Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trud.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
91.69 Кб
Скачать

23.Вихідні дні, їх кількість. Особливості залучення до роботи та компенсації за роботу у вихідний день. Святкові і неробочі дні.

Відповідно до чинного трудового законодавства працівникам при п’ятиденному робочому тижні надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день на тиждень (див. ч. 1 ст. 67 КЗпП).або шестиденний робочий тиждень установлюється власником або уповноваженим ним органом (далі — роботодавець) спільно з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства (наприклад, профспілковим комітетом) або профспілковим представником, якщо на підприємстві немає виборного органу (далі — профком), з урахуванням специфіки роботи підприємства, думки трудового колективу та за погодженням з місцевою радою народних депутатів (див.ч. 3 ст. 52 КЗпП).

Загальним вихідним днем є неділя, а другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні (якщо його не визначено законодавством) установлюється графіком роботи підприємства, погодженим з профкомом, і, як правило, має надаватися безпосередньо перед або після загального вихідного дня (див. ч. 2 ст. 67 КЗпП), тобто або в суботу, або в понеділок.

При п’ятиденному робочому тижні другим вихідних днем на більшості підприємств є субота, хоча законодавством таким його не визначено, але такою є практика, що склалася, і ніхто поки що не збирається її змінювати.Слід брати до уваги, що чинним трудовим законодавством установлено правило (див. ч. 3 ст. 67 КЗпП), відповідно до якого у разі, колисвятковий або неробочий день, передбачений ст. 73 КЗпПзбігається з вихідним днем, то вихідний день переноситься на наступний день (після святкового або неробочого Такі загальні правила, які діють щодо встановлення вихідних днів на більшості підприємств, проте слід урахувати, що для деяких категорій підприємств законодавством передбачено винятки з цих правил.

Так, наприклад, на підприємствах, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї тощо), вихідні дні встановлюються місцевими радами народних депутатів (див. ст. 68 КЗпП).

А на безперервно діючих підприємствах, тобто підприємствах, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються кожній групі працівників у різні дні тижня почергово відповідно до графіка змінності, що затверджується роботодавцем за погодженням з профкомом (див. ст. 69 КЗпП).

залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається в таких виняткових випадках:

1) для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

2) для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

3) для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства в цілому або його окремих підрозділів;

4) для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

При залученні окремих працівників до роботи у вихідні дні підприємствам слід ураховувати, що зазначений вище перелік виняткових випадків є вичерпним і розширювальному тлумаченню не підлягає, а також те, що деякі категорії працівників забороняється залучати до роботи у вихідні дні за будь-яких обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]