Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ПР 4курс.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Умови і терміни зберігання сировини та напівфабрикатів

Приміщення для зберігання, холодильне устаткування

Температура зберігання

Відносна вологість

Термін зберігання

Вимоги до якості продуктів

Морозильна камера

-18С

60%

Відповідно маркуванню на сертифікаті

Температура повинна співпадати із вимогами

Холодильна камера

-4 - -8С

70%

Відповідно маркуванню на сертифікаті

Без сторонніх запахів, збереження якості

Холодильник

До 8С

75%

Відповідно маркуванню на сертифікаті

Без сторонніх запахів

Холодильні та морозильні камери призначені для зберігання запасу охолоджених і заморожених продуктів, напівфабрикатів та готових страв в закладах ресторанного господарства.

У ресторані "PR" є кілька холодильних камер: м'ясна, рибна, молочно-жирова, гастрономічна, для фруктів і зелені. Продукти зберігають в тарі і потрібно особливо дотримуватись правил товарного сусідства різних продуктів, яке впливає на їхню якість при зберіганні. Не зберігаються разом продукти, що мають різкий запах (оселедець, сири, копчені вироби, прянощі), з продуктами які легко поглинають запах (вершкове масло, хліб, борошно), або вологі продукти з сухими гігроскопічними (цукор, сіль, сухе молоко), сировину і готову продукцію. Щоб продукти в ресторані "PR" зберігались довго та були придатними до споживання, дотримуються певних температур, вологості та терміну зберігання, які є різними для різних продуктів. Також в ресторані дотримуються вимог і правил санітарії і гігієни.

При зберіганні в продуктах відбуваються фізичні, хімічні, біохімічні і біологічні процеси, які в разі недодержання режиму і правил зберігання негативно впливають на якість продуктів.

Фізичні процеси – це зміна температури, вологості продуктів, поглинання ними газоподібних речовин, ущільнення і деформація. Наприклад, при високій температурі (20 – 25о С) і пониженій вологості овочі і фрукти в’януть, висихають, втрачають масу.

Хімічні процеси спричинюють утворення нових речовин, які погіршують харчову цінність, смак, запах і колір продукту. Так, при підвищеній температурі під дією природного світла жири окислюються (гіркнуть), томатна паста темніє, картопля зеленіє і в ній накопичується соланін.

Біохімічні процеси проходять під дією ферментів, що містяться в продуктах. До них належать дихання і гідролітичні процеси.

Біологічні процеси можуть бути викликані розвитком мікроорганізмів або дією на продукти гризунів, різних комах.

Щоб уникнути всіх цих процесів, щоб продукція була завжди свіжою і придатною до споживання, потрібно дотримуватись гігієнічних вимог щодо складських приміщеннях.

Складські приміщення ресторану служать для приймання що поступають від постачальників продуктів, сировини і напівфабрикатів, їх короткострокового зберігання і відпустки. В ресторані є два приміщення під склад і обидва мають зручний зв'язок з виробничими приміщеннями. В першому приміщенні знаходяться два стелажа на всю висоту будівлі, де зберігається штучна продукція для бару, гастрономічна продукція, вода. В другому складському приміщенні знаходиться холодильник для короткочасного зберігання м’ясних, рибних напівфабрикатів, кисломолочної продукції, овочів та фруктів, гастрономічних продуктів та морозилка для нешвидкопсуючих продуктів.

У ресторані "PR" склад сухих продуктів в зимовий час опалюється, температура в ньому повинна бути 15 – 17 ° С, відносна вологість 65%. Термін зберігання сухих продуктів від 5 до 10 днів. Крупи зберігають у скринях з кришками, покладених у штабелі висотою 2 м. на підтоварниках.

Макаронні вироби зберігають у ящиках, а рослинне масло – в бочках або бідонах на підтоварниках. Склад овочів обладнаний хорошою вентиляцією. Температура в ньому коливається в залежності від температури зовнішнього повітря. Картопля та овочі зберігають у засіках висотою не більше 1,5 м, свіжу капусту – рядами на гратчастих, полицях стелажів, квашені, солоні овочі – в бочках, встановлених на підтоварниках. Хліб – продукт, готовий до вживання, тому його зберігають не більше 24 годин у закритих шафах з вентиляційними отворами або на полицях, закритих фіранками. Кожен вид хліба розміщують окремо. Постачання хліба в ресторан «PR» відбувається щоденно.

Всі складські приміщення містять в чистоті. Звільнилася тара негайно прибирають. Зокрема, скрині, полиці перед завантаженням ретельно очищають від залишків продуктів. При появі на складі комірних шкідників проводиться дезінфекція приміщень фахівцями санепідемстанції.