Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК - БО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

21.Особ становлення та фун-ня банківської сис-ми Укр.Роль б-ів в акумуляції та мобілізації гр.Кап-лу. Класс-я кб та порядок зд-ня оп-ої д-ті.

Початок формування банківської системи розпочався з проголошення незалежності Початок формування банківської системи ринкового типу був покладений у ЗУ „Про банки і банківську діяльність”. Дворівнева банкі. с-ма, яка характерна для країн з ринковою економ., скл. з 2 рівнів. Верхній рівень -ЦБ, клієнтами яких є банківські інститути та урядові структури. Нижній рівень -КБ, клієнтами яких є п-ства, організ., населеній.КБ бувають універсаль-ними та спеціалізованими. До спеціалізованих відносять Ошадні банки невеликі кредитні установи, які ф-ціонують у регіональному просторі, їх д-сть контролюється д-вою. Головним клієнтом цих банків є населення.Інвестиційні банки здійснюють мобілізацію довгості. капіталу і надають його п-ємницьким структурам і д-ві . Механізмом залучення коштів клієнтів є емісія і розміщеня облігацій та інший видів зобов’язань. Іпотечні банки спеціалізуються на видачі довгостр позичок під заставу нерухомості - землі і міських будівель. ресурсами іптечних банків є власні накопичення та іпотечні облігації. КБ класифікують: За формами власності: Акціонерні, приватні, змішані; за терніном надання кредиту: середньо-, довго-, короткострокові; за нац. належністю: нац., іноз.; за ф-ціями та харак. Д-сті: депозитні, універсальні, спеціалізовані; за розміром стат. капіталу: малі, великі, середні, найбільші банки.

Банк в економічному розумінні – це фін.посередник що виконує комплекс базових операцій які в сукупності представляють закінчений процес посередництва:

1. акумуляцію грошових коштів економ .субєктів з правом вільного розпорядження ними.2.вільне розміщення у дохідні активи і від свого імені.3.безумовне виконання власників акумульованих коштів щодо їх використання – повернути власникові готівкою перерахувати на рахунки 3-х осіб чи на власні рахунки інших видіву цьому чи іншому банку.

32.Порядок відкриття рах в нац та іноз валютах,їх харак-ка.

Порядок відкриття рах в нац та іноз валюті регламентує інструкція „Про подядок відкриття, викор-ня і закриття рах в нац та іноз валюті”

Всі субєкти господарювання мають право відкривати рах для забезпечення своєї господ-ї діяльності у будь-яких банках Укр за власним вибором. Умови відкриття рах передбачаються у договорі між банком та клієнтом.

Банки відкривають своїм клієнтам: за договором банківських рахунків –– поточні рахунки, за договором ба нківського вкладу –– вкладні (депозитні) рахунки.

Вкладний(депозитний) рахунок –– це рахунок що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом банку в управління на встановлений строк або без зазначення строку під визначений % і підлягають поверненню.

Для відкриття рахунку в установі банку юр ос подає такі документи:

1.заява про відкриття рахунку 2.копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи органами виконавчої влади чи іншими органами;

3.копія статуту засвідчена нотаріально;

4.копія довідки про внесення підприємства до ЄДРПОУ, реєструється в статуправлінні;

5.копію довідки чи документа про взяття юридичної особи на облік у ДПА

6.картка зі зразками підписів та відбитком печатки, засвідчена нотаріально

23. Кл-я банківських операцій і послуг. Порядок ліцензування банківської операц діяльності.

Класс-ти операції можна за рядом критеріїв: 1. Залежно і відповідно із специфікою банківської діяльності: традиційні (специфічні) (депозитні; кредитні; касово – розрахункові)); нетрадиційні (неспецифічні) (надання сейфів; консалтингові; трастові)). 2. В залежності від суб’єктів одержання послуг: для юр. осіб, для фіз. осіб. (набір послуг може бути однаковий, але розміри цих операцій є неоднаковими). 3. Залежно від порядку формування і використання фінансових ресурсів банком: активні (це операції, які пов’язані з розміщенням фінансових ресурсів банком: кредитні, інвестиційні), пасивні (операції, які пов’язані з мобілізацією фін. ресурсів в банк в результаті чого збільшуються кошти на пасивних і активно – пасивних рахунках в банку: депозитні; емісія власних ЦП банком; відрахування від прибутку банку на формування фондів та резервів банку)

Банки самостійно розробляють технології здійснення банківських операцій, на основі таких принципів: наявність дозволу, запису, контролю.

Ліцензування – це порядок видачі КБ дозволу на здійснення всіх чи окремих банківських операцій. Банк має право здійснювати діяльність лише після одержання ліцензії і має право здійснювати такі операції: Приймання вкладів (депозитів), Відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків кореспондентів, Розміщення залучених коштів від свого імені на власних умовах та з врахуванням ризику. За наявності банківської ліцензії і без отримання письмового дозволу банки можуть здійснювати:1.Наданя гарантій та поручительств, 2.Факторинг 3.Фін. лізинг 4.Надання сейфів і послуги зі зберігання. 5.Випуск, купівля, продаж та обслуговування чеків, векселів, та інших плат. документів 6.Випуск банківських платіжних карток і їх обслуговування. 7.Наданя консультаційних та інформаційних послуг.

Письмовий дозвіл НБУ – це документ, який дозволяє банкові здійснювати окремі операції а саме: 1.Валютні операції 2. Емісія власних ЦП і операції на ринку ЦП від свого імені 3. Купівля і продаж ЦП за дорученням клієнтів4. Здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юр. осіб5.Перевезення валютних цінностей, інкасація коштів6. Трастові операції

24. Комерційна основа банківських операцій. Класс-я активних та пасивних операцій банку та їх характеристика. Комерційна основа банківських операцій полягає в тому що в результаті одержання доходів і понесення витрат формується прибуток банку. Витрати – це зменшення активів чи збільшення зобов’язань які призводять до зменшення власного капіталу за винятком зменшення капіталу в наслідок його вилучення чи розподілу власника. Доходи – це збільшення активів або зменшення зобов’язань що призводить до збільшення ВК за винятком збільшення за рах. внесків акціонерів. . Доходи і витрати від операційної д-сті банку.. Доходи і витрати за результатами від інвестиційної д-сті . Доходи і витрати від фінансової д-сті.Активні б о – це операції з розміщення мобілізованих КБ ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби і товарно – матеріальні цінності.До активних операцій відносять:

. Грошові кошти: 1. Розмішення коштів у депозити в інших банках. 2. акумулювання коштів в касі. 3. Розміщення коштів на коррахунках в НБУ та інших банких.

. Державні ЦП на продаж: вкладання в корпоративні та державні ЦП на продаж.

.Інвестиційний портфель: 1. вкладання в корпоративні та державні ЦП на інвестиції. 2. вкладання в статутні фонди п-ств.

V. Кредитний портфель банку: 1. надання кредитів фіз. особам в нац валюті, юр. особам в нац. та іноз валюті. 2. надання міжбанківських кредитів в нац. та іноз. валюті.

V. Майно та нематеріальні активи: Пасивні операції – це операції, які пов’язані із залученням фін. ресурсів в банк в результаті чого відбувається збільшення коштів на пасивних та активно-пасивних рахунках. Пасивні операції поділяються на: . операції з формування власних ресурсів банку: формування статутного капіталу, резервного капіталу, страхових резервів, формування інших фондів спеціального призначення, формування і розподіл банківського прибутку.

. Операції з формування позичених ресурсів банку: емісія та розміщення боргових ЦП, отримання кредитів від інших КБ та НБУ.

. Операції з формування залучених коштів банку (депозитні операції): мобілізація коштів юр. та фіз. осіб на рахунках до запитання або на строкових рахунках, мобілізація коштів від інших юр. осіб (на міжбанківському ринку), мобілізація коштів інших банків на строкові депозитні рахунки.