Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
37.97 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний

університет

Факультет ресторанно-готельного та туристичного бізнесу

Кафедра технології та організації

ресторанного господарства

ЗВІТ

З виробничої практики

Студентки 2 курсу 3 групи

ФРГТБ

денної форми навчання

Мурашко Марія Олександрівна

Перевірила: Кутєпова Р. Г.

Київ 2012

Зміст

1. Вступ………………………………………………………………………...

2. Характеристика НВО.

2.1 Характеристика виробництва у цехах.

2.2. Характеристика обладнання.

2.3. План комбінату.

2.4. Постачання навчально-виробничого об’єднання.

3.Їдальня навчального корпусу «Д»

4. Висновки.

5. Використана література.

1.Вступ

Створення в Україні підприємств громадського харчування з високою якістю продуктів, рівнем обслуговування, максимально зручних для відвідувачів - одна з найважливіших задач, що стоїть перед системою громадського харчування сьогодні.

Громадське харчування, що стало важливою галуззю народного господарства, тісно зв’язане з розвитком всієї економіки соціалістичної держави, із рішенням значних соціальних проблем. Відкрито багато нових підприємств, особливо зміцнилося й удосконалилося робоче, шкільне і студентське харчування.

Навчально-виробниче об’єднання (НВО) є одним з таких підприємств. Воно знаходиться при Київському національному торговельно-економічному університеті.

Студент ІІ курсу спеціальності «Технологія харчування» проходять виробничу практику в НВО університету, на протязі 9 тижнів, під час якої вони можуть ознайомитись з умовами майбутньої роботи, а також з обов’язками управлінської ланки працівників.

Основними завданнями практики є:

  • оволодіння практичними навичками обробки сировини, виготовлення напівфабрикатів та холодних страв, перших та других страв, борошняних кулінарних та кондитерських виробів;

  • засвоєння прийомів оформлення та подачі страв;

  • ознайомлення із видами та способами обслуговування споживачів та набування цих навичок;

  • ознайомлення з товаротранспортними операціями, сертифікацією на товари, які поступають на підприємство та тарним господарством;

  • ознайомлення із впровадженням комп’ютерних технологій в організацію виробничого процесу (автоматизація робочих місць працівників складського господарства);

  • ознайомлення із нормативною документацією, яка регламентує технологічний процес та показники якості продукції.

2.Характеристика нво

Навчально-виробниче об’єднання (НВО) було створено в 1971 році на території навчального комплексу Київського національного торговельно-економічного університету. У 1978 році було здійснено реконструкцію даного підприємства. НВО діє без права юридичної особи.

НВО у своїй користується Законами України „Про вищу освіту”, „Про оподаткування підприємства” іншими діючими законодавчими актами, Статутом КНТЕУ.

Юридична адреса НВО: 02156, Київ – 156, вул. Мілютенка, 4.

НВО має самостійний баланс, розрахунковий рахунок, печатку із своїм найменуванням.

Метою діяльності НВО є:

  • Створення необхідних умов для організації навчально-виробничої практики, наукової діяльності студентів та наукових досліджень викладачів університету;

  • Сприяння у набутті студентами практичних навичок спеціаліста;

  • Надання студентам, викладачам, працівникам університету, послуг побутових, торговельних та харчування;

  • Сприяння розвитку та вдосконалення матеріально-технічної бази структурних одиниць НВО;

  • Задоволення потреб Деснянського району у послугах харчування, торговельних та побутових.

Майно НВО складають основні фонди та обігові кошти структурних підрозділів НВО передані у користування університетом. НВО при наявності доходів щоквартально перераховує КНТЕУ на розвиток 5 % від отриманих коштів. Прибутком, що залишився після сплати обов’язкових платежів, НВО розпоряджається самостійно, з направленням його на матеріальне заохочення працівників НВО та матеріальну допомогу.

НВО самостійно складає баланс і подає звітність до університету. Ревізія та перевірка фінансово-господарської діяльності НВО здійснюється університетом та органами державного управління відповідно до чинного Законодавства.

Вище навчально-виробниче об’єднання знаходиться на території КНТЕУ. Це двоповерхова будівля, яка за призначенням своїх приміщень розподіляється на три частини:

а) виробничо-складські приміщення (власне виробництво продукції, зберігання сировини);

б) зали обслуговування (банкетна зала, конференц-зал, кафе-бар, їдальня).

в) спецлабораторія (кухня, де проводяться практичні заняття студентів ФРГТБ);

Складська частина приміщення розташована переважно на першому поверсі, вона дуже зручно зв'язується з виробничним відділом за допомогою ліфту.

На першому поверсі знаходяться також: роздягальні робітників та студентів, що проходять виробничу практику; кімната для зберігання спецодягу (слід зазначити, що підприємство слідкує за виконанням санітарно-гігієнічних вимог щодо спецодягу робітників - зміна спецодягу проводиться три рази на тиждень, або частіше у разі необхідності); каса; туалети; кабінети.

Виробнича частина містить заготівельний та доготівельний цехи, які в свою чергу поділяються на такі частини : перших та других страв, холодних закусок, м'ясний, борошняний, кондитерських виробів; а також допоміжні приміщення. Цехи обладнані різноманітною технікою, що дозволяє максимально механізувати роботу по приготуванню страв.

Їдальня, що знаходиться при підприємстві відноситься до типу, що обслуговує певний контингент - студентів, викладачів університету та працівників підприємства. Обидві зали (зала для викладачів і зала для студентів) завдяки затишному та приваблюючому інтер'єру, різноманітному меню, що оновлюється кожен день і містить різні холодні страви та закуски, перші та другі страви, десерти та кондитерські вироби, гарячі напої, кисломолочні продукти, а також, що не менш важливе - по досить помірним цінам, користуються широким попитом серед споживачів.

Окрім їдальні, як вже зазначалось вище, на НВО існують такі зали обслуговування як банкетний зал, кафе-бар та ректорський або конференц-зал.

У банкетному залі проводять: банкети, фуршети, святкують весілля, дні народження та ювілеї та інші свята.

У ректорському залі проходять офіційні прийоми (проведення конференцій, прийняття шановних гостей та іноземних делегацій).

Організацією даних послуг займається зав.виробництвом. Вона уточнює необхідні дані для складання меню та високоякісного обслуговування.

Обслуговуючий персонал об'єднання складає приблизно 60 чоловік (разом із студентами університету та учнями ВПУ-1, що проходять виробничу практику на території підприємства). Склад налічує кухарів (3-5 розрядів), кондитерів (3-5 розрядів), водіїв, вантажників, кладовщіків; офіціантів, допоміжний персонал; відділ обліків та розрахунків.

Спецлабораторія знаходиться на першому поверсі будівлі. Складається з приміщення для теоритичних занять, кухні, оснащеної всім необхідним обладнанням для практичних занять та складової комори.