Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
didaktika_ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
81.97 Кб
Скачать

7.Розкрийте завдання реформування змісту початкової освіти.

Початкова освіта — це перший етап загальної освіти дітей. Отримуючи початкову освіту, діти набувають перші знання про навколишній світ, навики спілкування та вирішення прикладних завдань. На цьому етапі формується і починає розвиватися особистість дитини, що підкреслює важливість початкової освіти для суспільства та держави.Початкова освіта формує загальнонавчальні навички та вміння, рівень освоєння яких значною мірою визначає успішність всього подальшого навчання. Школярі, що успішно завершили початкову загальну освіту, продовжують навчання на ступені загальної освіти.

8.Охарактеризуйте Базовий навчальний план середньої загальноосвітньої школи України.

Базовий навчальний план загальноосвітніх навчальних закладів для початкової школи є основоположним документом Державного стандарту. Він дає цілісне уявлення про зміст і структуру цього рівня освіти, встановлює погодинне співвідношення між освітніми галузями, визначає гранично допустиме навантаження учнів та загальнорічну кількість годин. Базовий навчальний план початкової освіти включає сім освітніх галузей: мова і література, математика, фізична культура і здоров‘я, естетична культура (мистецтво), суспільствознавство, природознавство, основи виробництва (трудове навчання).

Навчальний план загальноосвітньої школи — це документ, що містить перелік навчальних предметів, їх розподіл за роками навчання і кількість годин на кожний предмет.

9.Дайте визначення понять «навчальний план», «навчальна програма».

Навча́льний план — основний нормативний документ закладу освіти, за допомогою якого здійснюється організація навчального процесу. Навчальний план містить у собі розподіл залікових кредитів між дисциплінами, графік навчального процесу, а також план навчального процесу за семестрами, який визначає перелік та обсяг вивчення навчальних дисциплін, форми проведення навчальних занять та їх обсяг, форми проведення поточного та підсумкового контролю, державної атестації.

Навчальна програма- дисципліни визначає її місце і значення у процесі формування фахівця, її загальний зміст, знання та уміння, які набуває студент у результаті вивчення дисципліни. Навчальна програма дисципліни містить у собі дані про обсяг дисципліни (у годинах та кредитах), перелік тем та видів занять, дані про підсумковий контрол.

10.Розкрийте основні функції (призначення) навчального плану школи. Навчальний план загальноосвітньої школи — це документ, що містить перелік навчальних предметів, їх розподіл за роками навчання і кількість годин на кожний предмет.Визначаючи набір навчальних предметів, час, що відводиться на вивчення кожного з них в цілому і на окремих етапах, навчальні плани, з одного боку, встановлюють пріоритети у змісті освіти, на які безпосередньо орієнтується школа, а з другого - самі є передумовою для його реалізації. Розробка навчальних планів - одна з найскладніших проблем педагогічної науки і шкільної практики. Базовий навчальний план складається з трьох частин: загальна частина, освітні галузі, кількість годин на тиждень за предметами та курсами. Загальна частина, в якій зазначається, що Базовий навчаль¬ний план є основним документом державного стандарту загальної середньої освіти. Базо¬вий навчальний план дає цілісне уявлення про структуру загальної середньої освіти через інваріантну і варіативну складові, окреслює освітні галузі та розподіл годин між ними за роками навчання, визначає тижневе навантаження учнів для кожного класу тощо.Інваріантна складова змісту є спільною для всіх загальноосвіт¬ніх навчальних закладів України і визначає її державний компонент.Варіативна складова змісту формується навчальними закладами з урахуванням інтересів, здібностей, життєвих планів учнів.

11.Охарактеризуйте навчальні плани і програми для початкових шкіл. Типові навчальні плани початкової школи (далі - Типові навчальні плани) складені на виконання Закону України "Про загальну середню освіту" з метою впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України. На основі Типових навчальних планів загальноосвітні навчальні заклади складають на кожен навчальний рік робочий навчальний план з конкретизацією варіативної складової, враховуючи особливості регіону та індивідуальні освітні потреби учнів. Повноцінність початкової загальної освіти забезпечується реалізацією як інваріантної, так і варіативної складових.У початковій школі з першого року навчання може здійснюватися поділ класів на групи при вивченні української чи іншої мови навчання (мови і читання), української мови (мови і читання) у школах з навчанням мовами національних меншин, іноземної мови. При визначенні гранично допустимого навантаження учнів ураховані санітарно-гігієнічні норми та нормативну тривалість уроків у 1 класі - 35 хвилин, 2 - 4 класах - 40 хвилин.Типові навчальні плани зорієнтовані на роботу початкової школи за 5-денним навчальними тижнем.Навчальні програми – це передовсім системні документи, які визначають цілі та завдання кожного предмету, його зміст, основні види навчальної діяльності, результати навчальної діяльності, форми контролю та оцінювання результатів навчання. Аналіз проектів навчальних програм дає підстави зробити висновок про те, що поки не вдалося розвантажити зміст початкової освіти від надлишкового інформаційного матеріалу. Змістове переобтяження навчальних програм є задавненою вадою змісту шкільної освіти на всіх її рівнях, але у початковій школі це явище тягне за собою втрату мотивації, інтересу дітей до навчання, погіршення стану їх здоров’я.

12.Охарактеризуйте підручники для початкової школи. Шкільний підручник, як відомо, покликаний обслуговувати цілісний процес оволодіння знаннями, тобто будуватися з урахуванням основних етапів навчання - засвоєння навчального матеріалу та його застосування на практиці. Зміст матеріалу, що подається у текстах підручників, повинен відповідати тим пізнавальним завданням, які ставить суспільство. Нинішня варіативність підручників для початкової школи умовна. Про нові навчальні книги можна сказати, що вони нові за роками видання, художнім оформленням, але їх змістова й методична системи не є принципово новими, бо вони відображають вимоги однієї типової програми. 13.Охарактеризуйте сутність навчання як привласнення соціального досвіду і оволодіння ним в умовах самовключення й організованого включення учня в різні види діяльності.

13.Охарактеризуйте сутність навчання як привласнення соціального досвіду і оволодіння ним в умовах самовключення й організованого включення учня в різні види діяльності. Навчання — процес взаємодії вчителя та учня, в результаті якого учень засвоює знання, набуває вмінь і навичок.Учитель може навчати учнів безпосередньо або опосе¬редковано — через систему завдань. Метою навчання є свідоме засвоєння учнями знань з основ наук, набуття пев¬них навичок і вмінь, всебічний розвиток на цій основі їх пізнавальних сил і здібностей. Навчання як один з видів людської діяльності складається з двох взаємопов'язаних процесів — викладання й учіння.Викладання — діяльність учителя в процесі навчання, що полягає в постановці перед учнями пізнавального завдання, повідомленні нових знань, організації спостережень, лабораторних і практи¬них занять, керівництві роботою учнів із самостійного засвоєння знань, у перевірці якості знань, умінь та навичок.Учіння — цілеспрямований процес засвоєння учнями знань, оволодіння вміннями і навичками. У широкому значенні — оволодіння соціальним досвідом з метою його використання в практичному житті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]