Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
didaktika_ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
81.97 Кб
Скачать

23.Розкрийте сутністьопераційно-діяльнісного компонента процесунавчання.

Процесучіння є своєріднимпроцесомсамостійного "відкриття" учнем уже відомих у науцізнань. Людина досконаловолодієлишетим, що сама здобуваєвласноюпрацею. У цьомурозумінніученьопановуєсуб'єктивнонове, тобто те, щойому не відоме, але вжепізнане наукою, відомеіншим людям. Учіннявимагаєповного "розпредмечуваннязнань" або компактного "відтворення" тих мисленнєвих і практичнихоперацій і дій, які колись здійснювалися в процесінауковогодослідження (пізнання) явищабопредметів. Процесцеймає три взаємопов'язаністадії (етапи).

На першійстадіївідбуваєтьсясприймання, осмислення і запам'ятовуванняматеріалу, щовивчається, абозасвоєннятеоретичнихзнань.

На другійстадіїзасвоюютьсянавички і вмінняпрактичногозастосуваннязнань, щовимагаєпроведенняспеціальнихтренувальнихвправ.

Натретійстадіїздійснюєтьсяповторення, поглиблення і закріпленнязнань, удосконаленняпрактичнихумінь і навичок.

24.Розкрийте сутність контрольно-регулюючого компонента процесу навчання. Контрольно-регулюючий компонент передбачає одночасний контроль учителя за розв'язанням визначених завдань навчання і самоконтроль учнів за правильністю виконання навчальних операцій, точністю отриманих відповідей. Контроль здійснюється за допомогою усних, письмових, лабораторних робіт, опитувань, заліків, екзаменів.Самоконтроль передбачає самоперевірку учнів, які самостійно перевіряють ступінь засвоєння навчального матеріалу, правильність виконання вправ, оцінку життєвої реальності отриманих у задачах відповідей тощо. Контроль і самоконтроль забезпечують функціонування зворотного зв'язку в навчальному процесі — отримання учителем інформації про ступінь утруднення, про якість поетапного розв'язання завдань навчання, про типові недоліки. Зворотний зв'язок викликає необхідність корегування, регулювання навчального процесу, внесення змін у методи, форми і засоби навчання, наближення їх до оптимальних в даній ситуації. Регулювання процесу навчання здійснюється не лише вчителем, а й учнями (робота над помилками, повторення питань, що викликають утруднення, та ін.).

25.Охарактеризуйте зовнішні і внутрішні зв’язки процесу навчання у початковій школі. Зв’язки між будь-якими явищами існують як зовнішні, так і внутрішні. Навчання здійснюється в тісному взаємозв’язку з усіма соціальними процесами. Воно безпосередньо і постійно залежить від рівня розвитку суспільства. Це відображено у закономірності обумовленості: протікання і результати процесу навчання залежать від потреб суспільства і особистості, матеріально-технічних та економічних можливостей, умов протікання процесу (морально-психологічних, санітарно-гігієнічних, естетичних та інших). Таким чином, ефективна організація навчання вимагає враховувати потреби розвитку країни, ініціативи і творчості людей. Ця закономірність навчального процесу обумовлена його зовнішніми зв’язками.Зв’язки також існують всередині процесу навчання (між основними його суб’єктами і компонентами). 26.Доведіть, що процес навчання у початковій школі є системою. Урок – це така організаційна форма навчальної роботи в школі, за якою вчитель у рамках точно встановленого часу з постійним складом учнів однакового віку за сталим розкладом вирішує певні навчально-виховні завдання. Крім уроку, навчання може бути організоване у формі творчої майстерності, проектного заняття, семінарських занять, вільної роботи учнів та ін.До основних компонентів уроку як системи відносять: зміст навчального матеріалу, -методи та засоби навчання, форми організації навчальної діяльності учнів. Усі вони перебувають у тісному зв’язку та визначаються метою уроку. Суттєвий вплив на визначення структури уроку та його композиції, а також на перебіг і результати здійснюють учасники навчално-виховного процесу – учні та вчителі Від особливостей кожного з них значною мірою залежать і вибір прийомів пізнавальної діяльності, і продуктивність їх реалізації.Для сучасного уроку характерними ознаками є:гуманітарний потенціал і гуманізація навчання;варіативність і гнучкість структури уроку;спрямованість уроку на особистість учня;її системний підхід до архітектури уроку та процесу навчання;спрямованість уроку на головне – генералізація навчання;повне засвоєння нового матеріалу на уроці;оптимізація форм роботи на уроці;економія часу в шкільному навчанні.У підготовці до уроку виділяють три етапи:Діагностичний, що передбачає вивчення особливостей та інтересів учнів, їх рівня підготовки до уроку, аналіз навчального матеріалу.Прогнозування, який включає вибір найбільш оптимальної стратегії навчання учнів і оцінку різних варіантів проведення уроків у контексті обраної стратегії.Планування, що має на меті створення плану та програми управління навчальною діяльністю учнів. Складання плану уроку передбачає три стадії:вивчення мети;розробку дидактичної моделі процесу;визначення структури уроку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]