Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_distsiplinu_-_Groshi_i_kredit.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
224.36 Кб
Скачать

Структура грошового ринку:

1-за видами фін. інструментів:

-ринок позичкових зобов’язань

-ринок ЦП

-валютний ринок

2-за інституційними ознаками:

-фондовий ринок

-ринок банківських кредитів

-ринок небанківських фін. установ

3-за екон. призначенням:

-ринок грошей(купують грошові кошти на короткостроковий строк(до 1р.), використовуються в обороті позичальника в ролі оборотних коштів)

-ринок капіталів(купуються грошові кошти на тривалий час для збільшення маси основного капіталу.

10

Попит на гроші слід розглядати як попит на запас грошей у певний, фіксований у часі, момент.

Попит на гроші тісно пов'язаний з швидкістю обігу грошей обернено пропорційною залежністю: у міру зростання попиту на гроші кожна грошова одиниця, що є в обороті, довше перебуватиме у розпорядженні екон. суб'єкта, тим повільніше буде її обіг, і навпаки.

Чинники впливу на попит на гроші:

-зміна обсягів виробництва (чим більший обсяг виробництва ВНП, а отже і національного доходу, тим більшим може бути обсяг операцій щодо його реалізації і тим більшим має бути запас грошей для виконання цих операцій.

-зміна абсолютного рівня цін та реального обсягу виробництва . Вплив кожного з цих чинників є прямо пропорційним — у міру зростання цін чи/та збільшення фізичного обсягу виробництва відповідно зростатиме попит на гроші, а при їх зниженні попит буде скорочуватися.

-швидкість обігу грошей. Чим вища швидкість обігу грошей, тим меншим буде попит на гроші, і навпаки.

- зміна норми процента. чим довше гроші зберігаються в індивідів, тим більшим буде їх залишок і тим рідше вони передаватимуться одним індивідом іншому. У міру зростання очікуваного доходу (норми процента) на альтернативні грошам активи тривалість зберігання буде скорочуватися і попит на гроші знижуватися, а в міру зниження очікуваного доходу — зростати.

-Чинник накопичення багатства полягає в тому, що економічні суб’єкти, накопичуючи багатство у формі різних активів, відносно рівномірно розміщують приріст його між усіма видами активів, у тому числі й у вигляді запасу грошей. Унаслідок цього в міру збільшення маси багатства зростатиме і попит на гроші.

-Чинник інфляції впливає на попит на гроші в кількох напрямах. В умовах інфляційного зростання цін запас грошей, який мають у своєму розпорядженні суб’єкти, знецінюється, і вони зазнають втрат, що провокує скорочення їх попиту на гроші. Крім того, інфляційне зростання цін підштовхує вгору ставку процента і всі інші очікувані доходи на альтернативні грошам види активів. Унаслідок цього буде зростати альтернативна вартість гро­шових запасів і скорочуватися попит на гроші. Разом з тим слід пам’ятати, що зростання цін є чинником позитивного впливу на попит, якщо воно не значне і не провокує інфляційних очікувань.

З інфляційними очікуваннями тісно переплітаються очікування погіршення кон’юнктури ринків узагалі, зокрема скорочення товарної пропозиції, посилення товарного дефіциту, погіршення якості продукції тощо. В усіх цих випадках економічні суб’єкти віддадуть перевагу накопиченню багатства у товарній формі, а не в грошовій, і попит на гроші скоротиться.

11

Суть пропозиції грошей полягає в тому, що екон. суб'єкти в будь-який момент мають в своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот.

У розпорядженні центрального банку знаходяться економічні важелі, спираючись на які він впливає на формування грошової пропозиції і регулює грошовий обіг в країні. До економічних важелів належать макроекономічні показники: грошова база, банківські резерви, грошово-кредитний мультиплікатор.

Грошова база – це показник резервних грошей банківської системи, на соснові якого через грошовий мультиплікатор формується пропозиція грошей.

Пропозиція грошей (МS) прямо пропорційна грошовій базі (Mh) і залежить від величини грошового мультиплікатора (т): МS = Mh · т

Банківські резерви – це резервна категорія, яка включає гроші готівкою, що зберігаються в касах банків.

Вільні резерви виступають у ролі кредитного потенціалі банку.

Грошовий мультиплікатор (або коефіцієнт грошового мультиплікатора) означає, у скільки разів зростає ефективність грошової бази. Його величина є зворотною величиною норми обов’язкових резервів, а також ця величина зворотна до співвідношення між обсягами готівки і депозитів. Це свідчить про те, що із збільшенням резервної норми або при більш високому співвідношенні готівки відносно депозитів, величина грошового мультиплікатора зменшуватиметься.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]