Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8t.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
41.18 Кб
Скачать

Полікарбоскилатні цементи. Цинк-полікарбоксилатні цементи (цпкц):

Белокор (Стома, Росія), Adgesor carbofine (Spofa Dental, Чехія), Carboco (Voco,Німечинна).

Склад:

порошок (окис цинку);

рідина (37% водяний розчин поліакрилової кислоти).

Позитивні властивості ЦПКЦ:

хімічний зв'язок із тканинами зуба;

висока біологічна сумісність із тканинами зуба;

мінімальна токсичність;

хімічна адгезія до металів;

непроникний для кислот і мономерів.

Недоліки ЦПКЦ:

низька міцність;

незадовільна естетичність;

розчинність у ротовій рідини.

Техніка приготування. ЦПКЦ треба ретельно дозувати, а відміряні компоненти швидко перемішати протягом 30-40 с. Суміш необхідно використовувати, доки вона ще глянсова і не починають утворюватися нитки. На швидкість затвердіння ЦПКЦ впливають співвідношення порошок/рідина, реакційна здатність оксиду цинку, розмір часток, наявність домішок, а також молекулярна маса і концентрація поліакрилової кислоти. Робочий час при кімнатній температурі становить 2,5—3 хв., час затвердіння при 37 °С 6—9 хв. Міцність цементу збільшується зі збільшенням співвідношення порошок/рідина, досягаючи мак­симуму при співвідношенні близько 2 : 1 за масою.

Показання до застосування:

для ізолюючих прокладок;

пломбування тимчасових зубів на стадії резорбції;

як матеріал для тимчасових пломб на 1-2 місяці;.

для фіксації незнімних ортопедичних конструкцій зі сплавів і порцеляни, ортодонтичної апаратури.

Склоіономерні цементи (сіц)

.

Склад:

порошок (кальці-алюмінієво-кремнієве скло й іони фтору 20 %)

рідина (40-50 % поліакрилової кислоти або сополімер поліакрилової кислоти з ітаконовою, малеїновою або 5-10 % винною кислотою).

Класифікація СІЦ за механізмом твердіння:

традиційні або класичні двох компонентні СІЦ хімічного твердіння (система порошок/рідина): Fujі ІІ, Ionobond, Кetac Molar, Chemfіl superіor;

двохкомпонентні цементи, активовані водою – аква-цементи (система порошок/вода): Base Lіne, Aqua Ionobond, Aqua Meron;

гібрідні цементи подвійного твердіння: Vіtrebond, Fujі ІІ LC;

гібрідні цементи потрійного твердіння: Vіtremer;

полімерні однокомпонентні матеріали світлового твердіння, що містять склоіономерний наповнювач: Jonoseal, Cavalіte, Jen-Line, Ionosit-Baseliner.

Спосіб застосування і властивості. Матеріал повинен ретельно дозуватися. Свіжовідміряні компоненти швидко перемішують протягом 30-40 с. Деякі цементи поставляють у капсулах: їх перемішують за допомогою механічного пристрою. Співвідношення порошок/рідина для фіксації незнімних протезів у звичайних типів СІЦ становить близько 1,3 : 1 і має вирішальне значення в отриманні СІЦ оптимальних для цементування властивостей. Найкращі результати отримують при змішуванні охолодженого порошку з рідиною на охолодженій пластинці. Правильно підготовлена суміш для цементування текуча. Для прокладок використовують більш грузлу суміш, для пломбування — пастоподібну консистенцію з глянсовою поверхнею. Поверхні зубів повинні бути чистими, без слідів слини, але не зневоднені.

СІЦ - єдині із всіх пломбувальних матеріалів, що хімічно зв'язуються з тканинами зуба. Зчеплення здійснюється за рахунок наявності вільних карбоксильних груп, які через вільні іони водню зв'язуються з гідроксиапатитами емалі й дентину, а також з амінними й карбоксильними групами коллагена дентину. Ця реакція здійснюється при участі іонів кальцію змазаного шару, тому для підготовки порожнини використовують очисники (низькопроцентні розчини слабких кислот, наприклад, поліакрилової), які не видаляють змазаний шар, а тільки очищають поверхню дентину від забруднень білками слини. Отримане фізико-хімічне зчеплення між СІЦ і тканинами зуба забезпечує щільне крайове прилягання стійко до проникання вологи. У глибоких порожнинах рекомендується додатково використати підкладочний матеріал на основі гідроокису кальцію, оскільки кисла реакція зазначених матеріалів може дратувати пульпу.

Після внесення в порожнину з СІЦ починається вивільнення іонів фтору в прилежачі тканини, що запобігає виникненню вторинного карієсу. На першому етапі необхідно уникати пересушування склоіономера, тому цемент вносять у порожнину, попередньо висушену ватяними тампонами. На другому етапі склополімери дуже волого чутливі - у зв'язку із цим поверхня пломби покривають захисним лаком, що входить у комплект.

.

Переваги СІЦ:

хімічна адгезія до емалі та дентину,

антикаріозна активність (за рахунок вивільнення фтору),

біосумісність із тканинами зуба і ясен,

коефіцієнт теплового розширення наближений до коефіцієнта структур зуба,

висока твердість на стиск, легкість у застосуванні.

Недоліки:

тривалий час остаточного твердіння,

крихкість,

низька міцність до бокових та розірвуючих зусиль,

висока стираймість,

недостатня естетичність.

Показання до застосування::

Лайнери й підкладочні матеріали (сендвич-техника й тунельний метод).

Герметики фісур.

Матеріали для пломбування порожнин І, ІІ, ІІІ й V класів по Блэку в молочних зубах й ІІІ й V класів порожнин у постійних зубах.

Лікування карієсу із застосуванням ART-методики

Фіксація коронок і мостоподібних протезів.

Фіксація ортодонтичної апаратури.

Пломбування каналів постійних зубів (із завершеним ростом кореня).

Лікування надчуттєвого дентину.

Заміщення альвеолярного відростка, а також кісткових відламків за принципом остєоінтеграції.

ART-методика (Atraumatic restorative treatment) – ручне препарування (некроектомія) каріозной порожнини за допомогою екскаваторів з послідуючим пломбування СІЦ (Кetac Molar for A.R.T). Проводиться за відсутністю технічних умов для пломбування композиційними матеріалами, а також у дітей з підвищеною нервовою збудженістю на всіх етапах розвитку тимчасових та постійних зубів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]