Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Модуль 2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
274.92 Кб
Скачать

Касаційне провадження по кримінальним справам:

Згідно ч.1 ст.383 КПК У.- у касаційному порядку можуть бути перевірені вироки і постанови апеляційного суду,постановлені ним в апеляційному порядку.

Згідно ч.2 ст. 383 кпк у. також в касаційному порядку можуть бути перевірені вироки й постанови місцевих судів та ухвали апеляційного суду,постановлені щодо цих вироків,крім випадків коли апеляційною інстанцією зазначені рішення скасовані і справи направлено на нове розслідування чи новий судовий розгляд.

Касаційні скарги на судові рішення,постановлені апеляційними та місцевими судами розглядаються колегією суддів судової палати з кримінальних справ Вищого спеціалізованого Суду Укр. З розгляду цив. І крим. Справ.

Колегія суддів для розгляду конкретної справи визначається в порядку автоматизованого розподілу справ.

Касаційні скарги на судові рішення зазначені у ч.1 ст.383 кпу у. передаються через суд,який постановив,а не інше рішення безпосередньо до касаційного суду,який вирішує питання про витребування справи протягом 15 діб(справа не витребовується,якщо скарга не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції-за змістом,за строками подання,суб’єктом оскарження,про що суддя виносить постанову,яка оскарженню не підлягає.

Подання касаційної скарги на судове рішення зазначається у ч.1 ст. 385 кпк ,зупиняє набрання ними законної сили,а зазначене в ч.2-не зупиняє.

Касаційний суд перевіряє законність та обґрунтованість суд. Рішення за наявними у справі додатково поданими матеріалами в тій частині в якій воно було оскаржено.

Суд касаційної інстанції вправі вийти за межі касаційних вимог,якщо цим не погіршується становище засудженого.

Якщо задоволення скарги дає підстави для прийняття рішення на користь інших засуджених,від яких не надійшли касаційні скарги,то касаційний суд зобов’язаний прийняти таке рішення.

В результаті касаційного розгляду справи суд приймає одне з таких рішень:

1)Залишає вирок,постанову,ухвалу без змін,а касаційну скаргу без задоволення.

2)скасовує судове рішення та направляє справу:

А)на нове розслідування

Б)на новий судовий розгляд в суд 1-ї інстанції

В)на новий апеляційний розгляд

3)скасовує вирок та закриває провадження по справі

4)змінює судове рішення.

Суд касаційної інстанції невправі посилити покарання або застосувати закон про більш тяжкий злочин,однак обвинувальний вирок може бути скасовано у зв’язку з необхідністю застосування закону про більш тяжкий злочин чи про більш суворе покарання лише у разі коли з цих підстав вніс скаргу прокурор або потерпілий.

Виправдовувальний вирок може бути скасовано не інакше як як за скаргою потерпілого,а також за скаргою виправданої особи з мотивів виправдання.

Перегляд судових рішень за ново виявленими обставинами:

Згідно норм кри.-проц. Зак-ва судові рішення,які набрали законної сили можуть бути переглянуті за ново виявленими обставинами якими є:

1)фальсифікація доказів,неправильність перекладу,а також показів свідка,потерпілого,підсудного,висновку і пояснень судового експерта на яких ґрунтується вирок.

2)Зловживання прокурора,слідчого,дізнавача або судді під час провадження по справі.

3)Всі інші обставини,які не були відомі суду при винесенні судового рішення і які самі по собі або разом з раніше виявленими обставинами доводять неправильність засудження або виправдання підсудного.

При цьому 2 перші обставини можуть бути підставами для перегляду судових рішень лише у ому разі,коли вони встановлені вироком,що набрав законної сили,а при неможливості постановлення вироку-матеріалами розслідування.

Перегляд виправдовувального вироку або постанови про закриття справи за ново виявленими обставинами допускається лише протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності і не пізніше 1 року з дня виявлення нових обставин.

За наявності доказів,які підтверджують невинуватість засудженого,або вчинення ним менш тяжкого злочину,відновлення справи за ново виявленими обставинами строком не обмежена.

Відбуття покарання або смерть засудженого не є перешкодою для перегляду справ в інтересах його реабілітації.

Заяву про перегляд судового рішення за ново виявленими обставинами мАють право подати генеральний прокурор і його заступники,прокурори областей та прирівняні до них прокурори,військові прокурори.