Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Makroekonomika-Sherbakova_T_a_2012.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
252.91 Кб
Скачать

51.Форми,методи та інструменти регулюваня економіки

Державне регулювання економіки реалізується-в різних формах. Залежно від строкової розмірності розрізняють довгострокове й короткострокове регулювання. Довгострокове регулювання обумовлене необхідністю досягнення стратегічних цілей. Короткострокове регулювання — це передусім антициклічне регулювання, основою якого є вплив на сукупний попит (величину споживчих та інвестиційних витрат) За характером впливу на господарські суб'єкти державне регулювання економіки поділяється на дві форми: пряме та непряме (опосередковане). Пряме регулювання — це вплив держави на економічні процесії за допомогою безпосереднього використання відповідних регуляторів. Непряме регулювання економіки — це вплив держави на господарську діяльність через внесення відповідних змін в умови функціонування ринкового механізму. Державне регулювання економіки спирається на систему державних інструментів (регуляторів). Залежно від їхньої природи всі державні інструменти можна поділити на три види: правові, адміністративні та економічні. До правових інструментів належать законодавчі та підзаконні документи, які регламентують основні норми й правила економічної діяльності господарських суб'єктів та окремих громадян. Адміністративні інструменти — це укази, постанови та розпорядження виконавчих органів, які дозволяють, забороняють, обмежують чи нормують окремі види господарської діяльності. Найважливішу роль у державному регулюванні економіки відіграють економічні інструменти. До головнях із них належать: макроекономічне планування, державний бюджет, податки, гроші, кредит, ціни, заробітна плата.

52.Держава як суб’єкт економічної системи

Держа́ва — формальний інститут, який є формою організації політичної спільноти під управлінням уряду; суб’єкт політики, ядро політичної системи.

Економічні функції держави визначалися потребаминормального функціонування ринкової економіки, забезпечення конкуренції тачасткового підприємництва. Функції держави розвивалися в двохнапрямках: підтримка та полегшення функціонування ринковогомеханізму; посилення і модифікація ринкової системи відповідно дозміною умов розвитку.

Функції держави з підтримання ринкового механізму полягають унаступному: забезпечення правової бази ринкової економіки (захист праввласності, підприємництва, оподаткування, кредитної сфери та ін)та захист від конкуренції (антимонопольна діяльність, захист правспоживача).

Функції держави щодо посилення ринкового механізму виражаються: а) в перераспределительной політиці. Перерозподіл доходів всуспільстві реалізується через трансфертні платежі (бідним, безробітним) імодифікацію цін (гарантовані ціни фермерам, мінімум заробітної плати). Коректуючи розподіл ресурсів через податкову систему, державасприяє розвитку суспільних благ (будівництво шкіл, лікарень),екологічної захисту, перетворюючи витрати на забруднення навколишнього середовища увнутрішні витрати самих підприємств (хімічних, наприклад); б) в макроекономічному регулюванні економіки з метою їїстабілізації. За допомогою бюджетних і кредитних важелів державаздійснює контроль за рівнем зайнятості, інфляції, стимулюєекономічне зростання; в) у проведенні ефективної зовнішньоекономічної політики.

Держава як свідомий суб'єкт має здійснювати своїфункції обережно, щоб в ринковому механізмі не було збоїв. Воно повиннопостійно контролювати результати регулювання та своєчасно прийматизаходів для погашення негативних наслідків. Отже, державнадіяльність не повинна переходити межі, що загрожують ринкового механізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]