Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Makroekonomika-Sherbakova_T_a_2012.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
252.91 Кб
Скачать

39.Кейнсіанська теорія попиту на гроші

Попит на гроші розглядається як складова взаємодії ринків робочої

сили, товарів та облігацій. Альтернативна можливість отримувати дохід пос-

тійно стимулює зміну напрямку вкладення коштів.

У кейнсіанські теорії попиту на гроші визначальне місце займає процент, який за своєю економічною суттю є грошовим явищем. Дж. Кейнс вважав, що процент є грошовим явищем, що підкреслив у назві своєї знаменитої книги "Загальна теорія грошей, процента та зайнятості".

За своєю суттю в моделі Дж. Кейнса функція ліквідності є функцією попиту на гроші. У міру зменшення процентної ставки попит на гроші зрос тає і навпаки (рис.)

40.Класична теорія попиту на гроші

Попит на гроші - це сума грошей, яку люди вважають за доцільне мати у даних економічних умовах на певний момент часу. Це загальна потреба у грошових засобах. За попитом на гроші в першу чергу стоїть попит на това-ри. Водночас величина попиту на гроші в значній мірі залежить від інших об-ставин, що визначають поведінку економічних суб’єктів - оптимістичних чи песимістичних очікувань, невизначеності та ін. Існують різні теоретичні концепції попиту на гроші, серед них виділяють класичну, неокласичну, кейнсіанську та сучасні концепції. Класична концепція - це кількісна теорія грошей, виникнення якої пов’язують з „революцією цін“ в Європі XVI-XVII ст., коли потік дешевого золота і срібла з країн Нового Світу викликав швидке підвищення рівня цін. Гроші в класичному розумінні - це передовсім товарні гроші. Сутність кіль-кісної теорії грошей полягає у тому, що загальний рівень цін змінюється про-порційно кількості грошей, котрі перебувають в обігу. Грошове пропонуван-ня приймалось як екзогенно задана величина, відповідно попит на гроші, за яким стояв попит на товари, повинен був дорівнювати цій величині.

41 .Рівновага на грошовому ринку

Рівновага на грошовому ринку досягається тоді, коли вся створена банківською системою кількість грошей добровільно тримається «публікою» у вигляді касових залишків, тобто у формі готівки і чекових внесків. Умова рівноваги на ринку грошей при заданому рівні цін в алгебраїчному вигляді записується рівнянням: (попит на реальні касові залишки).

Взаємодія попиту і пропозиції на ринку грошей графічно представлена на рисунку 7. 4.

Рівновага грошового ринку досягається в точці, де попит на гроші дорів­ нює їхній пропозиції. Умова рівноваги має вигляд:      Точці

рівноваги грошового ринку відповідає рівноважна процентна ставка Модель грошового ринку показує, що існує лише єдина ставка, за якої попит на гроші і пропозиція грошей збігаються

На практиці на грошовому ринку постійно виникають коли-вання. Вони бувають двох типів:

• коливання, пов'язані з почат­ковою нерівновагою грошового ринку;

• коливання, пов'язані зі зміною рівноваги.

42.Банківська система.Національний банк та комерційний банк

Ба́нківська систе́ма — сукупність різних видів національних банків і кредитних установ, що діють в рамках загального грошово-кредитного механізму. Включає Центральний банк, мережу комерційних банків і інших кредитно-розрахункових центрів. Центральний банк проводить державну емісійну і валютну політику, і є ядром резервної системи. Комерційні банки здійснюють усі види банківських операцій.

Банківська система України складається з Національного банку України та інших банків, а також філій іноземних банків, що створені і діють на території України відповідно до положень закону «Про банки і банківську діяльність».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]