Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_distsiplinu_-_Groshi_i_kredit.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
224.36 Кб
Скачать

Помилковість металістичних поглядів меркантилістів полягає у:

-визнанні золота і срібла грошима за їх природою;

- ототожненні грошей з товарами;

- нерозумінні суті грошей як товару особливого роду, який виконує специфічну суспільну функцію - слугує загальним еквівалентом;

- ігноруванні того, що гроші - це історична категорія.

В епоху золотомонетного стандарту з розвитком банкнотного обігу прихильники теорії вже не заперечували можливості обігу знаків грошей, однак вимагали обов'язкового розміну їх на метал. Принципи її були покладені в основу грошових реформ, спрямованих проти інфляції.

У кінці ХІХ ст. виникла золотодевізна система грошового обігу, яка всупереч традиційним уявленням металістів передбачала не безпосередній розмін кредитних грошей на золото, а розмін їх на валюти (девізи) провідних імперіалістичних держав.

Підрив металістичної системи обігу був різко прискорений у другій половині ХІХ ст. з розвитком капіталістичного кредиту і кредитних грошей. Усуваючи монополію благородних металів, цей фактор сприяв створенню паперово-грошового і кредитного обігу. Після Першої світової війни 1914-1918 рр. прихильники металізму були змушені визнати неможливість відновлення золотомонетного стандарту і намагалися з позицій металістичної теорії обґрунтувати золотозливковий і золото-девізний стандарти.

Після Другої світової війни 1939-1945 рр. деякі економісти відстоювали ідею відновлення золотого стандарту у внутрішньому грошовому обігу.

Після краху Бреттон-Вудської валютної системи на початку 70-х років прихильники неометалізму намагалися знову обгрунтувати необхідність відновлення золотого стандарту, підвищення ролі золота в міжнародних економічних відносинах.

У сучасних умовах металістична теорія грошей виявляється неприйнятною. Повернення до металістичної валюти, по-перше, поставило б грошові системи у залежність від виробництва золота, а отже, послабило б можливість державного втручання у грошово-кредитну і валютну сфери; по-друге, впровадження золотого грошового обігу збільшило б витрати обігу і призвело б до зменшення середньої норми прибутку.

Представники марксистської теорії намагались розкрити реальну систему товарно-грошового обміну та ціноутворення, функціонування розвинутої банківської системи в умовах вільної конкуренції.

Вони досить чітко розмежовували поняття споживчої та мінової вартості грошей, що підготували ґрунт для відкриття К. Марксом двоїстого характеру праці: абстрактної і конкретної. Велика заслуга представників полягає в тому, що вони виявили чітке розуміння походження грошей з товарів і підкреслили зв'язок теорії грошей з трудовою теорією вартості.

Д. Рікардо запропонував створити грошову систему, яка б максимально відповідала потребам розвитку капіталістичного господарства. Основні ідеї щодо її створення такі:

1) стійкий грошовий оборот - найважливіша умова зростання економіки;

2) така стійкість можлива лише за грошової системи, що грунтується на золоті;

3) золото в обороті може бути значною мірою або навіть повністю замінене паперовими грошима, розмінними за твердим паритетом на золото.

Д. Рікардо механічно переніс явище паперово-грошового обігу на золотий, тому що не бачив принципової різниці між цими формами грошей, вважаючи золото теж, по суті, знаком вартості. Він бачив у грошах тільки засіб обігу і не враховував усієї складності та різноманітності їх функцій.

27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]