що дає можливість структуризувати його на з складові частини: 1. грош обіг який повязаний з рухом грошей при виконанні ними функій засіб обогу та платежу. Характерним для руху грош, що обслуговує відносини засіб обігу є:

-еквівалентність (на зустріч гро­шам, які передає покупець, про­давець переміщує продукт рівно за­чної номінальної вартості).

-без­по­во­ротність (одержані прода­вцем гроші не повертаються до свого попереднього власника, а пере­хо­дять у в-сть ін. субєкта обороту)

-прямолінійність (проявляється у постійному віддалені грошей від того субєкта грош обороту , який використав їх для купівлі проду­кту, так як наступний субєкт вико­рис-є їх у свої цілях) 2. Значна частина грош оботу повязана з процесами розподілу вар-ті ств ВНП-фінансово-кредитний сектор: -фіскально-бюджетний- має х-р від­чуження у вигляді пода­тків та платежів, що надходять у розпоря­дження держ - кредитний сектор обслуговує сферу перерозподілу відносин, власність передається у тимчасове користування.

Залежно від форми в якій зд-ся грош оборот його поділяють: готівковий та безготівковий.